Έξι τροφές που μας ενυδατώνουν περισσότερο κι από το νερό κι υπόσχονται απώλεια βάρους

Δροσιστικές, ό,τι πρέπει για ένα καυτό καλοκαίρι.
axel bernstorff via Getty Images

Το γνωρίζουμε ήδη: Είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό, ειδικά το καλοκαίρι. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όλοι, είναι ότι το νερό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πέρα από νερό, χρειαζόμαστε στο ημερήσιο πλάνο διατροφής μας ηλεκτρολύτες. Ιδίως αν περνάμε πολύ χρόνο έξω, κάτω από τον καυτό ήλιο.

Οι ηλεκτρολύτες βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα αθλητικά ποτά, σε συμπληρώματα διατροφής αλλά και ορισμένες τροφές της φύσης και μας κρατούν ενυδατωμένους, αναπληρώνοντας παράλληλα τυχόν μέταλλα που χάνονται μέσω του ιδρώτα.

Πώς θα βεβαιωθούμε ότι είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι

Οι ανάγκες ενυδάτωσης ποικίλλουν ανάλογα με το βάρος μας, το επίπεδο της σωματικής μας δραστηριότητας και τον βαθμό στον οποίο ιδρώνουμε. Η διαιτολόγος και αθλητική διατροφολόγος Γκαμπριέλα Μπαρέτο, αναγνωρίζει δύο δείκτες του επιπέδου ενυδάτωσης: Τη δίψα και το χρώμα των ούρων μας.

«Το καλοκαίρι ιδανικά θα πρέπει να πίνουμε νερό πριν διψάσουμε έντονα, ενώ σε ό,τι αφορά τα ούρα, θα πρέπει να έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα», εξηγεί η ειδικός.

Ποιες είναι οι κυρίαρχες ενυδατικές τροφές για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη του καλοκαιριού;

1. To καρπούζι και το πεπόνι

Το καρπούζι και το πεπόνι δεν είναι τυχαία συνώνυμα του καλοκαιριού. Είναι σούπερ ενυδατικά, αφού και τα δύο αποτελούνται από νερό σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 90%. Την ίδια στιγμή, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Α και C, το μαγνήσιο, οι φυτικές ίνες και το λυκοπένιο.

Ακόμη, αποτελούν εξαιρετικές πηγές καλίου και όταν συνδυάζονται με καλούς υδατάνθρακες, αυτό βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το νερό ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα.

2. Το αγγούρι

Το αγγούρι αποτελείται από νερό σε ένα ποσοστό 95%. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, μαγνήσιο και κάλιο.

Και το καλύτερο είναι ότι αυτό το δροσιστικό λαχανικό είναι τόσο ευέλικτο, που μπορεί πανεύκολα να προστεθεί στις σαλάτες, τα σάντουιτς, το αρωματισμένο νερό μας ή και να καταναλωθεί μόνο του σε στικς.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό καθιστά το αγγούρι ένα λαχανικό με ελάχιστες θερμίδες. Έτσι, είναι μια ιδανική τροφή εάν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος και να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3. To κολοκύθι

Αυτό το ευέλικτο λαχανικό είναι μια ιδανική προσθήκη σε σούπες, σαλάτες και σάλτσες. Συν τοις άλλοις, τα κολοκυθάκια, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών ενώ αποτελούνται κατά 94% από νερό, το οποίο σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες, θα μας κρατήσει χορτάτους και ενυδατωμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

4. Οι φράουλες

Αυτό το δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο αποτελείται από νερό σε ποσοστό 91%, ενώ είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, το μαγγάνιο και το φυλλικό οξύ.

Οι φράουλες είναι τρομερά ευέλικτες και πάνε τέλεια στα σμούθις, τα σούπερ μπολ με γιαούρτι και τις σαλάτες μας, ενώ μπορούμε να τις απολαύσουμε και σκέτες ή με λίγη καστανή ζάχαρη για επιδόρπιο.

5. Το μαρούλι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και χόρτα

Μια σαλάτα από μαρούλι και άλλα χόρτα, όπως το κάρδαμο και το σπανάκι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ενώ μας παρέχει άφθονες βιταμίνες και μέταλλα.

Το μαρούλι αποτελείται κατά 96% από νερό και είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και βιταμίνες Κ και Α. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, φολικό οξύ, ασβέστιο και βιταμίνες C και A, ενώ το κάρδαμο, μας παρέχει το 100% της συνιστώμενης διατροφικής πρόσληψης σε βιταμίνη Κ, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την καλή υγεία των οστών.

6. Τα εσπεριδοειδή

Τα περισσότερα εσπεριδοειδή αποτελούνται από νερό σε ποσοστό που αγγίζει το 80%. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Και όπως και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που προαναφέρθηκαν, έτσι και τα εσπεριδοειδή είναι αρκετά ευέλικτα για να τα προστεθούν σε φρουτοσαλάτες, αρωματικά σπιτικά αναψυκτικά, σαλάτες και ακόμη και σε μαρινάδες για το κοτόπουλο ή το ψάρι μας.

(Με πληροφορίες από cnet).