Οι φάλαινες δολοφόνοι δεν είναι μόνο τα μεγαλύτερα κήτη της οικογένειας των δελφινιών, αλλά αναγνωρίζονται επίσης ως ένα από τα μεγαλύτερα ισχυρά υδρόβια αρπακτικά στον κόσμο. Ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μπορούν να μιλήσουν!
Με την πάροδο του χρόνου, οι όρκες - γνωστές και ως φάλαινες δολοφόνοι - εξελίχθηκαν ώστε να κολυμπούν έως και 65 χιλιόμετρα την ημέρα, σύμφωνα με το National Geographic. Μπορούν να κυνηγούν ακόμα και στην ξηρά και στην πραγματικότητα διαθέτουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο θαλάσσιου θηλαστικού.
Να όμως και κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε για τις όρκες - προφανώς μπορούν να αναπαράγουν βασικές ανθρώπινες λέξεις όπως «γεια» και «αντίο».
Η καταγραφή των ήχων αποτελεί μέρος μιας μελέτης του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, στην οποία ειδικοί από τη Γερμανία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Χιλή κατέγραψαν πώς ανακάλυψαν ότι οι όρκες μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη γλώσσα.
Ο Josep Call, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του St Andrews και συν-συγγραφέας, εξήγησε ότι οι ερευνητές ήθελαν αρχικά να δουν «πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι μια φάλαινα-δολοφόνος» όταν πρόκειται να αντιγράψει ήχους που δεν έχει συνηθίσει.
«Σκεφτήκαμε ότι αυτό που θα ήταν πραγματικά πειστικό είναι να τους παρουσιάσουμε κάτι που δεν ανήκει στο ρεπερτόριό τους - και σε αυτή την περίπτωση το «hello» [δεν είναι] αυτό που θα έλεγε μια φάλαινα δολοφόνος», δήλωσε ο Call, σύμφωνα με τον Guardian.
Η ομάδα πραγματοποίησε την έρευνα εκπαιδεύοντας αρχικά μια 14χρονη όρκα ονόματι Wikie να αντιγράφει τρεις γνωστούς ήχους όρκας που έκανε το τρίχρονο φαλαινάκι της και στη συνέχεια εκθέτοντάς την σε πέντε ήχους όρκας που δεν είχε ακούσει ποτέ πριν.
Τέλος, η Wikie άκουσε έναν άνθρωπο να μιμείται τρεις ήχους όρκας και στη συνέχεια έξι ανθρώπινους ήχους, συμπεριλαμβανομένων των λέξεων «γεια», «Εϊμι», «αχ χα», «ένα, δύο» και «αντίο».
Αφού άκουσαν τις απαντήσεις της Wikie, η ομάδα διαπίστωσε ότι η όρκα ήταν σε θέση να αναπαράγει άμεσα τους ήχους, συμπεριλαμβανομένων δύο από τις ανθρώπινες εκφράσεις με την πρώτη της προσπάθεια.
Οι ηχογραφήσεις της Wikie καταγράφουν τις προσπάθειές της να μιμηθεί τον άνθρωπο που της μιλάει, και ενώ ομολογουμένως κάποιες από τις προσπάθειες ακούγονται σαν να προέρχονται από κάποιον.. τρομακτικό καλικάντζαρο, άλλες είναι ανατριχιαστικά ακριβείς.
Οι ακροατές έχουν μείνει άφωνοι από τις ηχογραφήσεις, με έναν θεατή να σχολιάζει: «Το γεια σου ακούστηκε κάπως δαιμονικό».
Πάντως, όσο δαιμονικές κι αν ακούγονται οι ηχογραφήσεις, άλλοι θεατές επεσήμαναν πόσο εκπληκτικό είναι να ακούς τη φάλαινα να μιμείται τους ανθρώπους.
«Αυτό με κάνει να δακρύζω, το γεγονός ότι ζούμε σε έναν τόσο όμορφο κόσμο γεμάτο με υπέροχα πλάσματα», έγραψε ένας.
Παρόλο που μόνο ένας ανθρώπινος ήχος που δόθηκε στη Wikie - το «γεια σας» - παράχθηκε σωστά σε ποσοστό άνω του 50% των περιπτώσεων στις επόμενες δοκιμές, τα ευρήματα προσέφεραν τις πρώτες ενδείξεις ότι οι όρκες μπορεί να μαθαίνουν ήχους μέσω φωνητικής μίμησης.
Οι αντιδράσεις της Wikie γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές λόγω του γεγονότος ότι το φωνητική της σύστημα είναι πολύ διαφορετικό από αυτή των ανθρώπων.
Ο Call είπε: «Παρόλο που η μορφολογία [των όρκων] είναι τόσο διαφορετική, μπορούν να αναπαράγουν έναν ήχο που πλησιάζει αυτό που μπορεί να παράγει ένα άλλο είδος, στην προκειμένη περίπτωση εμείς».
Τούτου λεχθέντος, ο Call πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι καταλαβαίνουν τι σημαίνει το “hello” τους».
Πηγή: Unilad