
Στην πρότασή του για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε κοινό προγραμματικό πλαίσιο που θα εκφραστεί και με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές, επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
Σε ερώτηση για το πώς εννοεί τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απάντησε: «Το πρώτο είναι να ανοίξει ένα δημόσιο φόρουμ διαλόγου, το δεύτερο να υπάρχουν κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, όπως μεθαύριο στη συζήτηση για την προανακριτική. Μετά να συζητήσουμε για πρόγραμμα. Μετά να έχουμε ένα ψηφοδέλτιο που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση». Ο κ. Φάμελλος είπε ότι παρά την στέρηση του μπόνους του πρώτου κόμματος σε συνασπισμούς κομμάτων, εντούτοις υπάρχουν τρόποι σύμφωνοι με το Σύνταγμα ώστε αυτό να παρακαμφθεί και το κοινό ψηφοδέλτιο να πάρει και το μπόνους, εφόσον βέβαια πλειοψηφίσει.
Σε ερώτηση για την εσωκομματική αντιπολίτευση και τις αντιρρήσεις του Παύλου Πολάκη, τις απέδωσε σε «παραπολιτικά» με αμφίβολη στόχευση, για να σημειώσει ότι η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής για το Συνέδριο του Ιουνίου ήταν ομόφωνη. Για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι «αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα» και προσέθεσε ότι συμπίπτουν στην στρατηγική για την προοδευτική διέξοδο για τη χώρα. Σε ερώτηση για το εάν σε έναν δυνητικό μελλοντικό φορέα θα έκανε ένα βήμα πίσω ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Έκανα ένα βήμα μπροστά γιατί το έχει ανάγκη το κόμμα και η πατρίδα μου. Ο στόχος που έχουμε βάλλει είναι πάμε μπροστά. Να υπάρχει ένας προοδευτικός διάλογος γιατί δεν πάει άλλο. Διεκδικούμε μία άλλη Ελλάδα».
Για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν χαμηλά τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Η κοινωνία έχει μεγάλη αγωνία, εκδηλώνει θυμό που δεν έχει βρει συλλογική έκφραση. Εμείς πήραμε την απόφαση αλλαγής σελίδας γιατί υπήρχε έλλειμμα αξιοπιστίας. Και πάμε σε ένα μεγάλο συνέδριο επανεκκίνησης».
Μένοντας στο θέμα των συμμαχιών διευκρίνισε ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει μία πρόταση στην κοινωνία και εξήγησε: «Δεν θα ήθελα να κάνουμε κινήσεις μόνο για την κοινοβουλευτική επιβίωση προσώπων και κομμάτων. Μετά το Συνέδριο του Ιουνίου θα ανακοινώσουμε προτάσεις προγράμματος. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα πριν τις εκλογές». Ως δικαιολογητική βάση επέμεινε ότι «οι πολίτες λένε ότι θέλουν μία συμμαχία που θα ανατρέψει τον Μητσοτάκη και αυτό φαίνεται πια και στις δημοσκοπήσεις». Ενώ για τις εσωκομματικές επιφυλάξεις σημείωσε ότι «τα προβλήματα δεν είναι στις παραφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο ότι η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τον κ. Μητσοτάκη».
Για τη συνεργασία με τη Νέα Αριστερά συγκεκριμένα είπε: «Δεν είναι εύκολες αυτές οι αλλαγές. Αλλά είναι κάτι αναγκαίο. Το ζητούν οι πολίτες και όταν οι πολίτες ζητούν κάτι κανείς δεν μπορεί να το εμποδίζει».
Στο ερώτημα γιατί εκτίθεται με το να επιμένει να απευθύνει πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ την οποία σταθερά αρνείται ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε: «Γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν εκτίθεμαι εγώ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτίθεται όποιος το αρνείται. Πρώτα τοποθετούνται οι πολίτες. Όσοι αρνούνται λένε όχι στους πολίτες και όσοι καθυστερούν επίσης».
