Eγκρίθηκε η πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Κομισιόν. «Το σχέδιο εποπτείας που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει συμμόρφωση με τη δέσμευση της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Την ικανοποίηση του για την γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, εξέφρασε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλντις Ντομπρόφσκις.
Ο κ. Ντομπρόφσκις παρουσιάζοντας τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους επόμενους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης συνεχάρη στην εισαγωγική του ομιλία την Ελλάδα για τον πρώτο προϋπολογισμό που υπέβαλε μετά τα μνημόνια τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών. Ταυτοχρόνως στηλίτευσε τα όσα προβλέπει ο ιταλικός προϋπολογισμός τον οποίο δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να τον αποδεχτεί.
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην Ελλάδα χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε ένα «νέο στάδιο» οικονομικής σταθερότητας. Όπως ανέφερε κατά την άποψη της Επιτροπής η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και σέβεται τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε. «Οι προσπάθειες των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς ως προς τα δημόσια οικονομικά, την οικονομική μεγέθυνση και την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο Μοσκοβισί σημειώνοντας πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για ακύρωση μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί σε σχέση με τις συντάξεις και τα οποία αν εφαρμόζονταν θα μείωναν τις συντάξεις 1,4 εκατ. συνταξιούχων στην Ελλάδα. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως το Συμβούλιο θα εγκρίνει τη γνώμη της Επιτροπής για την Ελλάδα.
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε επίσης πως πέντε κράτη, με πρώτη την Ιταλία, κινδυνεύουν να εμφανίσουν δημοσιονομικές ανισορροπίες. Ως προς την Ιταλία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως ο προϋπολογισμός της αναγκάζει την Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της και να προτείνει στις χώρες της ευρωζώνης να κινήσουν τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)