Το Facebook ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέβασε ένα δίκτυο λογαριασμών στο Instagram που ελέγχονταν από τη Ρωσία και στόχευαν Αμερικανούς με διχαστικά πολιτικά μηνύματα εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020, με τους διαχειριστές να υποκρίνονται πως ήταν άνθρωποι στις ΗΠΑ.
Το Facebook ανέφερε επίσης ότι κατέβασε τρία δίκτυα τα οποία ελέγχονταν από το Ιράν. Το ρωσικό δίκτυο «παρουσίαζε κάποιες συνδέσεις» με τη ρωσική Internet Research Agency (IRA), σύμφωνα με την εταιρεία- έναν οργανισμό για τον οποίο η Ουάσινγκτον έχει υποστηρίξει πως χρησιμοποιήθηκε από τη Μόσχα για σκοπούς παρεμβάσεων στις εκλογές του 2016.
«Βλέπουμε αυτή την επιχείρηση να στοχεύει σε μεγάλο βαθμό τον δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ και να ασχολείται με πολιτικά ζητήματα που είναι προκλητικά και κάποιες φορές διχαστικά στις ΗΠΑ τώρα» είπε ο Ναθάνιελ Γκλάιχερ, επικεφαλής πολιτικής κυβερνοασφαλείας του Facebook.
«Όποτε το κάνεις αυτό, κάποια από τα θέματα με τα οποία ασχολείσαι θα παίξουν ρόλο στις εκλογές. Μα δεν μπορώ να πω με ακρίβεια ποιος ήταν ο στόχος τους» πρόσθεσε.
Το Facebook ανακοίνωσε επίσης νέα βήματα για την αντιμετώπιση της ξένης επιρροής και παραπληροφόρησης εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, περιλαμβανομένου του χαρακτηρισμού κρατικών ΜΜΕ και της εισαγωγής επιπλέον συστημάτων προστασίας για εκλεγμένους αξιωματούχων και υποψηφίων που μπορεί να αποτελούν ευάλωτους στόχους για χάκερ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει πως η Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους. Αξιωματούχοι λένε πως είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για ενδείξεις σχετικά με ξένες καμπάνιες επιρροής στα social media.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες.
Ο Γκλάιχερ είπε ότι το συνδεόμενο με την IRA δίκτυο χρησιμοποιούσε 50 λογαριασμούς στο Instagram και έναν στο Facebook για να συγκεντρώσει 246.000 followers, το 60% των οποίων ήταν στις ΗΠΑ. Όσον αφορά σε ιρανικό δίκτυο που εντοπίστηκε, βρέθηκαν πάνω από 100 ψεύτικοι και χακαρισμένοι λογαριασμοί στο Facebook και το Instagram με στόχο χρήστες στις ΗΠΑ και κάποια γαλλόφωνα τμήματα της βόρειας Αφρικής. Επίσης, κάποιοι λογαριασμοί αναπροσάρμοζαν δημοσιεύσεις από ιρανικά κρατικά ΜΜΕ με στόχο χρήστες σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Βολιβία, το Περού, το Εκουαδόρ και το Μεξικό. Η δραστηριότητα αυτή συνδέθηκε με μια ιρανική καμπάνια που είχε εντοπιστεί τον περσινό Αύγουστο, για την οποία το Reuters είχε δείξει πως είχε σκοπό να κατευθύνει χρήστες του Ίντερνετ σε ένα δίκτυο ιστοσελίδων με ψευδείς ειδήσεις, που αναπροσάρμοζε προπαγάνδα από ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.