Μετά τα πασχαλινά γλέντια και τα απολαυστικά φαγοπότια, πόσους από εμάς δεν μας κατακλύζουν οι τύψεις, μαζί με το άγχος για τις πρώτες εμφανίσεις στην παραλία; Αρκετοί μάλιστα παίρνουμε την απόφαση να κόψουμε για λίγο καιρό τις επιδρομές στα αγαπημένα μας εστιατόρια -τουλάχιστον σε καθημερινή βάση - και να αρχίσουμε να βγαίνουμε για «κανένα χαλαρό ποτό».
Το αλκοόλ άλλωστε, για ορισμένους λειτουργεί σαν «μαγικό φίλτρο», που μας φτιάχνει τη διάθεση και μας ξεκουράζει στο τέλος μιας φορτωμένης μέρας, φέρνοντάς μας πιο κοντά με την παρέα.
Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν το θεωρούμε τόσο καταστροφικό όσο ένα γεύμα στην ταβέρνα, το αλκοόλ επιβαρύνει το πρόγραμμα διατροφής μας με επιπλέον θερμίδες.
Η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τα σφάλματα στα οποία υποκύπτουμε στο μπαρ ή το κλαμπ, με αποτέλεσμα η έξοδος για ποτό να μας κοστίζει θερμιδικά όσο ένα πλήρες γεύμα στο εστιατόριο.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά: Τι είναι το αλκοόλ
Αλκοολούχο γενικά ονομάζεται οποιοδήποτε υγρό περιέχει αλκοόλη. Συνηθέστερα όμως με τον όρο αυτό, προσδιορίζουμε ένα ποτό, του οποίου κύριο συστατικό είναι η αιθυλική αλκοόλη. Τα αλκοολούχα ποτά ονομάζονται επίσης οινοπνευματώδη και κατηγορούνται για το γεγονός ότι περιέχουν αρκετές «κενές» θερμίδες, δηλαδή θερμίδες που δεν συνοδεύονται από κάποιο θρεπτικό συστατικό. Σε αυτό, μοναδική εξαίρεση αποτελεί το κόκκινο κρασί, που περιέχει φλαβονοειδή και ως εκ τούτου, διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Το αλκοόλ έχει την τάση να εισέρχεται στον οργανισμό μας, αλλά να μην χωνεύεται όπως όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα και υγρά. Ένα μέρος της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνουμε απορροφάται από τη γλώσσα και τον στοματικό βλεννογόνο, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται μέσω των τοιχωμάτων του στομάχου και του λεπτού εντέρου και από εκεί, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.
Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, το αλκοόλ έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε όλα τα όργανα, μέχρι και τον εγκέφαλό μας, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το ήπαρ - το συκώτι - είναι το όργανο που αναλαμβάνει σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα τον ρόλο της αποτοξίνωσης του από τον οργανισμό. Εκεί, ειδικά ηπατικά ένζυμα διασπούν την αλκοόλη σε απλούστερες ουσίες, ενώ μια μικρή ποσότητα αλκοόλ που δε μεταβολίζεται, αποβάλλεται μέσω της αναπνοής και των ούρων.
Το αλκοόλ μεταβολίζεται με σταθερό ρυθμό, αλλά το χρονικό διάστημα που μπορεί να παραμείνει στο σώμα μας ποικίλει, καθώς οι συγκεντρώσεις του στο αίμα διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων και των καταστάσεων υγείας. Κατά μέσο όρο, ένα τυπικό ποτό χρειάζεται περίπου μία ώρα για να μεταβολιστεί.
Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους, τα αλκοολούχα ποτά διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες
- Τα ζυμούμενα, όπως το κρασί και η μπύρα
- Τα αποσταζόμενα, όπως το τσίπουρο, το ούζο, η βότκα και το ουίσκι
- Και τα ηδύποτα, όπως τα λικέρ
Τι να προτιμήσουμε αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος;
Εφόσον δεν επιθυμούμε να απαρνηθούμε εντελώς το αλκοόλ στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, τότε μερικές εναλλακτικές αλκοόλ με λιγότερες θερμίδες είναι οι εξής:
- Η βότκα
- Το τζιν
- Το ρούμι
- Η τεκίλα
- Οι «ελαφριές» μπύρες, όπως η μπύρα άνευ αλκοόλ
- Το λευκό κρασί
Τα κοκτέιλ είναι εντελώς απαγορευτικά για κάποιον που αγωνίζεται να χάσει βάρος;
Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα παρακάτω κοκτέιλ.
