Εξι απλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε το βράδυ για να είμαστε τρισευτυχισμένοι το πρωί

Αυτές οι πολύ μικρές αλλαγές θα μας βοηθήσουν να τονώσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινάμε την ημέρα μας με καλή διάθεση και ζωντάνια.
Povozniuk via Getty Images
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινάμε την ημέρα μας με καλή διάθεση και ζωντάνια.

Το να προετοιμαζόμαστε για μια καλή μέρα δεν σημαίνει απλώς ότι πρέπει να έχουμε μια σταθερή πρωινή ρουτίνα (αν και αυτό είναι επίσης σημαντικό). Το πώς περνάμε τα βράδια μας είναι ένα βασικό μέρος της εξίσωσης, αλλά κι αυτό που μερικές φορές παραβλέπεται.

Μπορεί να εκπλαγούμε με το πώς μερικές μικρές αλλαγές στις νυχτερινές μας συνήθειες μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην ευτυχία μας το πρωί.

Ζητήσαμε από ειδικούς να μοιραστούν μαζί μας ποιες βραδινές πρακτικές θα έχουν την πιο θετική επίδραση στη διάθεσή μας την επόμενη μέρα. Να τι μάθαμε:

Να κάνουμε μια βραδινή βόλτα

Ίσως να είναι μια βόλτα μετά το δείπνο γύρω από το τετράγωνο ή μια τελευταία βόλτα με το σκυλί μας πριν επιστρέψουμε σπίτι για το βράδυ. Αλλά μόνο λίγα λεπτά ήπιας κίνησης σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα και να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε.

«Πηγαίνω για μια βόλτα κάθε βράδυ, κάτι που μου επιτρέπει να επεξεργάζομαι τις πληροφορίες της ημέρας καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλό μου», λέει ο Βρετανός ψυχολόγος και ειδικός ευεξίας Λι Τσέιμπερς στη HuffPost. «Αυτή η νοητική ”τακτοποίηση” δίνει στο απασχολημένο μυαλό μου ένα επίπεδο γαλήνης, που σημαίνει ότι πηγαίνω για ύπνο με έναν ήσυχο εσωτερικό διάλογο».

Να εγκαταλείψουμε το κινητό μας - καλύτερα να το αφήσουμε σε άλλο δωμάτιο

Αναμφίβολα έχουμε παρατηρήσει ότι ένας καλός βραδινός ύπνος έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση το επόμενο πρωί — και υπάρχουν «τόσες αποδείξεις» που το υποστηρίζουν σύμφωνα με τη Λόρι Σάντος, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και οικοδέσποινα του podcast «The Happiness Lab»...

«Ας κλείσουμε τις οθόνες μας περίπου 30 λεπτά πριν κοιμηθούμε κι ας σκεφτούμε να κρατήσουμε τις συσκευές μας μακριά από το κρεβάτι μας, ώστε να μην μπούμε στον πειρασμό να τις ελέγξουμε τη νύχτα», λέει η Σάντος στη HuffPost. «Συνιστώ επίσης να πάρουμε ένα από εκείνα τα ξυπνητήρια της ... παλιάς σχολής.

Ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος μας υπερδιεγείρει και που μπορεί να βάλει τις αισθήσεις μας σε υπερένταση, συμπληρώνει ο Τσέιμπερς. Η αποφυγή των οθονών είναι ένας τρόπος να το αντιμετωπίσουμε, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ηρεμήσουμε όπως να ακούσουμε ήχους που μας ηρεμούν, να γευτούμε χαλαρωτικά ζεστά ροφήματα και να επιτρέψουμε στις αισθήσεις μας να ενεργοποιηθούν δυναμικά το επόμενο πρωί», λέει.

Να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο (ή ντους)

Η Τζάστιν Γκρόσο, αδειοδοτημένη ψυχολόγος νου-σώματος με έδρα τη Νέα Υόρκη και τη Βόρεια Καρολίνα, είναι υπέρμαχος ενός βραδινού μπάνιου για τα οφέλη του στη σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα όσα είπε στη HuffPost.

