Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνέστησε την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer εναντίον της COVID-19, ανοίγοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο για τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων πολιτών τις αμέσως επόμενες ημέρες.
«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA, Εμερ Κουκ, κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.
Ο ΕΜΑ διαβεβαίωσε πώς η ασφάλεια του εμβολίου ήταν η νούμερο 1 προτεραιότητά του, τονίζοντας πώς τα οφέλη είναι πολλά περισσότερα από τα όποια ρίσκα.
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε ακόμη πως η χορήγηση του εμβολίου εναντίον της COVID-19 που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση.
Ο EMA δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε ο Χάραλντ Ενζμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA.
Ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, είπε.
«Ναι» και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το απόγευμα της Δευτέρας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, μετά τη θετική γνωμάτευση που έδωσε νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (ΕΜΑ), ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Την ελπίδα η οποία απορρέει από την έγκριση του εμβολίου για τον κορονοϊό τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας σε δημοσιογράφους ειδησεογραφικών πρακτορείων.
«Υπάρχει φως στον ορίζοντα. Έξι μήνες μετά την αρχή της στρατηγικής για τα εμβόλια, έχουμε υπογράψει έξι συμβόλαια με τους πιο υποσχόμενους παραγωγούς εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι η αρχή του τέλους, αλλά το τέλος της αρχής. Η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα και δε συμβιβαζόμαστε».
Όσον αφορά στο εμβολιασμό επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε έναν άνευ προηγουμένου μαζικό εμβολιασμό και το λέω γιατί θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί και υπάρχουν ακόμη πολλά τα οποία πρέπει να υπολογίσουμε. Δεν είναι ώρα να ανακηρύξουμε νίκη, αυτό θα έρθει μόνο όταν νικήσουμε την πανδημία. Αλλά είναι η ώρα να πούμε ότι είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τους Ευρωπαίους πολίτες, αυτό το εμβόλιο είναι σημαντικό βήμα στο δρόμο του τέλους αυτής της πανδημίας του κορονοϊού για μία πιο ασφαλή και πιο υγιή ΕΕ».
Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή. Η έγκριση ενός εμβολίου δεν αποτελεί πανάκεια, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε συνετοί, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα», ενώ έκανε λόγο για «μία συνεργασία άνευ προηγουμένου μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών στο να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που είμαστε σήμερα». Ερωτηθείσα για το αν θα εμβολιαστεί, η Στέλλα Κυριακίδου ξεκαθάρισε: «Όταν έρθει η σειρά μου, ναι θα εμβολιαστώ».
Σχετικά με τα κρούσματα του κορονοϊού σημείωσε ότι «τα νούμερα δείχνουν να σταθεροποιούνται σε μερικά-κράτη μέλη, αλλά ακόμη σταθεροποιούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σε μερικά-κράτη μέλη συνεχίζουμε να βλέπουμε συνεχή αύξηση. Σε δώδεκα κράτη-μέλη εξακολουθούμε να παρατηρούμε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς προς το παρόν δε μπορούμε να δούμε μείωση στα νούμερα θνητότητας». Σχετικά με την απάντηση των κρατών-μελών στο ζήτημα του εντοπισμού μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ ανέφερε ότι «υπάρχει εναρμονισμένη και συντονισμένη προσέγγιση αναφορικά με τη στάση των κρατών-μελών στην κατάσταση» και αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι για να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της ΕΕ.
(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)