Φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να μαγειρέψουμε στην φριτέζα αέρος

Κι αυτά που είναι πολύ καλύτερα να δοκιμάσουμε εκεί.
Witthaya Prasongsin via Getty Images

Όσον αφορά τις συσκευές κουζίνας, οι φριτέζες αέρος έχουν ιδιαίτερα παθιασμένους υποστηρικτές... και ιδιαίτερα παθιασμένους επικριτές.

Μερικοί ορκίζονται στην ικανότητα αυτού του γκάτζετ κουζίνας να τηγανίζει γρήγορα λαχανικά, κρέατα, ζύμες, υπολείμματα και κατεψυγμένα σνακ χωρίς τη χρήση λαδιού, ενώ άλλοι βλέπουν τις φριτέζες ως υπερεκτιμημένα προϊόντα που γεμίζουν τον πάγκο μας.

Εάν ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία (ή αν είστε αρχάριοι ως προς τη χρήση της φριτέζας που ενδιαφέρεται για τις δυνατότητές της), τότε η γνώση για το ποια τρόφιμα ευνοούν περισσότερο αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος θα αποδειχθεί χρήσιμη, όπως και η κατανόηση του ποια τρόφιμα δεν θα πρέπει να «ανήκουν» ποτέ σε μια φριτέζα αέρα.

Ζητήσαμε από σεφ, συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής και προγραμματιστές συνταγών να πουν τις απόψεις τους και μας έδωσαν αυτή τη λίστα με πέντε τρόφιμα που ευδοκιμούν στη φριτέζα αέρα και πέντε τρόφιμα που κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Φαγητά που ευδοκιμούν στην φριτέζα αέρος

Λαχανάκια Βρυξελλών

Αν θέλουμε να φτιάξουμε λαχανάκια με τραγανό εξωτερικό και ζεστό, τρυφερό εσωτερικό χωρίς να διακυβεύουμε τη διατροφή μας τηγανίζοντάς τα σε λάδι, η φριτέζα αέρα είναι το τέλειο εργαλείο.

«Εφόσον τα λαχανάκια καρυκεύονται ανάλογα και προετοιμάζονται καλά πριν τοποθετηθούν στη φριτέζα, μπορούμε να τα κάνετε να λειτουργήσουν», λέει ο Μάικ Σίριν, ο εκτελεστικός σεφ του François Frankie στο Σικάγο.

Τραγανές ψητές πατάτες

Όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πατάτες υπερέχουν στη φριτέζα, επειδή αυτή η μέθοδος μαγειρέματος τους δίνει ένα «τραγανό έξω και τρυφερό μέσα», δηλώνει ο Γιάνκελ Πόλακ, ο επικεφαλής σεφ και διευθυντής μαγειρικής του ButcherBox. Πρόσθεσε ότι η περιεκτικότητα σε άμυλο της πατάτας «λειτουργεί πολύ καλά με αυτή τη συσκευή».

Φαλάφελ

Τώρα ερχόμαστε στο προσωπικό αγαπημένο πιάτο φριτέζας αυτού του συγγραφέα: τις τηγανητές τηγανητές ρεβιθιού γνωστές ως φαλάφελ. Η φριτέζα αέρα κάνει μια αριστοτεχνική δουλειά «δημιουργώντας μια γρήγορη εξωτερική κρούστα ενώ θερμαίνει το εσωτερικό», λέει η Ολίβια Ροσζκόβσκι, σεφ-εκπαιδεύτρια μαγειρικών τεχνών που υποστηρίζουν την υγεία στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης.

Κοτόπουλο

Όσον αφορά τα τηγανητά στον αέρα κρέατα, οι ειδικοί μας συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι το κοτόπουλο προσφέρεται ιδιαίτερα για αυτή τη μορφή μαγειρέματος. «Η περιεκτικότητα σε λίπος στο κρέας και το δέρμα του κοτόπουλου επιτρέπει στο κρέας να παραμένει ζουμερό ενώ το δέρμα γίνεται ωραίο και τραγανό», λέει η Τρίσα Πέρεζ Κίναλι, παιδαγωγός σε θέμετα μαγειρικής και ιδιοκτήτρια του Inn στο Hastings Park στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης.

.
i'am via Getty Images
.

Φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να μαγειρέψουμε στην φριτέζα αέρος

Μπέργκερ

«Εκτός και αν σας αρέσουν τα μπιφτέκια σας well done, αφήστε τα έξω από τη φριτέζα», λέει η Αννα Βοκίνο, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και προγραμματίστρια συνταγών στο Eat Happy Kitchen. «Οι φριτέζες δεν είναι ιδανικές για το ψήσιμο κόκκινου κρέατος. Σπάνια μπορεί να πετύχουμε να είναι μαλακό το εσωτερικό του, αλλά το εξωτερικό δεν θα ψηνόταν αρκετά όπως θα το θέλαμε σε ένα μπιφτέκι».

Υγρό «κουρκούτι»

«Τα φαγητά που έχουν βρεγμένο κουρκούτι, όπως οι ροδέλες κρεμμυδιού» είναι ένα βασικό παράδειγμα, λέει η Κίναλι, εξηγώντας ότι το τηγάνισμα στον αέρα «καθιστά πιο δύσκολο να δέσει η ζύμη και να γίνει τραγανή». Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν έχει ικανοποιητική υφή και που αφήνει ένα κολλώδες «μπέρδεμα» απ′ άκρου εις άκρον της φριτέζας μας.

Φρέσκα πράσινα
Είναι λογικό ότι η τοποθέτηση φρέσκων πράσινων όπως το λάχανο σε μια φριτέζα θα παράγει τραγανά (και υγιεινά) ”τσιπ” ιδανικά για σνακ, αλλά ο Πόλακ λέει ότι η κυκλοφορία αέρα σε αυτές τις φριτέζες θα κάνει «χόρτα όπως το λάχανο ή το σπανάκι να πετάνε παντού».

Τυρί

Το τυρί, όπως το υγρό κουρκούτι, δεν μπορεί να είναι ο ... καλύτερος εαυτός του όταν μαγειρεύεται σε φριτέζα αέρος. «Μια φριτέζα αέρος στην πραγματικότητα ΔΕΝ είναι φριτέζα. Όταν φτιάχνουμε κάτι σαν ραβδί μοτσαρέλας σε μια φριτέζα, σχηματίζεται μια στιγμιαία εξωτερική κρούστα», λέει ο Πόλακ Polak. «Σε μια φριτέζα αέρα, αυτό δεν συμβαίνει και θα καταλήξουμε αντιθέτως με ένα τρελό χάος».

Μπέικον
Το πρόβλημα με το μαγείρεμα των λωρίδων μπέικον σε μια φριτέζα αέρα έγκειται τόσο στην λιπαρότητα όσο και στο μέγεθός τους. «Το μπέικον είναι ένα λιπαρό φαγητό και όταν μαγειρεύεται σε φριτέζα, το λίπος μπορεί να στάξει και να προκαλέσει καπνό ή πιτσιλίσματα», λέει η Brenda Peralta, προγραμματίστρια συνταγών για το FeastGood.com. «Αυτό μπορεί να κάνει το μπέικον δύσκολο να μαγειρευτεί ομοιόμορφα και μπορεί επίσης να παράγει πολύ καπνό και οσμές».

Περισσότερα: huffpost.com