Το σκληρό ανάγλυφο της Μάνης, σε συνδυασμό με τη θαυμαστή παράδοση του τόπου και τη ξεχωριστή γαστρονομία της, επιχείρησε να αναδείξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, την περασμένη Κυριακή.
Στην πλατεία Αθανάτων, στην Αρεόπολη, το σκηνικό είχε στηθεί από νωρίς. Επιλεγμένοι, από το Επιμελητήριο Λακωνίας, παραγωγοί προϊόντων της περιοχής, είχαν ετοιμάσει τους πάγκους τους με ξεχωριστές προτάσεις: από τυριά και αλλαντικά, μέχρι κρασιά, ελαιόλαδα με ιδιαίτερες προσμίξεις και αποξηραμένα σύκα.
Η πρώτη απόπειρα του Peloponnese Food Stories, με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου και με την παρουσία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς τους παραγωγούς πλαισίωσαν γυναίκες της περιοχής που μαγείρεψαν τοπικές συνταγές, πιταράκια, γαλατόπιτες και πίτες με χόρτα πάνω σε καυτή πέτρα, ενώ φημισμένοι και βραβευμένοι σεφ από γνωστά ξενοδοχεία της Λακωνίας, ετοίμασαν ελαφρώς πειραγμένες παραδοσιακές συνταγές.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, υλοποίησε, για πρώτη φορά, τη συγκεκριμένη ενέργεια, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας, τον Δήμο Ανατολικής Μάνης και τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου.
Μάλιστα, θα ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις / περιοχές που θα φιλοξενήσουν ανάλογες γαστρονομικές δράσεις. Κορώνη, Αστρος Κυνουρίας, Ερμιονίδα και Λουτράκι, θα αποτελέσουν, κατά σειρά, τις περιοχές που θα ξετιλυχθεί το Peloponnese Food Stories.
Σε αυτά που μένουν από κάθε τέτοια δραστηριότητα, είναι το τι γεύεσαι και το τι βλέπεις. Τη τσουχτή μακαρονάδα την έφτιαχναν για κάτι γρήγορο και γευστικό, από τα παλιά χρόνια. Μακαρόνια, με τυρί και τηγανητό αυγό από πάνω, και βέβαια σύγκλινο, από το χοιρινό που δεν έλειπε από κανένα σπίτι της Μάνης. Το σύγκλινο το έβρισκες παντού, και αυτό σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Ακόμα και στον πασπαλά, την αλευρένια κρέμα, που οι ξένοι επισκέπτες την έκαναν ανάρπαστη. Βέβαια, την παραδοσιακή σαλάτα της Μάνης, με βραστές πατάτες, κρεμμύδι, πορτοκάλι, κάπαρη, ελιές, τυρί και λάδι, μπορείς κάλλιστα να την απολαύσεις χωρίς σύγκλινο
Ιδιαίτερη γευσιγνωσία, λαδιού, είχα την ευκαιρία να απολαύσω στην αγροτουριστική φάρμα Ευμέλεια, στις Γούβες, κοντά στη Σκάλα Λακωνίας, με τις υπεραιωνόβιες ελιές, δοκιμάζοντας τρεις ποικιλίες λαδιού, είτε πίνοντας σκέτο το λάδι, είτε πάνω σε ψημένη μελιτζάνα με μυρωδικά, είτε σε ψιλοκομμένο, σε φλούδες, κολοκύθι με τυρί, είτα ακόμα και σε φέτα καρπούζι με τυρ
Οινογνωσία απόλαυσα στο Μανταπάν, ένα παλιό λιοτρίβι (μόνο η μυλόπετρα έμεινε) το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα ξεχωριστό εστιατόριο με ιταλικά πιάτα αλλά και τοπική, ξεχωριστή κουζίνα. Εκεί, στα Αλικα Λακωνίας, λίγο πιο πέρα από τον Γερολιμένα, δοκίμασα ντόπια κρασιά, λευκά και ροζέ. Με εντυπωσίασε η σαλάτα με φακές, λούπινα και πορτοκάλι, ενώ και τα ζυμαρικά, μια παραλλαγή της τσουχτής, χωρίς αυγό, ήταν εντυπωσιακά.
Θα σταθώ σε μια ξεχωριστή επίσκεψη στις αλυκή, στον συνοικισμό Αρφύγγια, λίγο μετά το Οίτυλο, προσεγγίζοντας την περιοχή με βάρκα. Εκεί η θαρραλέα Βούλα μένει μόνη της, 6 μήνες τον χρόνο και μαζεύει το αλάτι, το αφρίνα, από τα βράχια ή τις γούρνες.
Αυτή τη φορά απόλαυσα τη θέα από το εξαιρετικό Πέτρα και Φως, για πρώτη φορά, καθώς σε όλες τις υπόλοιπες επισκέψεις μου, το έβλεπα από απέναντι.
Κι επειδή θάλασσα χωρίς θαλασσινούς μεζέδες δεν εννοείται, ο μαριναρισμένος γαύρος και το χταποδάκι στο Μικρό Αλγέρι, το μαγαζί στο Καραβοστάσι, που πήρε το όνομά του από το παλιό όνομα του συνοικισμού που είναι δίπλα στο Οίτυλο, ήταν, σε συνδυασμό με το τσίπουρο, αυτό που χρειαζόμουν και κυρίως την ευγένεια, που ο ιδιοκτήτης απλόχερα χάρισε, σε αντίθεση με έναν καταστηματάρχη της Αρεόπολης, ο οποίος αν παρέκλινες από αυτά που είχε συμφωνήσει ότι θα σερβίρει, «τον έσφαζες», όπως μου είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας του ένα μπουκάλι κρασί ακόμα.
Όμως, παντού, σε όλο τον κόσμο θα βρεις τέτοιους. Πάντως, στην πλειονότητά τους οι επαγγελματίες στη Μάνη είναι άψογοι, κι αυτό φαινόταν από τα γεμάτα τραπέζια, σε αντίθεση με τον «με σφάζεις», που είπε σε ένα ζευγάρι, στις 12 το βράδυ και σε τουριστική περιοχή γεμάτη κόσμο, ότι έκλεισε η κουζίνα, και το ζευγάρι πήγε στο διπλανό μαγαζί για φαγητό.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε την πρώτη κίνηση για να εκπαιδεύσει επαγγελματίες και κοινό σε μια νέα κουλτούρα. Οποιος την αφομοιώνει κερδίζει.