- Μια Μαργαρίτα
- Ένα Apple Martini
- Μια Πίνα Κολάδα (Μπορούμε και με επίγευση φράουλας)
- Ένα Μπλάντι Μέρι
- Ένα Watermelon Fizz
- Ένα Gin tonic
Συχνά μετά το ποτό, νιώθουμε λες και μας δημιουργείται μια τρύπα στο στομάχι. Σε τί οφείλεται αυτό και πώς θα καταφέρουμε να μην ενδώσουμε με λαιμαργία σε ένα βρώμικο από την 24ωρη καντίνα;
Το αλκοόλ ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαταράξει την όρεξη μας για φαγητό. Ειδικά στην περίπτωση που ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής και το έχουμε συνηθίσει.
Κι αυτό, γιατί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ρίχνει το σάκχαρο στο αίμα και μας κάνει να λαχταράμε ανθυγιεινά φαγητά και σνακ, ακόμη κι όταν έχουμε φάει αρκετά μέσα στη μέρα.
Ως εκ τούτου, πριν από τη βραδινή έξοδο, προτιμάμε ένα ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη, η οποία επιβραδύνει την εκκένωση του στομάχου και συμβάλλει στην αποφυγή της υπογλυκαιμίας.
Προτάσεις για μικρά και ελαφριά γεύματα πριν την έξοδο:
- Ένα καλαμάκι κοτόπουλο με ένα πιτάκι ολικής άλεσης
- Μια τονοσαλάτα
- Μια τορτίγια με τυρί και αυγό
- Μικρά πιτσάκια με κόκκινη σάλτσα ή πέστο με μοτσαρέλα λάιτ και βασιλικό
Ξηροί καρποί, πατατάκια, ποπ κορν: Ποιο από τα τρία συνοδευτικά που προσφέρονται συνήθως στα μπαρ μπορούμε να επιλέξουμε, αν θέλουμε οπωσδήποτε να τσιμπολογήσουμε κάτι μαζί με το ποτό μας;
Από τους ξηρούς καρπούς και τα πατατάκια που προσφέρονται ως συνοδευτικά του ποτού στα μπαρ, προτιμότερο θεωρώ τελικά το ποπ κορν, καθώς έχει τις λιγότερες θερμίδες και είναι κατά κάποιον τρόπο λίγο πιο «αγνό» ως προς την παρασκευή του.
Ποια τρόφιμα απειλούν να μας δημιουργήσουν στομαχικές διαταραχές όταν συνοδεύουμε το ποτό μας με αυτά;
Ορισμένα μπαρ αντί για ξηρούς καρπούς προσφέρουν μαζί με το ποτό φρουτοσαλάτες ή στικς αγγουριού και καρότου. Τα φρούτα και τα λαχανικά δένουν αρμονικά με το αλκοόλ ή αυτό εξαρτάται από το ποτό;
Συνήθως τα μαγαζιά φέρνουν αγγουράκια και καροτάκια με στυμένο λεμόνι. Και αυτή, είναι η πιο υγιεινή επιλογή να συνοδεύσουμε το ποτό μας. Σε ό,τι αφορά τα φρούτα ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Φρούτα όπως το μάνγκο, το γκρέιπφρουτ και το πεπόνι θεωρούνται απαγορευτικά σε συνδυασμό με το αλκοόλ, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσουν από κοιλιακό πόνο μέχρι και τροφική δηλητηρίαση.
Αντίθετα, το καρπούζι και το μήλο είναι δύο από τις πιο ακίνδυνες επιλογές, που τις συναντάμε τόσο μέσα όσο και πλάι σε κρασιά και κοκτέιλ ως συνοδευτικό.
«Αν η έξοδος για ποτό δεν αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, σημασία έχει να απολαύσουμε τη βραδιά χωρίς τύψεις και να επιστρέψουμε με συνέπεια στο πρόγραμμά μας την επόμενη κιόλας μέρα. Φυσικά, πίνουμε πάντοτε με σύνεση. Αυτή είναι η συνταγή για να περνάμε πάντα τέλεια. Καλή διασκέδαση!», μας συμβουλεύει κλείνοντας η Έλενα Σερδάρη.