Όσον αφορά την ευτυχία, είναι γνωστό ότι οι σκανδιναβικές χώρες έχουν τακτικά υψηλή βαθμολογία σε έρευνες σε σχέση με την ικανοποίηση που παίρνουμε από τη ζωή. Στην πραγματικότητα, η Φινλανδία κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες της Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας για πέντε συναπτά έτη — παρόλο που η χώρα έχει κρύο κλίμα, μεγάλους χειμώνες και δεν έχει φως ημέρας για ένα μέρος του έτους σε ορισμένα μέρη της χώρας.
Ακόμη και με αυτά τα πράγματα να φαίνονται «εναντίον», οι άνθρωποι της Φινλανδίας ευδοκιμούν όσον αφορά την ικανοποίηση από τη ζωή τους για πολλούς λόγους, σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας.
Ένα μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στο γεγονός ότι η Φινλανδία διαθέτει συστήματα που καθιστούν πτυχές της ζωής λιγότερο αγχογόνες — η εκπαίδευση είναι σε μεγάλο βαθμό δωρεάν, η άδεια εργασίας είναι άφθονη και η κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης είναι εγγυημένη. Επιπλέον, η χώρα είναι πολύ, πολύ μικρότερη από τις ΗΠΑ (ο πληθυσμός είναι μικρότερος από τον πληθυσμό της Νέας Υόρκης), γεγονός που κάνει ορισμένα πράγματα πιο εύκολα.
Πέρα από αυτά τα συστήματα, ωστόσο, υπάρχουν συνήθειες και πεποιθήσεις που έχουν οι Φινλανδοί που τους βοηθούν να κατέχουν τακτικά την πρώτη θέση στη λίστα της World Happiness Report. Παρακάτω, οι Φινλανδοί ειδικοί ψυχικής υγείας αναφέρουν γιατί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι στη χώρα είναι πιο ευτυχισμένοι και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορισμένα από τα εργαλεία της χώρας για ευτυχία.
Υπάρχει λιγότερη επιθυμία να πεις ψέματα για τα συναισθήματα
Στις ΗΠΑ (και σε πολλές χώρες, για αυτό το θέμα) απαντώντας στο «πώς είσαι;»... κάποιοι αποδοκιμάζουν το να μιλήσει κανείς με υπερβολική λεπτομέρεια για τον καθημερινό μας αγώνα, ενώ για άλλους μπορεί να μοιάζει κάπως άβολο.
Στη Φινλανδία, ωστόσο, υπάρχει πολύ λιγότερο υποχρεωτική θετικότητα. «Υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή στο να λέμε, ”δεν είμαι εντάξει” ή ”δεν αισθάνομαι καλά”», δηλώνει η Μέρι Λαριβάαρα, διευθύντρια στρατηγικών υποθέσεων της MIELI Mental Health Finland.
Η ίδια προσθέτει ότι αυτή είναι, συνολικά, μια παρατήρηση που βασίζεται στον χρόνο που δαπανήθηκε στις ΗΠΑ και στον χρόνο που δαπανήθηκε στη Φινλανδία. Αλλά ένα μέρος αυτής της συναισθηματικής ειλικρίνειας μπορεί να είναι αυτό που συμβάλλει στη συνολική ευτυχία της Φινλανδίας.
Συνολικά, γνωρίζουμε ότι το να καταπνίγουμε τα συναισθήματά μας δεν κάνει καλό. Πιθανότατα θα νιώσουμε πελαγωμένοι, παρεξηγημένοι και ακόμη και λίγο παγιδευμένοι. Ορισμένες μελέτες λένε ότι το να συγκρατούμε τα συναισθήματά μας, (αυτό) μπορεί επίσης να απομακρύνει την κοινωνική σύνδεση και σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο.
Η ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς έχει προτεραιότητα
Ενώ οι άνθρωποι εργάζονται σκληρά στη Φινλανδία, οι ώρες εργασίας τους είναι σε μεγάλο βαθμό λογικές, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
(Αυτό) «μας δίνει χρόνο να χαλαρώσουμε στην καθημερινή μας ζωή μας δίνει χρόνο να φροντίσουμε τον εαυτό μας», λέει η Λαριβάαρα.
Στο τέλος (της ημέρας), υπάρχει χρόνος για άλλες δραστηριότητες εκτός από τη δουλειά, σημειώνει η Μίρκα Χιντσάνεν, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Oulu.
