Fake έργα Μονέ και Ρενουάρ εντοπίστηκαν στο eBay - «Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

Πίνακας ο οποίος διαφημίζεται ως έργο του Μονέ με τίτλο «Forest With a Stream» πωλείται στην τιμή των 599.000 δολαρίων. Τα πλαστά που αναγνώρισε ο αλγόριθμος.
Από τη multimedia έκθεση με τίτλο «Monet by the Water», αφιερωμένη στο έργο του Γάλλου ζωγράφου Claude Monet (1840-1926), που παρουσιάστηκε στο πάρκο Bicentenario στο Σαντιάγο της Χιλής, Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024.(AP Photo/Esteban Felix)
Από τη multimedia έκθεση με τίτλο «Monet by the Water», αφιερωμένη στο έργο του Γάλλου ζωγράφου Claude Monet (1840-1926), που παρουσιάστηκε στο πάρκο Bicentenario στο Σαντιάγο της Χιλής, Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024.(AP Photo/Esteban Felix)
via Associated Press

Μεταξύ των περίπου 40 fake έργων ζωγραφικής που προσφέρονται προς πώληση στο eBay είναι ένας «Μονέ» και ένα «Ρενουάρ», σύμφωνα με έρευνα κορυφαίας ειδικού, που επικαλείται σε δημοσίευμα του ο Guardian.

Η δρ Carina Popovici, ειδική στον έλεγχο γνησιότητας έργων τέχνης, δήλωσε ότι εφάρμοσε τεχνολογία αιχμής τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε πίνακες που διαφημίζονται στην πλατφόρμα και σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε ότι πολλοί από αυτούς υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να είναι «μη αυθεντικοί».

Μέχρι στιγμής έχει βρει έως και 40 πλαστούς πίνακες, ενώ εξηγεί ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι. «Ο αλγόριθμος τα αναγνώρισε όλα ως πλαστά», σημείωσε.

«Όλα όσα αναλύσαμε αποδεικνύεται ότι δεν είναι πραγματική τέχνη, μια αρνητική πιθανότητα σε ποσοστό περίπου 95%. Είμαι σίγουρη ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», πρόσθεσε.

Μεταξύ των έργων που έχουν αναγνωριστεί ως fake από τα τεστ της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένας πίνακας ο οποίος διαφημίζεται ως έργο του Μονέ και τιτλοφορείται «Forest With a Stream» με τιμή πώλησης 599.000 δολάρια και ένας που αναφέρεται ως σπουδή του Κλοντ Ρενουάρ με κόστος 165.000 δολάρια.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του, το eBay αναφέρει: «Δεν επιτρέπουμε την καταχώριση πλαστών αντικειμένων ή μη εξουσιοδοτημένων αντιγράφων».

Η καταχώριση για τον «Ρενουάρ» αφαιρέθηκε όταν ο Guardian επικοινώνησε με τον πωλητή, ο οποίος έχει έδρα στη Φλόριντα, ενώ ο πωλητής του «Μονέ» εδρεύει στο Οχάιο.

Η περιγραφή αναφέρει: «Εγγυώμαι πλήρως ότι ο πίνακας είναι αυθεντικό λάδι σε καμβά του 1867 υπογεγραμμένο και χρονολογημένο από τον Claude Monet. Ο πίνακας δεν είναι σε τέλεια κατάσταση και δεν έχω αποδείξεις για την προέλευση του πέρα από το να τον έχω για πάνω από 20 χρόνια.»

Η Popovici έχει γράψει επανειλημμένα στην πλατφόρμα από τον Δεκέμβριο του 2023 μεταφέροντας τις ανησυχίες της -απευθύνθηκε στα γραφεία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ- γράφοντας στα email της ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα «με τη σοβαρότητα που του αξίζει» και ακόμη περιμένει απάντηση.

«Έκανα πολύ μεγάλες προσπάθειες να τους μιλήσω. Είμαι πολύ απογοητευμένη που δεν απαντούν. Είμαι εξαιρετικά ενοχλημένη για αυτό. Έχουν ευθύνη. Δεν μπορούν απλώς να προσποιούνται ότι δεν βλέπουν τι συμβαίνει, γιατί υπάρχουν πολλά από αυτά (σ.σ. τα πλαστά έργα). Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Το Ebay δήλωσε στον Guardian ότι «Η πώληση πλαστών αντικειμένων απαγορεύεται αυστηρά στο eBay και δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην πλατφόρμα μας είναι αυθεντικά. Το κάνουμε χρησιμοποιώντας πολλαπλά επίπεδα τεχνολογίας AI, επαγγελματικά εκπαιδευμένους ερευνητές και προγράμματα προστασίας αγοραστών. Το EBay εμπόδισε προληπτικά τη δημοσίευση 88 εκατομμυρίων ύποπτων απομιμήσεων το 2022, ενώ αφαίρεσε 1,3 εκατομμύρια αντικείμενα από την πλατφόρμα μετά από έλεγχο από έναν ερευνητή του eBay. Σε αυτήν την περίπτωση, είχαμε ήδη αφαιρέσει ένα από τα στοιχεία που μας έχουν επισημανθεί».

Η Popovici είναι επικεφαλής της Art Recognition, μιας ελβετικής εταιρείας που συνεργάζεται στην έρευνα με το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το Πανεπιστήμιο Tilburg στην Ολλανδία. Χρησιμοποιεί δύο τύπους τεχνητού νευρωνικού δικτύου για την ανάλυση των έργων με περίπλοκες λεπτομέρειες, από μοτίβα πινελιάς μέχρι χρωματικές παλέτες. Η Art Recognition το έχει εφαρμόσει σε περισσότερα από 500 έργα σε διάφορες συλλογές.

Απέδωσε τον πίνακα του Ρούμπενς «A View of Het Steen in the Early Morning» που βρίσκεται στη National Gallery στον Φλαμανδό Δάσκαλο σε ποσοστό 98,76%, αλλά αμφισβήτησε ότι το έργο «Σαμψών και Δαλιδά» είναι δικό του, ενώ υποστήριξε την αναγνώριση αμφισβητούμενων έργων, όπως μια αυτοπροσωπογραφία του 1889 του Βίνσεντ βαν Γκογκ στο Εθνικό Μουσείο του Όσλο.

«Στο παρελθόν, ήταν πραγματικά δύσκολο να τα εντοπίσεις επειδή δεν μπορείς να πάρεις δείγματα από μια εικόνα στο Διαδίκτυο. Αλλά, με τη νέα τεχνολογία, είναι εύκολο. Μπορείτε απλώς να κατεβάσετε μια εικόνα και στη συνέχεια σε 10 λεπτά, θα ξέρετε. Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να προειδοποιηθεί», εξηγεί η Popovici.

Δημοφιλή