Fairbnb: Η ηθική εναλλακτική στην Airbnb που ξεκινά σε 5 ευρωπαϊκές πόλεις

Η Fairbnb εγκαινιάζει πιλοτικά το πρόγραμμά της σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις τον Απρίλιο - το Άμστερνταμ, την Βενετία, την Μπολόνια, την Βαλένθια και την Βαρκελώνη.
Chesnot via Getty Images

«Σταματήστε την έξωση του Άμστερνταμ!». Αυτό ήταν το μήνυμα σε μια αφίσα στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας τον Δεκέμβριο και εναντιωνόταν κατά της Airbnb, θεωρώντας ότι η πόλη έχει ξεπουληθεί στον ευκαιριακό τουρισμό.

Το Άμστερνταμ είναι μια μόνο από τις πόλεις όπου η αύξηση των μισθωμάτων της Airbnb έχει οδηγήσει στο να είναι τα σπίτια εστίες κέρδους αντί κατοικίας. Στη Νέα Ορλεάνη, η πλατφόρμα μίσθωσης ακινήτων έχει κατηγορηθεί για αύξηση του κοινωνικού διαχωρισμού, ενώ στη Βαρκελώνη, όπου ο τουρισμός ενθαρρύνεται εν μέρει από πλατφόρμες όπως η Airbnb, δεν λείπουν τα γκράφιτι στο δρόμο όπου γράφουν «τουρίστες πηγαίνετε σπίτι σας, πρόσφυγες καλωσήλθατε». Στα μέρη μας πάλι, η Airbnb έχει οδηγήσει με μεγάλη αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα και τα -νότια κυρίως- προάστια, ενώ το καλοκαίρι καταγράφονται σημαντικά προβλήματα στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν ακίνητα για δασκάλους ή αγροτικούς γιατρούς.

Λίγο μετά την εμφάνιση των παρενεργειών, πολλές πόλεις αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν.

Το Άμστερνταμ, για παράδειγμα, περιόρισε τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που μπορούν να διαθέσουν τα διαμερίσματά τους οι ιδιοκτήτες σε 30 (από 60). Στη Βαρκελώνη, όπου οι ιδιοκτήτες πρέπει να πάρουν άδεια από τον δήμο για να νοικιάσουν τα σπίτια τους, πλέον δεν εκδίδονται νέες άδειες. Στη Νέα Υόρκη πάλι, είναι παράνομο να ενοικιάζονται ολόκληρα διαμερίσματα για λιγότερο από 30 συνεχόμενες ημέρες.

Ο συνιδιοκτήτης της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι.
Ο συνιδιοκτήτης της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι.
ASSOCIATED PRESS

Ο Σίτο Βερακρούζ, ήταν κι αυτός ένας από τους ιδιοκτήτες που διέθετε το ακίνητό του στην Airbnb αποκομίζοντας ένα σημαντικό εισόδημα. Πιστεύει ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση, να κερδίζουν χρήματα οι ιδιοκτήτες, οι τουρίστες να γνωρίζουν νέες πόλεις, αλλά είναι σίγουρος ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος να γίνουν όλα αυτά.

Ο Βερακρούζ είναι ένας από τους ανθρώπους πίσω από μια πλατφόρμα που ονομάζεται Fairbnb, με έδρα την Ιταλία, η οποία είναι η πιο κοινωνικά υπεύθυνη εκδοχή της Airbnb και έχει ως στόχο να εξασφαλίσει οφέλη ερασιτεχνικού τουρισμού σε ολόκληρες γειτονιές.

Η Fairbnb εγκαινιάζει πιλοτικά το πρόγραμμά της σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις τον Απρίλιο - το Άμστερνταμ, την Βενετία, την Μπολόνια, την Βαλένθια και την Βαρκελώνη. Η εταιρεία δεσμεύεται να δώσει το ήμισυ των κερδών της σε τοπικά έργα, όπως σε μη κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς τροφίμων ή δημοτικούς κήπους και πάρκα,

Σύμφωνα με τη HuffPost com τα μέλη κάθε κοινότητας, καθώς και οι ταξιδιώτες, θα συμμετάσχουν στην υποβολή προτάσεων για το ποια έργα θα ήθελαν να υποστηρίξουν. Όπως διευκρίνισε ο Βερακρούζ, αυτή η επενδυτική πολιτική δεν θα κάνει την Fairbnb πιο ακριβή από την Airbnb, καθώς η εταιρεία δεν θα μεταβιβάζει αυτό το κόστος στους ενοικιαστές ή τους οικοδεσπότες.

«Κατανοώ πλήρως την ανάγκη για σωστή ρύθμιση και υπεύθυνους οικοδεσπότες και πλατφόρμες», δήλωσε ο Veracruz. ”Οι πλατφόρμες ενοικίασης διακοπών έχουν κάνει μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό έχει πολλές θετικές πτυχές. Αλλά όλοι συνειδητοποιούμε ότι οι επιπτώσεις αυτών των πλατφορμών είναι επίσης ορατές στις πόλεις μας».

Για τον συνιδιοκτήτη της Fairbnb, σκοπός είναι να μειωθεί η εμπορευματοποίηση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.

Gabrielle Lurie / Reuters

Τα ίδια ιδανικά είχε κατά το λανσάρισμά της, το 2008, και η Airbnb, η οποία ξεκίνησε το 2008 με το μότο «ξεχάστε τα ξενοδοχεία». Η ιδέα, συνοψίζεται σε ένα μέιλ που έστειλε ο συνιδρυτής της εταιρίας, Τζο Γκέμπια, στον τότε συγκάτοικό του -και επίσης συνιδρυτή της Airbnb-, Μπράιαν Τσέσκι: «ένας τρόπος να βγάλουμε λίγα δολάρια είναι να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε χώρο για ύπνο και πρωινό, ώστε να μπορούν οι συμφοιτητές μας να έχουν ένα μέρος να μείνουν για λίγα βράδια».

Αλλά τώρα, η Airbnb αντιμετωπίζει έντονη κριτική - την οποία απορρίπτει - για τον αντίκτυπό της στις πόλεις.

Το φαινόμενο πήρε μορφή χιονοστιβάδας και σύμφωνα με μελέτη, 13.500 νοικάρηδες στη Νέα Υόρκη ξεσπιτώθηκαν από το 2014 ως το 2017, γιατί οι ιδιοκτήτες των ακινήτων προτίμησαν να τα προσφέρουν μέσω Airbnb.

Η Airbnb αρνείται έντονα ότι συμβάλλει στην κρίση στις τιμές των ενοικίων. Επισημαίνει δε, τις μελέτες που έχει κάνει αποδεικνύοντας τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της και διευκρινίζει ότι έχει δώσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε φόρους.

Με πληροφορίες από HuffPost

Δημοφιλή