Καθώς μεγαλώνουμε, σταδιακά αρχίζουμε και ξεχνάμε πράγματα, όπως το όνομα ενός εστιατορίου ή το που αφήσαμε το κινητό μας τηλέφωνο. Ωστόσο, «ένας βαθμός απώλειας μνήμης μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικός καθώς περνούν τα χρόνια», μας καθησυχάζει η Κάρμεν Καριόν, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Yale School of Medicine.
Επομένως, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε αν παρατηρήσουμε ότι η μνήμη μας δεν είναι τόσο έντονη όσο παλιά. Ωστόσο, ορισμένες μορφές απώλειας μνήμης είναι μη φυσιολογικές και μπορεί να είναι ενδεικτικές για μεγαλύτερα ζητήματα.
Παρακάτω, οι νευρολόγοι αποκαλύπτουν στη HuffPost τα έξι σημάδια που μαρτυρούν ότι ξεχνάμε σε υπερβολικό βαθμό και μας δίνουν πολύτιμες συμβουλές για το τι θα πρέπει να κάνουμε εάν ανησυχούμε:
1. Αδυνατούμε να μάθουμε νέα πράγματα
Όσο περνά ο καιρός, πράγματα όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές, ή ακόμη και τα αυτοκίνητα απαιτούν κάποια πρόσθετη εκπαίδευση γύρω από τη σωστή χρήση τους. Εάν διαπιστώσουμε ότι δυσκολευόμαστε απίστευτα να εξοικειωθούμε με τις νέες τεχνολογίες, ακόμα κι όταν είναι αντικειμενικά εύχρηστες, αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό.
Είναι φυσιολογικό να χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε ένα νέο κινητό ή το καινούργιο μας λάπτοπ, αλλά αν μας είναι εντελώς αδύνατο, τότε ίσως θα πρέπει να το συζητήσουμε με τον γιατρό μας.
2. Δυσκολευόμαστε να κάνουμε και να κατανοήσουμε πράγματα που άλλοτε μας φαίνονταν παιχνιδάκι
Εάν καθημερινές εργασίες που παλιότερα μας φαίνονταν απλές, πλέον μας φαίνονται σκέτη πρόκληση, ίσως αυτό μαρτυρά κάτι πιο ουσιαστικό. Αν για παράδειγμα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην κουζίνα, ενώ μαγειρεύουμε κάθε μέρα ή αν αδυνατούμε να διαχειριστούμε τα οικονομικά μας και ξεχνάμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως καμπανάκι ότι κάτι συμβαίνει.
3. Ξεχνάμε ακαριαία το περιεχόμενο μιας συζήτησης
Δεν μπορεί να θυμόμαστε με ακρίβεια κάθε συνομιλία και ούτε θα πρέπει να ανησυχούμε αν κατά καιρούς μας ξεφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες αναφορικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαμε.
Αν όμως ξεχνάμε το περιεχόμενο μιας συζήτησης ή το ίδιο το γεγονός ότι πιάσαμε κουβέντα με κάποιον μόλις λίγα λεπτά αφότου έχουμε χωριστεί, αυτό δεν είναι και τόσο φυσιολογικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να θυμόμαστε τις συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαμε μέχρι και το τέλος της ημέρας.
4. Χανόμαστε σε μέρη που μας είναι γνωστά και οικεία
Είναι απολύτως φυσιολογικό να χάσουμε τον προσανατολισμό μας καμιά φορά. Ιδίως όταν εξερευνάμε μέρη που δεν έχουμε πάει εδώ και δεκαετίες ή όταν περιπλανιόμαστε σε ένα νέο μέρος. Αλλά το να χανόμαστε σε οικεία μέρη μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι μη φυσιολογικής απώλειας μνήμης.
Αν για παράδειγμα χαθούμε καθώς πηγαίνουμε στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς ή περπατάτε προς το σπίτι ενός φίλου όπου επισκεπτόμαστε συχνά, θα πρέπει να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια.
5. Επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά τις ίδιες ιστορίες
To να επαναλαμβάνoυμε συνέχεια ιστορίες ή γεγονότα που έχουμε ζήσει σε άτομα που τα έχουν ακούσει πολλάκις στο παρελθόν, ίσως είναι σημάδι ότι ξεχνάμε σε ανησυχητικό βαθμό.
6. Τα αγαπημένα μας πρόσωπα επισημαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά
Εάν ένα πρόσωπο από τον στενό μας κύκλο εκφράσει την ανησυχία του για το γεγονός ότι ξεχνάμε, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην είμαστε αμυντικοί. Έχει σημασία να λάβουμε σοβαρά υπόψιν την ανησυχία του. Αυτό που παρατηρούν οι άλλοι για τη μνήμη μας θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πιο πολύτιμο από αυτό που παρατηρούμε - ή που δεν παρατηρούμε- εμείς οι ίδιοι.
Με άλλα λόγια, ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι πιο πιθανό να εντοπίσει με ακρίβεια ζητήματα όπως η επανάληψη μιας ιστορίας ή η αμέλεια καθημερινών υποχρεώσεων.
Δεν χρειάζεται πανικός
Η απώλεια μνήμης δεν είναι πάντοτε συνώνυμη του Αλτσχάιμερ ή της άνοιας.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που εξετάζουν οι γιατροί όταν κάποιος παραπονιέται για απώλεια μνήμης είναι τα φάρμακα που παίρνει. Τα φάρμακα ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεάσουν τη μνήμη μας. Ακόμη και αυτά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τα φάρμακα καταπολέμησης της αϋπνίας.
Πέρα από τα φάρμακα, η απώλεια της ακοής μπορεί να είναι ακόμη ένας παράγοντας που σχετίζεται με το γεγονός ότι ξεχνάμε. Όταν δεν ακούμε καλά, μας είναι δύσκολο να προσαρμοστούμε και να λαμβάνουμε όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε ακουστικά βαρηκοΐας το συντομότερο δυνατό, γιατί όσο περισσότερο το καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τα χρησιμοποιήσουμε με παραγωγικό τρόπο.
Εάν ανησυχoύμε για το ζήτημα της απώλειας μνήμης που παρατηρούμε σε εμάς ή σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, ας επικοινωνήσουμε άμεσα με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Το να το καθυστερούμε όχι μόνο δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα, αλλά ενδέχεται να επιφέρει και ολέθρια αποτελέσματα.
Ακόμη, μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή, καθώς και η τακτική σωματική άσκηση είναι επιλογές ζωής που μπορούν να προφυλάξουν το μυαλό μας από τη γνωστική έκπτωση όσα χρόνια κι αν περάσουν.