Ο Γιούχο Σαάρι, κοσμήτορας του τμήματος κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επίσης να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις στην μετακίνησή τους προς τη δουλειά, κάτι που αυξάνει επίσης τα επίπεδα ευτυχίας τους με την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο που έχουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Υπάρχει μεγάλη πρόσβαση στη φύση
Και οι τρεις ειδικοί μίλησαν για τον σημαντικό ρόλο της φύσης στη ζωή και την ευτυχία πολλών ανθρώπων στη Φινλανδία.
Στην πραγματικότητα, η χώρα έχει κανόνες γνωστούς ως Everyman’s Right, οι οποίοι επιτρέπουν στους ανθρώπους στη Φινλανδία να χρησιμοποιούν με σεβασμό σχεδόν κάθε δάσος, λίμνη και παραθαλάσσια περιοχή δωρεάν, σύμφωνα με τα όσα λέει ο Σαάρι. Αυτό σημαίνει ότι δραστηριότητες όπως το κάμπινγκ, το μάζεμα μούρων, το μάζεμα μανιταριών, το κολύμπι, η πεζοπορία, η ιππασία και το σκι είναι όλα δωρεάν σε αυτούς τους δημόσιους χώρους...
«Υπάρχουν μελέτες ότι η φύση μειώνει πραγματικά το άγχος και αυτό συνδέεται επίσης με την ευτυχία — [όταν] έχεις λιγότερο άγχος, είναι πιο εύκολο να είσαι ευτυχισμένος», σημειώνει με τη σειρά της η Χιντσάνεν. Έτσι, μια βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο μπορεί να μας βοηθήσει να διοχετεύσουμε αυτή τη φινλανδική συμβουλή ευτυχίας.
Υπάρχει ενθάρρυνση στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων
«Είμαστε πραγματικά πρόθυμοι να εξελίξουμε τους εαυτούς μας», λέει η Λαριβάαρα, και «η εκμάθηση νέων πραγμάτων είναι καλό για την ψυχική μας υγεία». Σύμφωνα με όσα λέει, αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή εργασία, (αλλά) μπορεί να σημαίνει πιο απλές εργασίες, όπως η δοκιμή μιας νέας συνταγής ή η παρακολούθηση ενός μαθήματος ιστιοπλοΐας...
Επιπλέον, η εκμάθηση νέων πραγμάτων μας βοηθά να αισθανόμαστε τον χρόνο πιο πλούσιο, έχει πει, μεταξύ άλλων, στη HuffPost ο Εντριαν Μπέτζαν, καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke
Κι ακόμα:
Είναι μια κοινωνία όπου υπάρχει εμπιστοσύνη
Σύμφωνα με τον Σαάρι, τα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των ατόμων στη Φινλανδία είναι πολύ υψηλά.
«Είναι μια μικροσκοπική χώρα, οι άνθρωποι χτίζουν δίκτυα μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και υπάρχει αυτό που ονομάζεται ”δύναμη των αδύναμων δεσμών”», αναφέρει.
Στη Φινλανδία, οι άνθρωποι βιώνουν ένα αίσθημα ικανοποίησης και όχι σαρωτικής ευτυχίας
...Ο Σαάρι λέει επίσης ότι οι άνθρωποι στη Φινλανδία έχουν υψηλό επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή. «[Στην] Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, στην πραγματικότητα δεν ρωτούν αν οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι, ρωτούν αν είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους».
Αλλά, είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι και εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν την ευτυχία
«Νομίζω ότι στη δυτική κουλτούρα, μιλάμε συχνά για την ευτυχία, (κι) ότι είναι ευθύνη του ατόμου να ζήσει τη ζωή σου έτσι ώστε να είναι ευτυχισμένος», λέει η Χιντσάνεν. «Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αν τα κάνουμε όλα σωστά, τότε είμαστε ευτυχισμένοι και είναι δική μας ευθύνη»,
Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, συμπληρώνει, αλλά δεν είναι μόνο ένα άτομο που ελέγχει την ευτυχία του – είναι επίσης το περιβάλλον του, οι συνθήκες ζωής και οι αποφάσεις της κοινωνίας (όπου ζει)... «Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες από το (ίδιο το) άτομο», καταλήγει.