«Το να βυθιστούμε στην μπανιέρα, σε αντίθεση με το ντους, έχει αποδειχθεί ότι ανεβάζει τη διάθεση σε άτομα με κατάθλιψη, βελτιώνει τον ύπνο σε άτομα με αϋπνία και έχει θετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό μας σύστημα», εξηγεί.

Τούτου λεχθέντος, εάν δεν έχουμε μπανιέρα ή εάν το μπάνιο δεν είναι και το καλύτερό μας, ένα τελετουργικό ντους πριν τον ύπνο έχει επίσης οφέλη. Όπως έχει πει ο σύμβουλος ύπνου Ρόμπερτ ΄Οεξμαν στη HuffPost, «το νυχτερινό ντους μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο αυξάνοντας τη μείωση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος που είναι απαραίτητη για την έναρξη του ύπνου και τη διατήρηση του σωστού ύπνου τη νύχτα».

Να κάνουμε άσκηση ενσυνειδητότητας

Σύμφωνα με τον Κόρτλαντ Νταλ, επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison’s Center for Healthy Minds, μια προσεκτική «σάρωση» σώματος είναι ένας ισχυρός τρόπος για να απαλύνουμε το χρόνιο στρες και τον ψυχικό «μηρυκασμό». Μπορούμε να κάνουμε αυτή την απλή άσκηση ενσυνειδητότητας ενώ είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.

«Ας δώσουμε προσοχή σε κάθε μέρος του σώματός μας, ξεκινώντας από το κεφάλι μας και προχωρώντας αργά προς τα κάτω μέχρι να φτάσουμε στα δάχτυλα των ποδιών μας», λέει στη HuffPost. «Ας δώσουμε προσοχή στις αισθήσεις που παρατηρούμε στο σώμα μας με μια αίσθηση ζεστασιάς και καλή διάθεση. Αυτό ενεργοποιεί το δίκτυο του εγκεφάλου που είναι κρίσιμο για την αυτορρύθμιση και την εσωτερική ισορροπία. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγούμε από το άγχος και να αφήσουμε όλη την ένταση που δημιουργείται στις πολυάσχολες ζωές μας»...

Να σκεφτούμε την ημέρα μας

Πολλοί από εμάς είναι πιο πιθανό να ανησυχούμε για όλα τα πράγματα που δεν έχουμε βγάλει από τη λίστα υποχρεώσεών μας μια δεδομένη ημέρα παρά να σταματήσουμε και να εκτιμήσουμε την πρόοδο που κάναμε.

«Είτε γραπτά, είτε νοερά, ας σημειώσουμε τα βήματα που έγιναν προς έναν στόχο, τις προκλήσεις που ξεπεράστηκαν ή τις εργασίες που ολοκληρώθηκαν, όσο μικρές κι αν είναι», λέει ο Τσέιμπερς. «Και αυτό το αίσθημα προόδου θα δημιουργήσει το έδαφος για κάποια μελλοντική ώθηση την επόμενη μέρα»...

Να ολοκληρώσουμε την ημέρα μας με ευγνωμοσύνη

Πριν πάμε για ύπνο, να σημειώσουμε τρία έως πέντε πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Η Σάντος επισημαίνει την έρευνα του ψυχολόγου Ρόμπερτ Έμονς, καθηγητή στο Ντέιβις Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Αυτός και οι συνάδελφοί του «διαπίστωσαν ότι η απλή πράξη της απαρίθμησης για τα όσα θα πρέπει να αισθανόμαστε ευλογημένοι στη ζωή μας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην ευημερία μας», καταλήγει. «Ας κάνουμε λοιπόν τη νυχτερινή πρακτική ευγνωμοσύνης καθημερινή συνήθεια».