Η ατιμωρησία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας -όπως γενοκτονίες, εθνοκάθαρση, εποικισμός - είναι ο σπόρος για επανάληψή τους. Τέτοια εγκλήματα -που διαπράχθηκαν από το 2002 και μετέπειτα - μπορεί να τεθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Χάγη), το οποίο εκδικάζει τέτοιου είδους εγκλήματα. Μεγάλος αριθμός κρατών αλλά και η ΕΕ συνολικά, αποδέχονται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αντιθέτως, Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ και χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα δεν την αποδέχονται.
Για ανάδειξη εγκλημάτων σε περιπτώσεις που μια χώρα αρνείται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η πολιτισμένη ανθρωπότητα επινόησε ένα εναλλακτικό μηχανισμό, το Άτυπο Δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου δεν έχουν νομική δεσμευτικότητα, αλλά τουλάχιστον έτσι αναδεικνύονται και γνωστοποιούνται τα εγκλήματα. Τέτοιες περιπτώσεις εγκλημάτων αναδείχτηκαν για το Βιετνάμ, τη Λατινική Αμερική κ.ά.
Στις 15-17 Μαρτίου διοργανώθηκε Άτυπο Δικαστήριο στο Παρίσι για να εξετάσει τα εγκλήματα της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, όπου συμμετείχα ως διεθνής παρατηρητής με άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας (τέσσερεις ευρωβουλευτές). Τα μέλη του Άτυπου Δικαστηρίου συγκροτούν επτά διεθνούς εμβέλειας (πρώην) Δικαστές από Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία κ.ά. Ενώπιον τους καταθέτουν τις μαρτυρίες τους δήμαρχοι και απλοί άνθρωποι από εντός και εκτός Τουρκίας με μαρτυρικό υλικό που θα αξιολογηθεί. Ορισμένοι μάρτυρες φυλακίστηκαν στην Τουρκία μόλις εξέφρασαν πρόθεση να καταθέσουν, ενώ άλλοι πρόλαβαν να διαφύγουν. Εξετάστηκαν εγκλήματα που περιλαμβάνουν οργανωμένες δολοφονίες που διαπράχθηκαν από τις Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας, εθνοκάθαρση, μαζικά βασανιστήρια, εποικισμός, συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος και τζιχατιστικές οργανώσεις, καταστολή αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστροφή χώρων πολιτισμού, αρχαίων μνημείων κ.ά. Ανάμεσα στα στοιχεία είναι υλικό που περιήλθε στα χέρια Κούρδων από σύλληψη πρακτόρων των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών όπου καταδεικνύεται ο βρώμικος ρόλος της Τουρκίας στη δολοφονία Κούρδων ηγετών.
Λόγω και της ατιμωρησίας, το τουρκικό καθεστώς ενέχεται σε νέο ανθρωπιστικό έγκλημα στο Αφρίν της Συρίας όπου επιβάλλει την εθνοκάθαρση των πληθυσμών (πρωτίστως Κουρδικής καταγωγής) με στόχο τον εποικισμό με 500.000 Τουρκομάνους και Τούρκους από την Τουρκία.
Το «εργαλείο» της εθνοκάθαρσης και του εποικισμού έχει χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Κύπρο και μας αφορά ιδιαίτερα. Από το 2014, έχω υποβάλει αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με πολυσέλιδο έγγραφο με τεκμήρια καλώντας το Δικαστήριο να ξεκινήσει ποινική διαδικασία εναντίον Τούρκων αξιωματούχων που ενέχονται στο συνεχιζόμενο έγκλημα του εποικισμού. Η Κυπριακή Κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα δισταχτικά, για να μην χαλάσει «το κλίμα των συνομιλιών», πράγμα που ακόμη και ξένοι εμπειρογνώμονες θεώρησαν αδιανόητο. Τα στοιχεία του εποικισμού με μαζικές «πολιτογραφήσεις» στο κατοχικό καθεστώς ως τα τεράστια έργα υποδομής που η Τουρκία δημιουργεί στα κατεχόμενα, αποτελούν ολοφάνερη απόδειξη για το έγκλημα του εποικισμού.
Στην Κύπρο, διάφοροι αριστεροδέξιοι χυδαιολογούν ένα μαχόμενο λαό στο Κουρδιστάν που σφαγιάζεται από το καθεστώς Ερντογάν και προσδοκούν «συνεργασία» με αυτό το εγκληματικό καθεστώς δείχνοντάς μας τι θα πάθουμε εάν δεν ... ”συνεργαστούμε”. Η σιωπή τους μπροστά στα πάθη και τους αγώνες της ανθρωπότητας για ελευθερία είναι το ελάχιστο.