Οι περισσότεροι από εμάς άνετα θα παραδεχόμασταν πόσο δύσκολη θα ήταν η καθημερινότητα χωρίς το πλυντήριο πιάτων μας. Όμως η συσκευή που μας λύνει τα χέρια για μια από τις πιο κουραστικές οικιακές εργασίες, έχει ορισμένες ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις ως προς τη χρήση. Όχι μόνο για να έχουμε πιάτα και σκεύη όσο το δυνατόν πιο καθαρά, αλλά και για να έχουμε το πλυντήριο πιάτων μας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε;
Κάνουμε πρόπλυση στο χέρι πριν βάλουμε τα πιάτα στο πλυντήριο
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: Αυτοί που ξεπλένουν (ουσιαστικά, πλένουν) τα πιάτα πριν τα τοποθετήσουν στο πλυντήριο πιάτων και αυτοί που δεν το κάνουν. Όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία έχουν πιθανότατα υποστεί τα επικριτικά σχόλια της οικογένειας ή έχουν χαρακτηριστεί έως και «τεμπέληδες». Αλλά όπως προκύπτει, δεν πρέπει να ξεπλένουμε τα πιάτα, σύμφωνα με τις Ann Lighfoot και Kate Pawlowski, organizer και συνιδρύτριες του Done & Done Home (αν και όσοι το κάνουμε ξέρουμε ότι είναι μία συνήθεια που δύσκολα κόβεται).
«Σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών των σύγχρονων πλυντηρίων πιάτων, τα πιάτα δεν πρέπει να πλένονται πριν από τη φόρτωση», λέει η Lighfoot. «Μία καλή συσκευή σε συνδυασμό με ένα καλό απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων, λειτουργούν στην πραγματικότητα καλύτερα με λίγο λίπος. Οπότε ας παραλείψουμε τον νεροχύτη. Βάζοντας τα φλιτζάνια του καφέ κατευθείαν στο πλυντήριο πιάτων εξοικονομούμε χρόνο, νερό και ενέργεια».
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα βάζουμε στο πλυντήριο απευθείας από το τραπέζι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αφαιρούνται τα υπολείμματα φαγητού ή οι σάλτσες.
«Πρέπει να κάνουμε ένα γρήγορο ξέβγαλμα για να φύγουν τα περισσεύματα όμως δεν χρειάζεται να τρίβουμε τα πιάτα εκ των προτέρων», εξηγεί η Ashley Stewart, επίσης organizer.
Βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων πράγματα που δεν πρέπει
Αν και οι περισσότεροι θα θέλαμε να μην είναι έτσι, δεν έχουν σχεδιαστεί όλα για το πλυντήριο πιάτων. Το πλαστικό, η μελαμίνη, η πορσελάνη και το κρύσταλλο κατά κανόνα δεν είναι ασφαλή. Παρόλο που το πλυντήριο πιάτων μας μπορεί να διαθέτει ειδικό πρόγραμμα για πορσελάνες και άλλα ευαίσθητα είδη, δεν παύει να είναι επικίνδυνο. Συνεπώς, ας ελέγξουμε τι αναγράφεται στο πίσω μέρος των πιάτων. Αν παρά ταύτα δεν είμαστε σίγουροι, ας προτιμήσουμε να τα πλύνουμε στο χέρι.
Επιλέγουμε το λάθος ράφι
Αν δεν είμαστε σίγουροι για το πού θα τοποθετήσουμε τα πράγματα στο πλυντήριο πιάτων, ας τα γυρίσουμε σε περίπτωση που αναγράφεται σχετική οδηγία. Εάν όχι, που είναι και το σύνηθες, «ως επί το πλείστον, τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, τα ποτήρια, οι κούπες, τα μικρά μπολ μπαίνουν στο πάνω μέρος. Τα πιάτα, τα μεγάλα μπολ και οι κατσαρόλες πρέπει να πηγαίνουν στο κάτω ράφι», σημειώνει η Lightfoot. Η Stewart συνιστά επίσης να χρησιμοποιούμε το επάνω ράφι για τις πιατέλες σερβιρίσματος και τα μαχαίρια, που το θεωρεί «απαραίτητο εάν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι».
Βάζουμε τα πιάτα με λάθος τρόπο
Αρχίζουμε να γεμίζουμε το πλυντήριο πιάτων και αναρωτιόμαστε αν θα χωρέσουν όλα σαν να παίζουμε Tetris; Αν έχουμε σύστημα θα εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια. Για παράδειγμα, οι Lighfoot και Pawlowski προτείνουν να βάζουμε τα ποτήρια από πίσω προς τα εμπρός έτσι ώστε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή αν υπάρχει περιθώριο για να χωρέσει μέχρι και η τελευταία κούπα. «Ένα οργανωμένο πλυντήριο πιάτων διευκολύνει την εκφόρτωση του. Όταν όλα τα όμοια αντικείμενα είναι μαζί κατά τη φόρτωση, η εκφόρτωση και η τακτοποίηση γίνονται γρήγορα», εξηγεί η Stewart. Εκτός αυτού, όταν τα σκεύη είναι υπερβολικά στριμωγμένα δεν καθαρίζονται καλά κατά τη διαδικασία ξεβγάλματος.
Χρησιμοποιούμε υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού
Όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να προσθέσουμε λίγο παραπάνω απορρυπαντικό στη θήκη, ειδικά μετά από ένα δείπνο ή ένα γιορτινό γεύμα που τα πιάτα είναι πιο βρώμικα. Αλλά αυτό δεν θα τα καθαρίσει καλύτερα. Στην πραγματικότητα, τα υπολείμματα από την περίσσεια του απορρυπαντικού μπορεί να αφήσουν στα πιάτα ένα κοκκώδες κατάλοιπο. Ή ακόμα χειρότερα, το πολύ σαπούνι μπορεί να προκαλέσει υπερχείλιση αφρού, που μπορεί να οδηγήσει σε μία δαπανηρή επισκευή. Συνεπώς, ας επιλέξουμε μια ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων ή ας φροντίσουμε το απορρυπαντικό που θα βάλουμε να είναι κάτω από τη μέγιστη στάθμη πλήρωσης.
Δεν δίνουμε σημασία στη συντήρηση του πλυντηρίου πιάτων
Η σωστή συντήρηση του πλυντηρίου πιάτων είναι απαραίτητη όπως σε κάθε συσκευή. Εάν το πλυντήριο πιάτων μας διαθέτει φίλτρο, είναι σημαντικό να το καθαρίζουμε τακτικά. Θα πρέπει επίσης να ελέγχουμε για σπόρους ή υπολείμματα φαγητού που παραμένουν στον πυθμένα και να τα απομακρύνουμε το συντομότερο δυνατό. Μην παραλείπουμε να ελέγχουμε για τυχόν υπολείμματα και τον βραχίονα ψεκασμού.
Αν διαπιστώσουμε ότι τα πιάτα μας δεν καθαρίζουν όπως παλιά, ότι το εσωτερικό είναι βρώμικο, αναδίδει οσμές ή στην περίπτωση που το νερό είναι σκληρό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα καθαριστικό πλυντηρίου πιάτων και εναλλακτικά να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός ειδικού τεχνικού.
Με πληροφορίες από Realsimple