Εγκλωβισμένοι με τον Πολάκη

Το Μαξίμου είδε μέσα σε λίγη ώρα να καταστρέφεται το πολιτικό πλεονέκτημα που είχε πετύχει τις τελευταίες εβδομάδες.
eurokinissi/polakis

Μία κίνηση πολιτικής τακτικής της ΝΔ «διέσωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Η απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να μην περιοριστεί στο αίτημα για αποπομπή του Π. Πολάκη, αλλά να προαναγγείλει ότι μετά το Πάσχα θα καταθέσει και πρόταση δυσπιστίας εναντίον του, έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία να πολιτικοποιήσει την αντιπαράθεση, συσπειρώνοντας ταυτόχρονα το κόμμα του.

Στην πραγματικότητα όλα «παίχθηκαν» μέσα σε λίγες ώρες. Από το βράδυ της Δευτέρας στελέχη του Μαξίμου είχαν ενημερωθεί για την επίμαχη ανάρτηση χωρίς να αντιδράσουν. Από το πρωί της Τρίτης ο ΣΥΡΙΖΑ μετρούσε ήδη 3 βουλευτές που δημοσίως επέκριναν ή έπαιρναν αποστάσεις από τον Πολάκη (Φίλης, Μπαλάφας, Ξυδάκης) και ένα υποψήφιο ευρωβουλευτή (Κούλογλου) – και μάλιστα το έκαναν αφού μίλησε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που δείχνει ότι στην ΚΟ δεν υπήρχε διάθεση υπεράσπισης του Π. Πολάκη.

Την δε Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, χαρακτήρισε «ατυχή» τη δήλωσή του κ. Πολάκη, υποστηρίζοντας ότι έδωσε το δικαίωμα στη ΝΔ να «δημιουργήσει επικοινωνιακό θόρυβο».

Με δεδομένη πάντως και την επικοινωνιακή υπεροπλία της ΝΔ, το αναμενόμενο θα ήταν λόγω της πολιτικής πίεσης που θα ασκείτο και άλλοι βουλευτές να πάρουν αποστάσεις. Αρκούσε η αποστασιοποίηση 3 – 4 ακόμη βουλευτών (που υπήρχαν) για να μεγεθυνθεί το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως το πολιτικό πλαίσιο που έβαλε ο Αλ. Τσίπρας κάλυψε το σύνολο των βουλευτών, ασχέτως των διαθέσεών τους έναντι του Π. Πολάκη.

eurokinissi/polakis

Η θετική συγκυρία

Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι το Μαξίμου είδε μέσα σε λίγη ώρα να καταστρέφεται το πολιτικό πλεονέκτημα που είχε πετύχει τις τελευταίες εβδομάδες, όταν ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το έναυσμα της προεκλογικής εκστρατείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μία στρατηγική θετική και μία αρνητική.

-οργάνωσε μαζικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η ΝΔ δεν έπραξε το ίδιο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της συσπείρωσης και της πολιτικοποίησης της κοινής γνώμης, αλλά και την ένδειξη ότι «υπάρχει σφυγμός».

-πρότεινε την διεξαγωγή ντιμπέιτ, φέρνοντας σε θέση άμυνας τον Κ. Μητσοτάκη που θέλει να το αποφύγει.

-ταυτόχρονα άρχισε να «σκιαγραφεί» τον αντίπαλο τόσο στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη, όσο και στο πρόσωπο του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη.

Επικουρικά στην στρατηγική αυτή ήρθαν τις τελευταίες ημέρες και τα 3 αυτογκόλ της ΝΔ:

-η εσωκομματική αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το αν είναι κακό για την Ελλάδα να πάρει ο πρωθυπουργός της χώρας το βραβείο Νόμπελ.

-η σύγχυση που προήλθε από την δήλωση Μητσοτάκη στην Κύπρο που αμφισβητούσε το δώρο Χριστουγέννων.

-η δήλωση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και υποψηφίου ευρωβουλευτή Κώστα Δέρβου ότι το επίδομα ανεργίας αποδυναμώνει την θέληση των ανέργων να αναζητήσουν εργασία.

eurokinissi/polakis

Η σχέση Τσίπρα – Πολάκη

Σε αυτή την θετική συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η ανάρτηση Πολάκη. Στο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ αντελήφθησαν ότι θα χυνόταν η καρδάρα με το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ήταν εγκλωβισμένοι στην πολιτική υποστήριξη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Πολάκης έχει «αναλάβει» ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι αυτός που έχει στείλει στη Δικαιοσύνη πολλές από τις υποθέσεις διαφθοράς που απασχολούν την κοινή γνώμη. Επίσης έχει μία «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τον πρωθυπουργό. Και γι’ αυτά δέχεται, μεταξύ άλλων, και τις επιθέσεις «δολοφονίας χαρακτήρος» από τους αντίπαλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να «αδειάσει» τον Π. Πολάκη, καθώς θα χαρίσει στην ΝΔ την πρώτη νίκη που επιθυμεί διακαώς. Βεβαίως εσχάτως το κλίμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο θετικό για τον Π. Πολάκη, καθώς ο πόλεμος φθοράς τον έχει τραυματίσει, ενώ και οι παρεμβάσεις του δίνουν δικαιώματα. Ο Αλ. Τσίπρας του το έχει επισημάνει – εσχάτως το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός.

Η παρατήρηση δε του Νίκου Φίλη ότι δεν εκφράζει «το δημοκρατικό ήθος και το ήθος της Αριστεράς» ήταν χαρακτηριστική των διαθέσεων ορισμένων βουλευτών, πολύ περισσότερο που συμπληρωνόταν με την σημείωση ότι διερμηνεύει την διάθεση όλων των βουλευτών. Σημειώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή δεν μίλησε για το «ήθος», αλλά για το «ύφος» του Π. Πολάκη…

Σανίδα σωτηρίας αποδείχθηκε η επιλογή Μητσοτάκη να προαναγγείλει πρόταση δυσπιστίας. Το πολιτικά πιο έμπειρο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, μετά από ενδελεχή συζήτηση, άρπαξε την ευκαιρία και ο πρωθυπουργός έσπευσε στη Βουλή για να επανατοποθετήσει το ζήτημα: δεν θα μιλάμε για Πολάκη, θα μιλήσουμε πολιτικά, είπε και ενοποίησε και πάλι την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτό που είπε ο Αλ. Τσίπρας η ΝΔ ακόμη δεν βρήκε πολιτική απάντηση.

Δημοφιλή