«Έξοδος» ανατολικοευρωπαίων εργαζομένων στη Γερμανία

Την τελευταία δεκαετία οι μετανάστες από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκαν κατά 185,7%
TOBIAS SCHWARZ via Getty Images

Την τελευταία δεκαετία οι μετανάστες στη Γερμανία από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες - μέλη της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 185,7% από 919.000 σε 2,6 εκατομμύρια. Η ζήτηση από γερμανικής πλευράς ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει υψηλή.

Σε ανοδική τροχιά εξακολουθεί να βρίσκεται ο αριθμός των εργαζομένων στη Γερμανία από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ, γράφει η Deutsche Welle. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Γερμανοί έχουν συνδέσει τη μετανάστευση με την προσφυγική κρίση του 2015, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από εστίες κρίσεις εκτός Ευρώπης ήρθαν στη Γερμανία, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας το ποσοστό των πολιτών από χώρες-μέλη της ΕΕ από τη νότια και ανατολική Ευρώπη στη Γερμανία αυξήθηκε μόνο πέρυσι κατά 12,5%.

Ρίχνοντας μια καλύτερη ματιά στους αριθμούς διαπιστώνουμε ότι το 2017 ήρθαν στη Γερμανία 170.000 Πολωνοί και Ρουμάνοι, ενώ οι Βούλγαροι έφθασαν τους 45.000. Συνολικά οι μετανάστες από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ αυξήθηκε μέσα στη δεκαετία 2007-2017 από 919.000 σε 2,6 εκατομμύρια. Πρόκειται για ποσοστό 185,7%. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στη Γερμανία ζουν πλέον 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν στην κατοχή τους μόνο ξένο διαβατήριο.

Οι μετανάστες προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες

Λόγω της προσφυγικής κρίσης η μετανάστευση από την ανατολική Ευρώπη πέρασε σε δεύτερη μοίρα, μακροπρόθεσμα όμως είναι πολύ πιο καθοριστική και έχει διάρκεια, εκτιμά ο Ουλφ Μπρουνμπάουερ από το Ινστιτούτο Ερευνών Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ρέγκενσμπουργκ για να προσθέσει: «Δεν έχουμε να κάνουμε με μετανάστευση λόγω φτώχειας, αλλά με ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες για τις οποίες υπάρχει ζήτηση στη γερμανική αγορά εργασίας».

Και πράγματι. Στη Γερμανία στον κατασκευαστικό κλάδο ή τον τομέα της περίθαλψης οι εργαζόμενοι μιλούν συχνά πολωνικά, βουλγαρικά ή σλοβακικά. Δεν χωρά πλέον αμφιβολία ότι χωρίς τους εξειδικευμένους εργαζομένους πολλά γερμανικά νοσοκομεία θα βρίσκονταν αντιμέτωπα με πλήθος λειτουργικών ελλείψεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι το ποσοστό των Γερμανίδων που απασχολούνταν στο χώρο της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών βρίσκονταν στο 24,4%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό γυναικών από Βουλγαρία και Ρουμανία έφθασε στο 12%.

Ελλείψεις στις χώρες προέλευσης των μεταναστών

Καθοριστική κρίνεται την ίδια στιγμή και η συμβολή των γυναικών εργαζομένων από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και στην εστίαση. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Αγοράς Εργασίας και Ερευνών γύρω από το Επάγγελμα (IAB) το ποσοστό γυναικών από Ρουμανία και Βουλγαρία βρίσκεται στο 17%, ενώ το 11,6% προέρχεται από τις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η «έξοδος» εργαζομένων από τα ανατολικά κράτη-μέλη της ΕΕ προς τη Γερμανία, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της δυτικής Ευρώπης προκαλεί ελλείψεις προσωπικού στις χώρες προέλευσης των οικονομικών μεταναστών. Κατά συνέπεια σε χώρες όπως η Πολωνία εργάζονται πλέον ολοένα και συχνότερα νοσοκόμες από την γειτονική Ουκρανία, όπου οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλότεροι.

Πηγή: Deutsche Welle

Δημοφιλή