Το Parker Solar Probe έγραψε ιστορία «επιβιώνοντας» μετά από την πιο κοντινή προσέγγιση του Ηλιου στα χρονικά. Οι επιστήμονες έλαβαν ένα σήμα από το διαστημόπλοιο της NASA λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (26/12), αφού ήταν εκτός επικοινωνίας για αρκετές ημέρες κατά τη διάρκεια της «καυτής» αποστολής του.
Η Nasa γνωστοποίησε ότι το διαστημικό σκάφος είναι «ασφαλές» και λειτουργεί κανονικά, αφού πέρασε μόλις 3,8 εκατομμύρια μίλια (6,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από την επιφάνεια του ήλιου.
Το Probe εισήλθε στην εξωτερική ατμόσφαιρα του άστρου μας την παραμονή των Χριστουγέννων, υπομένοντας ακραία υψηλές θερμοκρασίες και ακτινοβολία σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί ο Ηλιος. Με ταχύτητα έως και 692.000 χλμ/ώρα, το διαστημόπλοιο άντεξε θερμοκρασίες έως και 980 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NASA.
«Αυτή η κοντινή μελέτη του Ήλιου επιτρέπει στο Parker Solar Probe να λάβει μετρήσεις που βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς το υλικό σε αυτή την περιοχή θερμαίνεται σε εκατομμύρια βαθμούς, εντοπίζοντας την προέλευση του ηλιακού ανέμου και να ανακαλύψουν πώς τα ενεργητικά σωματίδια επιταχύνονται σχεδόν σε ταχύτητα φωτός», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία.
Το Parker Solar Probe εκτοξεύτηκε το 2018, κατευθυνόμενο προς το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Είχε ήδη περάσει κοντά στον Ηλιο 21 φορές, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο, αλλά η επίσκεψη της παραμονής των Χριστουγέννων έσπασε κάθε ρεκόρ.
Στην πλησιέστερη προσέγγισή του στα χρονικά, βρέθηκε 3,8 εκατομμύρια μίλια από την επιφάνεια του άστρου μας. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται τόσο κοντινό, αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι εμείς είμαστε 93 εκατομμύρια μίλια μακριά από τον Ηλιο, τότε γίνεται κατανοητό το κατόρθωμα. Αν, δηλαδή, ο Ήλιος απείχε από τη Γη ένα μέτρο, το Parker Solar Probe ήταν σαν να πλησίασε σε απόσταση 4 εκατοστών.
To Probe άντεξε θερμοκρασίες έως και 1.400 C και ακτινοβολία τέτοια που θα μπορούσε να έχει καταστρέψει τα ηλεκτρονικά μέρη του οχήματος. Προστατευόταν από μια ασπίδα από σύνθετο άνθρακα πάχους 11,5 cm, αλλά η τακτική του διαστημικού σκάφους ήταν να μπαινοβγαίνει γρήγορα στην ατμόσφαιρα του άστρου.
Στην πραγματικότητα, κινήθηκε γρηγορότερα από οποιοδήποτε ανθρωπογενές αντικείμενο, με ταχύτητα που ισοδυναμεί σαν μια πτήση από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.
Γιατί όλη αυτή η προσπάθεια να «αγγίξουμε» τον Ηλιο
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι καθώς το διαστημόπλοιο περνούσε από την εξωτερική ατμόσφαιρα του άστρου μας - το στέμμα του - θα έχει συλλέξει δεδομένα που θα λύσουν ένα μακροχρόνιο μυστήριο.
«Η κορώνα του είναι πραγματικά πολύ ζεστή και δεν έχουμε ιδέα γιατί», λένε οι ερευνητές. Η επιφάνεια του Ήλιου είναι περίπου στους 6.000 C, αλλά το στέμμα, αυτή η εξωτερική ατμόσφαιρα που μπορείτε να δείτε κατά τη διάρκεια των ηλιακών εκλείψεων, φτάνει τα εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου - και είναι πιο μακριά από τον Ήλιο. Πώς γίνεται λοιπόν αυτή η ατμόσφαιρα να είναι πιο ζεστή;» διερωτώνται.
Η αποστολή αναμένεται να βοηθήσει επίσης τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον ηλιακό άνεμο - τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματιδίων που εκρήγνυνται από το στέμμα. Οταν αυτά τα σωματίδια αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης, ο ουρανός φωτίζεται με εκθαμβωτικό σέλας.
Αλλά αυτός ο λεγόμενος διαστημικός καιρός μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, καταρρίπτοντας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα ηλεκτρονικά και τα συστήματα επικοινωνίας.
«Η κατανόηση του Ήλιου, της δραστηριότητάς του, του διαστημικού καιρού, του ηλιακού ανέμου, είναι τόσο σημαντική για την καθημερινή μας ζωή στη Γη», εξηγούν οι ειδικοί.
Πηγή: BBC