Οργή προκαλεί στη Βενεζουέλα η αποκάλυψη πως ένα γραφείο υιοθεσιών, διοργάνωσε εκδήλωση στην οποία ορφανά παιδιά ηλικίας ακόμη και τεσσάρων ετών έκαναν πασαρέλα μπροστά σε επίδοξους θετούς γονείς, για να τα δουν και να τα επιλέξουν.
Συνολικά 18 παιδιά, παρέλασαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης μπροστά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενός εμπορικού κέντρου στην Σουιάμπα, στην Πολιτεία Μάτο Γκρόσο. Χτενισμένα, βαμμένα και καλοντυμένα χαμογελούσαν μπροστά σε ένα κοινό 200 ατόμων.
Η είδηση, οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ εξόργισαν πολιτικούς και πολίτες ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που συνέκριναν την όλη «διαδικασία», με σκλαβοπάζαρο. Όπως πολλοί σχολίαζαν η όλη σύλληψη και θύμιζε τις εποχές που οι εύποροι λευκοί πήγαιναν στα σκλαβοπάζαρα και εξέταζαν διεξοδικά τους σκλάβους πως πώληση για να δουν εάν αξίζει να τους αγοράσουν ή τι τιμή θα προτείνουν στους δουλεμπόρους.
Βέβαια για το τοπικό γραφείο υιοθεσιών ήταν μια εκδήλωση κατά την οποία «άτομα που έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν, γνωρίζουν καλύτερα παιδιά που είναι διαθέσιμα προς υιοθεσία». Μάλιστα εκπρόσωπος του φορέα που διοργάνωσε την εκδήλωση μαζί με άλλες οργανώσεις όπως αναφέρει το BBC, υποστήριξε πως είχε λάβει σχετική έγκριση από την τοπική Υπηρεσία Ανηλίκων.
Ωστόσο η Εισαγγελία της Πολιτείας, σύμφωνα με την Daily Mail, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Υπάρχει κίνδυνος πολλά από αυτά τα παιδιά και τους εφήβους να μην υιοθετηθούν, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει έντονα αισθήματα όπως απογοήτευση. Μπορεί να χάσουν την αυτοεκτίμησή τους και να υποστούν γενικότερα σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις».
Ο Εντουάρντο Μαχόν, δικηγόρος έγραψε στο Twitter: «Παιδιά παρελαύνουν για υποψήφιους γονείς, για να δουν πόσο όμορφα είναι, πόσο φιλικά, πόσο συμπαθητικά. Για μένα μοιάζει με παλιό σκλαβοπάζαρο όπου έλεγχαν τα δόντια και τα σώματα Αφρικανών για να υποβάλλουν στη συνέχεια την προσφορά τους. Δεν νομίζω πως είναι σωστό. Για την ακρίβεια είναι απαράδεκτο».
Αντίστοιχα ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Γκιουιλέρμε Μπούλος αναφέρει: «Πασαρέλα για υιοθεσίες στην Σουιάμπα. Εκθέτουν παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως και 17 ετών ώστε επίδοξοι γονείς να τα επιλέξουν. Απίστευτη διαστροφή. Ακόμη και εάν οι προθέσεις ήταν αγνές τα παιδιά θα βιώσουν τις ψυχολογικές συνέπειες αυτής της έκθεσης, την αγωνία και την απογοήτευση».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και η πρώην βουλευτής, Μανουέλα Ντ′ Αβίλα σε ανάρτησή της στο Instagram: «Νομίζω πως αυτή είναι είναι μια από τις χειρότερες ιστορίες που έχω διαβάσει. Παιδιά στην πασαρέλα, γεμάτα όνειρα και επιθυμίες, που αναζητούν την αποδοχή. Λες και για να αγαπήσεις ένα παιδί πρέπει και να θαυμάζει την εξωτερική του εμφάνιση».
Πηγές: BBC, Daily Mail