Eurovision: Νικήτρια η Σουηδία με τη Loreen που έγραψε ιστορία

Δεύτερη η Φινλανδία, η Κύπρος στη 12 θέση. Η εμφάνιση - έκπληξη της Κέιτ Μίντλετον στο πιάνο.
Η Loreen, νικήτρια της Eurovision με τη σημαία της Σουηδίας, 13 Μαΐου 2023, Λίβερπουλ. (AP Photo/Martin Meissner)
Η Loreen, νικήτρια της Eurovision με τη σημαία της Σουηδίας, 13 Μαΐου 2023, Λίβερπουλ. (AP Photo/Martin Meissner)
via Associated Press

Νικήτρια της 67ης Eurovision αναδείχτηκε η Σουηδία με τη Loreen και το «Tattoo», επιβεβαιώνοντας πλήρως τα προγνωστικά.

Νικήτρια του διαγωνισμού και το 2012 με το τραγούδι «Euphoria», ένα από τα δημοφιλέστερα στην ιστορία της διοργάνωσης, η Loreen έγραψε ιστορία, καθώς μαζί με τον Τζόνι Λόγκαν είναι οι δύο καλλιτέχνες που έχουν αναδειχτεί νικητές δύο φορές στη Eurovision.

(AP Photo/Martin Meissner)
(AP Photo/Martin Meissner)
via Associated Press
 (AP Photo/Martin Meissner)
(AP Photo/Martin Meissner)
via Associated Press
Photo: Peter Kneffel/dpa (Photo by Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images)
Photo: Peter Kneffel/dpa (Photo by Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images)
picture alliance via Getty Images

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Φινλανδία, με τον Käärijä και το τραγούδι «Cha Cha Cha». Ο Φινλανδός ράπερ με το πράσινο φλούο μπολερό του και τους τέσσερις χορευτές ντυμένους στα ροζ, εξελίχθηκε σε «φαινόμενο της Eurovision».

Σύμφωνα με το BBC «όπου κι αν πήγαινες στο Λίβερπουλ, έβλεπες φαν ντυμένους με πράσινα μπολερό μανίκια - σήμα κατατεθέν της εμφάνισης του, ενώ κατά το ίδιο ρεπορτάζ, ο Jere Pöyhönen, όπως είναι το πραγματικό όνομα του, είχε αρνηθεί να στοιχηματίσει στον εαυτό του επειδή ήταν σίγουρος ότι θα κερδίσει η Σουηδία». Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα της εμφάνισης του, οι δημοσιογράφοι στην αίθουσα Τύπου άφησαν για τρία λεπτά κινητά και λάπτοπ για να δουν την Φινλανδία.

Στην τρίτη θέση τερμάτισε το Ισραήλ με την Noa Kirel και το τραγούδι «Unicorn», το οποίο συνυπογράφει ένας από τους δημιουργούς του «Toy» που είχε ερμηνεύσει η Netta, νικήτρια της Eurovision το 2018.

Ο Άντριου Λάμπρου με το «Break a broken heart» που εκπροσώπησε την Κύπρο, παρότι κέρδισε τις εντυπώσεις με την εμφάνιση του, τερμάτισε στη 12η θέση.

... Και η Κέιτ Μίντλετον στο πιάνο

Το σόου άνοιξε με μία βιντεοσκοπημένη εμφάνιση της Kalush Orchestra να ερμηνεύει από το μετρό του Κιέβου το τραγούδι που χάρισε στην Ουκρανία πέρυσι τη νίκη.

Στην εκτεταμένη εκδοχή του «Stefania» εμφανίστηκαν επίσης, ο Σαμ Ράιντερ, που εκπροσώπησε το 2022 τη Βρετανία και έφτασε στη δεύτερη θέση, η Τζος Στόουν, ο συνθέτης Άντριου Λόιντ Βέμπερ, αλλά και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, σε μία cameo εμφάνιση -ένα βασιλικό καλωσόρισμα που εξέπληξε το κοινό ήδη από την έναρξη της μεγάλης βραδιάς-, παίζοντας το ρεφρέν του τραγουδιού στο πιάνο.

Το βίντεο με το απόσπασμα από την «εμφάνιση» της Κέιτ Μίντλετον ανέβηκε στο twitter του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας, με το μήνυμα «Enjoy the show, Liverpool».

Αμέσως μετά, το πλάνο άνοιξε στη M&S Bank Arena του Λίβερπουλ, την πόλη που φιλοξένησε τον φετινό διαγωνισμό -η Βρετανία ανέλαβε τη διοργάνωση πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια στη θέση της Ουκρανίας- όπου και ολοκληρώθηκε εντυπωσιακά η εμφάνιση της Kalush Orchestra.

Πρώτη εμφανίστηκε η Αυστρία, την οποία εκπροσώπησαν οι Teya & Salena με το «Who the Hell is Edgar?» -και την εικόνα του Έντγκαρ Άλαν Πόε να εμφανίζεται πίσω από μία τεράστια παλιά γραφομηχανή-, και τελευταία, η οικοδέσποινα Βρετανία, με την νεαρή Mae Muller και το «I Wrote a Song», την οποία ως ήταν αναμενόμενο αποθέωσε το κοινό της αρένας.

Το αφιέρωμα «The Liverpool Songbook», ένας φόρος τιμής στη μουσική παράδοση της πόλης στην ποπ, με πρώην διαγωνιζόμενους στη Eurovision -Mahmood (Ιταλία), που τραγούδησε το «Imagine» του Τζον Λένον, Netta (Ισραήλ), Daði Freyr (Ισλανδία), Cornelia Jakobs (Σουηδία), και τη Sonia από το Λίβερπουλ η οποία, στην Eurovision του 1993, είχε χαρίσει τη δεύτερη θέση στη Βρετανία- έκλεισε με τον Duncan Laurence που ερμήνευσε «You’ll Never Walk Alone», το τραγούδι που έγινε ο ύμνος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λίβερπουλ, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε σύνδεση με την Ουκρανία και μία νεανική χορωδία στο Κίεβο, όπου είδαμε και τη Ρουσλάνα.

Η τελική κατάταξη:

Δημοφιλή