Εγκαυμα από τον ήλιο: Δύο βασικά σημάδια ότι χρειάζεται να επισκεφτούμε γιατρό

Και ας το έχουμε κατά νου: Ακόμα κι αν δεν βλέπουμε έγκαυμα, ο ήλιος ίσως εξακολουθεί να βλάπτει σοβαρά το δέρμα μας.
Ένα ηλιακό έγκαυμα σπάνια απαιτεί ιατρική φροντίδα, αλλά μπορεί να συμβεί.
Joel Carillet via Getty Images
Ένα ηλιακό έγκαυμα σπάνια απαιτεί ιατρική φροντίδα, αλλά μπορεί να συμβεί.

Για πολλούς από εμάς, η ερυθρότητα, η φαγούρα και το ξεφλούδισμα του δέρματος είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ηλιακά εγκαύματα αντιμετωπίζονται εύκολα στο σπίτι, με κρύες κομπρέσες, ενυδατικές λοσιόν και ένα μικρό διάλειμμα από τον ήλιο.

Μερικές φορές, ωστόσο, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι πιο σοβαρό ή να συνοδεύεται από συμπτώματα που απαιτούν ιατρική φροντίδα. Παρακάτω, οι δερματολόγοι μοιράζονται τους τύπους ηλιακών εγκαυμάτων για τα οποία η επίσκεψη στον γιατρό είναι μονόδρομος

Η ανάγκη ιατρικής φροντίδας για ένα ηλιακό έγκαυμα είναι σπάνια, αλλά οι φουσκάλες σε μεγάλο μέρος του σώματός μας είναι ένα κακό σημάδι

«Τα ηλιακά εγκαύματα έχουν όλα τα διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας ως προς την αντιμετώπισή τους», επισημαίνει η Δρ. Τζένιφερ Τανγκ, δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. «Το πιο συνηθισμένο ηλιακό έγκαυμα αφορά απλώς μια μικρή ερυθρότητα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο ξεφλούδισμα», αλλά στο χειρότερο σενάριο «μπορεί να εμφανίσουμε πολύ σοβαρές φουσκάλες».

Όταν επηρεάζεται μεγάλο μέρος της επιφάνειας του σώματος, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο είδος εγκαύματος, σημειώνει η Τανγκ. «Σε αυτή την περίπτωση, όταν χάνουμε ένα τέτοιο τμήμα του δερματικού φραγμού μας, δεν είμαστε πλέον σε θέση να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία μας και χάνουμε πολύ νερό», εξηγέι.

«Τότε συνιστάται να αναζητήσουμε φροντίδα στα επείγοντα ή σε νοσοκομείο». Αυτό αν το έγκαυμα μας είναι μεγάλες, εκτεταμένες φουσκάλες που καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος — πιθανώς περίπου το 30% — του σώματός μας, προσθέτει η ειδικός.

«Σε τέτοια περίπτωση, η ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη, για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, να περιποιηθούμε το τραύμα και να διατηρήσουμε το έγκαυμα καθαρό».

«Αλλά η ανάγκη ιατρικής φροντίδας για ηλιακό έγκαυμα είναι σπάνια. Ως είδος, οι προστατευτικοί μας μηχανισμοί έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε γενικά να αναζητούμε σκιά ή να μπαίνουμε μέσα μόλις παρατηρήσουμε ερυθρότητα ή ενόχληση από ένα έγκαυμα», συνεχίζει η Τανγκ.

«Συνήθως, είναι ακριβώς αυτή η ερυθρότητα και το ξεφλούδισμα, που είναι η φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος στον ήλιο, ο οποίος βλάπτει τα κύτταρα του δέρματός μας.

«Ένα ηλιακό έγκαυμα που απαιτεί μέτρια προσοχή τείνει να συμβαίνει σε πιο ακραίες συνθήκες, όπως όταν κάποιος είναι παγιδευμένος έξω ή δεν μπορεί να μετακινηθεί στη σκιά λόγω τραυματισμού.», τονίζει η δερματολόγος.

Πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό εάν το ηλιακό έγκαυμα μας συνοδεύεται από θερμοπληξία

«Γενικά, τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα δεν απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα, αλλά αν είναι εκτεταμένα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται αδιαθεσία», λέει ο Δρ Κέβιν Μπόιντ, δερματολόγος στην Κλινική Mayo στο La Crosse του Ουισκόνσιν.

«Δεδομένου ότι τα ηλιακά εγκαύματα συμβαίνουν συνήθως όταν κάνει ζέστη έξω, η θερμοπληξία μπορεί να είναι ανησυχητική - και ένας κρίσιμος λόγος για να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια» εξηγεί ο Μπόιντ. Η θερμοπληξία «χαρακτηρίζεται από θερμοκρασία σώματος μεγαλύτερη από 36,6 έως 37,1 βαθμούς Κελσίου, σύγχυση, αφυδάτωση και γρήγορο σφυγμό», εξηγεί, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Η άμεση έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα και άλλες δερματικές αλλαγές.
Pollyana Ventura via Getty Images
Η άμεση έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα και άλλες δερματικές αλλαγές.

Ακριβώς επειδή δεν καιγόμαστε από τον ήλιο δεν σημαίνει ότι ο ήλιος δεν βλάπτει το δέρμα μας

«Ακόμη και χωρίς ηλιακό έγκαυμα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος», τονίζει η Τανγκ. «Ακριβώς επειδή… δεν παθαίνουμε ηλιακό έγκαυμα δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουμε εκτεθειμένοι στις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων UV».

Για να παραμένουμε ασφαλείς στον ήλιο, θα πρέπει να λάβουμε ορισμένες προφυλάξεις. «Τα καλύτερα μέσα προστασίας από ένα ηλιακό έγκαυμα περιλαμβάνουν αντηλιακά, ρούχα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία και αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας όταν είναι πιο έντονη, δηλαδή μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.», επισημαίνει ο Μπόιντ.

«Θα πρέπει να εφαρμόζουμε αντηλιακό τουλάχιστον κάθε δύο ώρες και πιο συχνά εάν κολυμπάμε ή ιδρώνουμε», προσθέτει. Προτρέπει ακόμη να αναζητούμε προϊόντα με την ένδειξη «ευρύ φάσμα» για να εξασφαλίσουμε προστασία από τις ακτίνες UVB και UVA και με SPF (αντηλιακός παράγοντας) τουλάχιστον 30.

Ορισμένοι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τον ήλιο. Ο Μπόιντ μάλιστα, τονίζει ότι υπάρχει η πιθανότητα κάποια φάρμακα που λαμβάνουμε, να μας κάνουν να καιγόμαστε πιο εύκολα, όπως τα αντιβιοτικά και ορισμένες θεραπείες κατά της ακμής.

«Πάντοτε επισημαίνω στους ασθενείς μου να φροντίζουν να είναι ασφαλείς κάτω από τον ήλιο και όχι να τον φοβούνται. Ένα πουκάμισο, ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και αντηλιακό είναι ό,τι πρέπει», καταλήγει ο γιατρός.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

LOADINGERROR LOADING