Το Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα επαναφέρει σε κανονική λειτουργία τις αυστραλιανές ενημερωτικές ιστοσελίδες, αφού διαπραγματεύτηκε με την κυβέρνηση αλλαγές σε έναν προτεινόμενο νόμο που αναγκάζει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να πληρώνουν για περιεχόμενο ΜΜΕ που εμφανίζεται στις πλατφόρμες τους.
Η Αυστραλία και το κοινωνικό δίκτυο είχαν εμπλακεί σε μια έντονη αντιπαράθεση για πάνω από μια εβδομάδα, αφού η κυβέρνηση παρουσίασε νομοθεσία που έπληττε την κυριαρχία του Facebook και της Google (Alphabe) στην αγορά του ειδησεογραφικού περιεχομένου.
Το Facebook την προηγούμενη εβδομάδα μπλόκαρε την πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο και τον διαμοιρασμό του στην πλατφόρμα του για τους Αυστραλούς, μια κίνηση που αποδοκιμάστηκε από εκδότες και την κυβέρνηση. Ωστόσο μετά από μια σειρά συνομιλιών μεταξύ του υπουργούν Οικονομικών, Τζος Φράιντενμπεργκ, και του διευθύνοντος συμβούλου, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επετεύχθη συμβιβασμός.
«Το Facebook έκανε refriend την Αυστραλία, και οι αυστραλιανές ειδήσεις θα αποκατασταθούν στην πλατφόρμα του Facebook» δήλωσε ο Φράιντενμπεργκ στην Κανμπέρα την Τρίτη, προσθέτοντας πως η Αυστραλία είναι μια «μάχη δι’αντιπροσώπων» για τον κόσμο, καθώς και άλλες κυβερνήσεις εμπλέκονται με εταιρείες τεχνολογίας για μια σειρά θεμάτων. «Το Facebook και η Google δεν έχουν κρύψει το ότι γνωρίζουν πως τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στην Αυστραλία και για επιδίωξαν, νομίζω, έναν κώδικα εδώ που θα είναι λειτουργικός».
Η Αυστραλία θα προσφέρει τέσσερις τροποποιήσεις, που περιλαμβάνουν μια αλλαγή στον υποχρεωτικό μηχανισμό διαιτησίας που χρησιμοποιείται όταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν μπορούν να επιτύχουν συμφωνία με εκδότες για δίκαιες πληρωμές ως προς την προβολή ειδησεογραφικού περιεχομένου.
«Προχωρώντας, η κυβέρνηση αποσαφήνισε ότι θα διατηρήσουμε τη δυνατότητα να αποφασίζουμε εάν τα νέα εμφανίζονται στο Facebook, έτσι έτσι ώστε να μην μπαίνουμε αυτόματα σε εξαναγκασμένη διαπραγμάτευση» δήλωσε η Κάμπελ Μπράουν, αντιπρόεδρος Global News Partnerships του Facebook. Η ίδια είπε πως η εταιρεία θα συνέχιζε να επενδύει σε ειδήσεις διεθνώς, μα επίσης «αντιστέκεται στις προσπάθειες από ομίλους ΜΜΕ να προωθήσουν ρυθμιστικά πλαίσια που δεν λαμβάνουν υπόψιν την πραγματική ανταλλαγή αξίας μεταξύ εκδοτών και πλατφορμών σαν το Facebook».
Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν μια επιπρόσθετη περίοδο διαμεσολάβησης δύο μηνών πριν παρέμβει ο διαμεσολαβητής που ορίζεται από την κυβέρνηση, δίνοντας στις δύο πλευρές περισσότερο χρόνο να κλείσουν συμφωνία. Επίσης εισάγει έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίον οι υπάρχουσες συμφωνίες μιας διαδικτυακής εταιρείας για ΜΜΕ θα λαμβάνονται υπόψιν πριν τεθούν σε ισχύ οι κανόνες- ένα μέτρο που ο Φράιντενμπεργκ είπε ότι θα ενθάρρυνε τις εταιρείες του χώρου του Ίντερνετ να κλείσουν συμφωνίες με μικρότερα ΜΜΕ.
Μέχρι και τη Δευτέρα η Αυστραλία υποστήριζε πως δεν θα προέβαινε σε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία.
Ο αποκαλούμενος Media Bargaining Code έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της ανισορροπίας ισχύος μεταξύ των κολοσσών των social media και των εκδοτών όταν γίνεται διαπραγμάτευση περί πληρωμών για ειδησεογραφικό περιεχόμενο που χρησιμοποιείται στα sites των εταιρειών τεχνολογίας.
Ο προτεινόμενος κώδικας θα είναι σε εφαρμογή για Facebook και Google, αν και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή, που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τη νομοθεσία, έχει πει πως είναι πιθανόν να προστεθούν και άλλες εταιρείες τεχνολογίας.
Ο Φράιντενμπεργκ είπε πως η Google καλωσόρισε τις αλλαγές. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια, όπως και ο Ροντ Σιμς, πρόεδρος της Australian Competition and Consumer Commission και βασικός «αρχιτέκτονας» του νόμου.
Η κυβέρνηση θα παρουσίαζε τις αλλαγές στο κοινοβούλιο την Τρίτη, είπε ο Φράιντενμπεργκ, προσθέτοντας πως αναμένει το αυστραλιανό ειδησεογραφικό περιεχόμενο να αποκατασταθεί στο Facebook τις «προσεχείς ημέρες».