Για το αν στην συνεργασία των αριστερών δυνάμεων περιλαμβάνεται και η Πλεύση Ελευθερίας είπε: «Ο δικός μου όρος είναι ”προοδευτικών δυνάμεων”. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει τοποθετηθεί με προοδευτικές απόψεις για ένα προοδευτικό πρόγραμμα. Αντίθετα ανασύρει κατηγορίες από το παρελθόν από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για την περίοδο της διακυβέρνησής του».
Σε ερώτηση γιατί τότε κατέθεσαν μαζί πρόταση δυσπιστίας απάντησε: «Στην δυσπιστία κατά της κυβέρνησης δεν βάλαμε φίλτρο. Αλλά σε μία πολιτική πρόταση με προοπτική διακυβέρνησης πρέπει να υπάρχουν προγραμματικές παράμετροι. Θα συζητήσουμε για το πρόγραμμα».
Διευκρίνισε τέλος ότι «Δεν θέλουμε ένα καλύτερο διαχειριστή, αλλά θέλουμε ουσιαστική αλλαγή».
Για την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανέφερε: «Ποιος έθεσε εκεί τον πρόεδρο Χρήστο Παπαδημηρτίου; Ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έπρεπε να είναι ανεξάρτητος οργανισμός, όμως δεν είναι. Η ΕΕ το επισημαίνει, καθώς επίσης ότι δεν δίνει αναφορές, δεν έχει τον απαιτούμενο έλεγχο. Η κυβέρνηση δεν δημιούργησε ανεξάρτητη υπηρεσία».
Γενικεύοντας για το θέμα του ΕΔΟΣΑΑΜ είπε: «Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το έλλειμμα αξιοπιστίας. Με φοβίζει η κατάρρευση της εμπιστοσύνης που προκαλεί η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τους σκοπούς της. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες τις δικές του και της κυβέρνησης. Η παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου αφορά τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί και μάλιστα γρήγορα».
Σε ερώτηση για τις διαχρονικές ευθύνες γύρω από την σύμβαση 717 είπε: «Εμείς ζητήσαμε έλεγχο και για την σύμβαση 717 και για τον Χρήστο Σπίρτζη. Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά και κυρίως στο κόμμα μας. Αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε. Γιατί η κυβέρνηση δεν επέτρεψε να υπάρξει προανακριτική επιτροπή; Η κυβέρνηση δεν θέλει την αλήθεια, θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όλοι ίδιοι είμαστε, ώστε να έλθει μετά με το δίλημμα Μητσοτάκης ή χάος. Όμως ο κ. Μητσοτάκης προκαλεί σκόπιμα το χάος».
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή συγκυρία με την επιβολή των δασμών σημειώνοντας: «Δεν είναι έτοιμη η ΕΕ να δώσει τις απαντήσεις που θέλουν οι πολίτες. Η Ευρώπη δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο πρέπει και όσο έχουν ανάγκη οι πολίτες. Θα έπρεπε να έχει προβλέψει τις δυσμενείς εξελίξεις και να έχει πάρει μέτρα. Κινείται ως εκκρεμές δίχως να έχει διατυπώσει μία δική της αυτόνομη, πολυδιάστατη πρόταση στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική. Το έλλειμμα της Ευρώπη θέτει ερωτήματα για το μέλλον της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μία ενοποιημένη Ευρώπη. Έχουμε εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό μας σπίτι αλλά θα πρέπει να έχει και αντάξια ηγεσία».
Επιτέθηκε κατά του Ντόναλντ Τραμπ σημειώνοντας ότι προκαλεί έναν οικονομικό πόλεμο για να προσθέσει: «Δεν υπάρχουν πόλεμοι χωρίς θύματα. Στην διεθνή πολιτική κυριαρχεί η λογική ενός ολιγάρχη, ενός καουμπόη ολιγάρχη. Η απάντηση της Ευρώπης πρέπει να είναι περισσότερη συνεργασία και συνεννόηση. Να ξαναδώσουμε στους διεθνείς θεσμούς, όπως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στον ΟΗΕ, το κύρος τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