Πέντε μύθοι για την αιμοδοσία εν μέσω κορονοϊού

Οι τράπεζες αίματος χρειάζονται τη βοήθειά μας. Ας μην μας αποτρέψουν λανθασμένες πληροφορίες.
Eurokinissi

Πολλοί είναι οι εν δυνάμει εθελοντές δωρητές αίματος που πιστεύουν λανθασμένα ότι εν μέσω κορονοϊού δεν μπορούν να δώσουν αίμα - κυρίως λόγω πληροφοριών που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Οι τράπεζες αίματος χρειάζονται τη συνδρομή μας και η αιμοδοσία είναι κυριολεκτικά δώρο ζωής.

Αυτοί είναι πέντε μύθοι για την αιμοδοσία εν μέσω πανδημίας του Covid-19.

Μύθος 1: Όσοι έχουν κάνει τατουάζ ή piercing

Αν έχουμε κάνει τατουάζ ή piercing, πρέπει να έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες, αρκεί να έχει γίνει σε κατάστημα δερματοστιξίας που πληροί όλους τους υγειονομικούς ελέγχους και κανόνες

Μύθος 2: Αν έχουμε κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να περιμένουμε.

Τα εμβόλια κατά του COVID-19 που έχουν εγκριθεί από τους παγκόσμιους φορείς όπως ο FDA στις Ηνωμένες Πολιτείες ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), Pfizer, AstraZeneca και της Johnson & Johnson δεν απαιτούν αναμονή.

Σύμφωνα μάλιστα με την αιματολόγο Μαρία Παγώνη, διευθύντρια στην Αιματολογική Κλινική – Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ). «Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna δεν περιέχουν ζώνες μικροοργανισμούς. Επομένως ακόμα και από την επόμενη ημέρα μετά τη διενέργειά τους, μπορεί κάποιος να δώσει αίμα».

«Τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, ναι μεν περιέχουν ιό (αδενοϊό), αλλά αυτός δεν έχει αναπαραγωγική ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί στο αίμα του ανθρώπου που εμβολιάζεται. Επομένως δεν μπορεί να γίνει επικίνδυνος. Συνεπώς, και μετά από αυτά, επιτρέπεται ο εμβολιασμός χωρίς να απαιτείται αναμονή».

Μύθος 3: Όριο ηλικίας

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αρκεί να είμαστε μεταξύ 18 και 65 ετών. Μπορείς σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει να δώσουμε αίμα εάν είμαστε 17 ετών ή πάνω από 65.

Πρέπει επίσης να ζυγίζουμε 65 κιλά και άνω. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είμαστε κάτω από 50 κιλά, μπορεί να μην είναι ασφαλές να δώσουμε αίμα.

Μύθος 4: Αν έχουμε νοσήσει από κορονοϊό

Αν στην παρούσα φάση νοσούμε από κορονοϊό ή εμφανίζουμε συμπτώματα δεν πρέπει να δώσουμε αίμα.Πρέπει να αναπαυτούμε και να μείνουμε σε καραντίνα.

Αλλά αν είχαμε νοσήσει στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δώσουμε αίμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, εάν κάποιος εν δυνάμει εθελοντής έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τότε αποκλείεται η αιμοδοσία για 28 ημέρες από την τελευταία επαφή.

Μύθος 6: Η αιμοδοσία μας κάνει πιο ευάλωτους στον κορονοϊό

Εφόσον λαμβάνουμε τυπικές προφυλάξεις κατά του COVID-19 (πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας, κοινωνική απόσταση), η αιμοδοσία δεν θα μας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, ούτε θα αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αιμοδοσία έχει επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα για την αύξηση της προσωπικής ευαισθησίας στον COVID-19», λέει η Υβέτ Μίλερ, του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού.