Fan-jakketo ή αλλιώς μπουφάν με ανεμιστήρα η λύση των Ιαπώνων για τον καύσωνα

Εφευρέθηκε το 2004 από πρώην μηχανικό της Sony και πλέον πολλές εταιρείες λανσάρουν δικά τους που γίνονται ανάρπαστα κυρίως από όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.
Kuchofuku

Η καλοκαιρινή απαίτηση στην ιαπωνική ομάδα ονομάζεται fan-jakketo και αν και καθόλου καλαίσθητο προβάλλεται ως η πρακτική απάντηση στον καύσωνα και στα υψηλά ποσοστά υγρασίας που καταγράφονται στην χώρα και δοκιμάζουν τους κατοίκους. Γιατί; Μα γιατί φέρει δύο μικρούς ηλεκτρικούς ανεμιστήρες, τοποθετημένους περιμετρικά στο χαμηλότερο μέρος της πλάτης που....υπόσχονται να δροσίζουν όποιον το φοράει.

Φυσώντας αέρα γύρω από το εσωτερικό του μπουφάν, οι ανεμιστήρες λέγεται πως δημιουργούν ένα προσωπικό μικρο-περιβάλλον και ένα απαλό αεράκι διατηρεί όσους το φορούν χρήστες δροσερούς όταν η ζέστη και η υγρασία είναι στο έπακρο.

Ο πρώην μηχανικός της Sony, Hiroshi Ichigaya, ο εφευρέτης του μπουφάν, άντλησε έμπνευση για την δημιουργία του fan-jakketo όπως αναφέρει ο Guardian, όταν ταξίδεψε στη νοτιοανατολική Ασία το 1988 μετά την πρόωρη συνταξιοδότηση του.

O εφευρέτης με το δημιούργημά του
O εφευρέτης με το δημιούργημά του
Michael Caronna via Reuters

Με τις πόλεις να αναπτύσσονται ραγδαία και ο Ichigaya συνειδητοποίησε ότι τα συστήματα κλιματισμού που θα εγκατασταθούν σε όλα τα νέα κτίρια θα οδηγούσαν σε τεράστια αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και παράλληλα όσο θα δροσίζουν εσωτερικούς χώρους θα συμβάλλουν κατά πολύ στην αύξηση της θερμοκρασίας σε εξωτερικούς χώρους (αν σταθείτε κοντά στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού σας θα συμφωνήσετε μαζί του), και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η λύση γι′ αυτόν ήταν ένα ενεργειακά αποδοτικό ατομικό σύστημα ψύξης δηλαδή ένα μπουφάν με ανεμιστήρα, το οποίο σύστησε στην αγορά το 2004 μέσω της νεοϊδρυθείσας επιχείρησης του, Kuchofuku, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «κλιματιζόμενα ρούχα».

Βέβαια, τα πρώτα μοντέλα είχαν μικρή διάρκεια μπαταρίας και περιστασιακές δυσλειτουργίες. Τα μπουφάν που κυκλοφόρησαν ξανά το 2009 προσέλκυσαν σταδιακά αρκετούς πελάτες και τελικά άλλες εταιρείες άρχισαν να δημιουργούν τις δικές τους εκδοχές.

Λεπτομέρεια στο μπουφάν
Λεπτομέρεια στο μπουφάν
Michael Caronna via Reuters

Το 2015, η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών εργαλείων και αξεσουάρ Makita κυκλοφόρησε το πρώτο της fan jacket, ένα προϊόν με εμφανή απήχηση στην υπάρχουσα πελατεία της.

«Όντας κατασκευαστής εργαλείων, κάποιοι από τους ς πελάτες μας είναι ξυλουργοί, οικοδόμοι, αγρότες – άνθρωποι που εργάζονται έξω στη ζέστη», σχολίασε ο Daisuke Seiki, βοηθός διευθυντής της Makita.

«Δεν δημοσιεύουμε στοιχεία πωλήσεων για μεμονωμένα προϊόντα, αλλά οι ακραίες θερμοκρασίες των τελευταίων ετών σίγουρα έχουν οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση».

Όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου, η Makita διαθέτει τώρα μια μεγάλη γκάμα μπουφάν τύπου fan-jakketo στην αγορά, εξοπλισμένα με ειδικές μπαταρίες που μπορούν να κρατήσουν τους ανεμιστήρες σε λειτουργία για περισσότερες από 60 ώρες.

Μεταξύ των διαθέσιμων παραλλαγών είναι σακάκια hi-vis, γιλέκα με ανεμιστήρα μπουφάν με κουκούλα για την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το κεφάλι, ολόσωμες φόρμες με ανεμιστήρες στο παντελόνι και τζιν μπουφάν με ανεμιστήρες για τη δουλειά.

Μερικοί από τους πρώτους που τα δοκίμασαν το μακρινό 2007.
Μερικοί από τους πρώτους που τα δοκίμασαν το μακρινό 2007.
Michael Caronna via Reuters

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετά μπουφάν με ανεμιστήρες στην αγορά και μόνο στο Yahoo Japan μπορεί κανείς να βρει 100 παραπλήσια είδη σε αυτή την κατηγορία.

Μια άλλη δημοφιλής καινοτομία στην Ιαπωνία είναι το Reon Pocket, ένα φορητό κλιματιστικό που κουμπώνει γύρω από το λαιμό και τοποθετείται μέσα στα ρούχα.

Γεννήθηκε από ένα start up πρόγραμμα της Sony και το πρώτο μοντέλο χρηματοδοτήθηκε από κοινού το 2019. Το τελευταίο Reon Pocket 4, κυκλοφόρησε φέτος στα καταστήματα.

Διαθέτοντας μια ”έξυπνη λειτουργία ψύξης”, οι αισθητήρες της συσκευής ανιχνεύουν συμπεριφορές όπως το περπάτημα και στη συνέχεια προσαρμόζουν αυτόματα το επίπεδο ψύξης, διατηρώντας τον χρήστη άνετο και δροσερό παρατείνοντας και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Πηγή : Guardian

Δημοφιλή