Η αρχιτεκτονική της Σύρου αποτελεί ένα μοναδικό μείγμα νεοκλασικών, ενετικών και παραδοσιακών κυκλαδικών στοιχείων, κάτι που κάνει το νησί έναν από τους πιο γοητευτικούς προορισμούς στο Αιγαίο. Χτισμένα με τοπικό μάρμαρο και πέτρα, με προσόψεις βαμμένες σε γήινα χρώματα, γύψινα διακοσμητικά, αετώματα, περίτεχνα κάγκελα, μεγάλες αυλές και όμορφους κήπους, τα κτίρια της Σύρου είναι χωρίς καμία αμφιβολία τα στολίδια της. Άλλα από αυτά συνεχίζουν να σφύζουν από ζωή, άλλα παραμένουν εγκαταλελειμμένα να κρατούν τις μνήμες του ένδοξου παρελθόντος τους και άλλα έχουν “ξαναγεννηθεί” και επαναξιοποιούνται από ντόπιους, αλλά και ανθρώπους που μόλις επισκέφθηκαν το νησί, το αγάπησαν σαν να ήταν δικό τους.
Πίσω από αυτούς τους τοίχους κρύβεται η πιο όμορφη αυλή του νησιού. Βρες το στον χάρτη εδώ
Ένα από αυτά τα κτίσματα που “ξαναγέννηθηκαν” μέσα από τα χαλάσματά τους είναι και το Μαζί, ένα από τα πιο όμορφα και “μυστικά” εστιατόρια στην Ερμούπολη, που παρόμοιό του δε βρίσκεις στο νησί. Βρίσκεται σε ένα σοκάκι στο πλάι της κεντρικής πλατείας Μιαούλη και του Δημαρχείου, εκεί που παλιά στεγαζόταν ένα από τα παραδοσιακά κεραμοποιεία του νησιού.
Παρόμοια με αυτή την αυλή, δεν θα βρεις στο νησί. Μοιάζει να βγήκε από παραμύθι. Βρες το στον χάρτη εδώ
Παρόλο που είναι σε ένα τόσο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας του νησιού, αν περάσεις βιαστικά από μπροστά του ενδέχεται να μην καταλάβεις ότι πρόκειται για εστιατόριο. Πίσω όμως, από την πέτρινη πρόσοψή του, “ανοίγεται” μια μεγάλη μαγευτική αυλή με πέτρινες καμάρες, ανθισμένες βουκαμβίλιες και άλλα αναρριχητικά φυτά, που ανέλαβαν να αντικαταστήσουν την κατεστραμμένη σκεπή του, η οποία έπεσε στον Πόλεμο του 40 και δεν επιδιορθώθηκε ποτέ.
Το Μαζί από “ψηλά”. Τα φυτά έχουν “χτίσει” τη δική του σκεπή. Για να κλείσεις τραπέζι πάτησε εδώ
Το Μαζί είναι δημιούργημα τεσσάρων φίλων, του Λάμπρου Τσάκαλου, του Παναγιώτη Κόκκινου και των δυο εξαιρετικών σεφ, Αριστοτέλη Καλλιπολίτη και Άλκη Κουρή, οι οποίοι σε αυτόν τον χώρο είδαν το εστιατόριο που πάντα ήθελαν να κάνουν “μαζί” ως παρέα. Τα πιάτα τους είναι ένα πάντρεμα στοιχείων της ελληνικής κουζίνας, της Σύρου, των Κυκλάδων, αλλά και όλου του κόσμου. Όλα ετοιμάζονται καθημερινά με φρέσκα, ποιοτικά και νοστιμότατα υλικά, τα οποία φροντίζουν να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο. Τα περισσότερα τα προμηθεύονται από ντόπιους παραγωγούς, όπως πολλά τοπικά τυριά, τη λούζα -το φινετσάτο αλλαντικό των Κυκλάδων- κάππαρη, αλλά και διάφορα φρέσκα λαχανικά που παράγονται στο νησί, όπως τα ντοματίνια και τα κολοκυθάκια. Τα ψάρια τους, αν δεν έχουν την τύχη να βρουν κάποια καλή ψαριά στα καΐκια του νησιού, τα προμηθεύονται από τις ψαραγορές της Αθήνας, ενώ τα κρέατά τους είναι εξαιρετικές κοπές που φέρνουν από το εξωτερικό.
Στην κουζίνα του Μαζί, εκεί όπου ετοιμάζονται με ηρεμία τα πεντανόστιμα πιάτα του εστιατορίου
Για αρχή οι οικοδεσπότες του Μαζί μας πρότειναν να δοκιμάσουμε ένα εξαιρετικό ταρτάρ τόνου με αβοκάντο, σάλτσα ponzu, τραγανό κρεμμύδι και χαβιάρι χελιδονόψαρου και το πολύ διαφορετικό καρπάτσιο μοσχαριού “αλά κεμπάπ”, το οποίο φτιάχνεται με τα μπαχαρικά και τα αρώματα του κεμπάπ και συνοδεύεται από τραγανά chips πατάτας, μια δροσερή μους κατσικίσιας φέτας, κρουτόν από ελληνική πίτα και χειροποίητες πίκλες από κρεμμύδι. Ένα άλλο πιάτο που κέρδισε τις εντυπώσεις μας ήταν το πολύ καλοκαιρινό και εξότικ καρπάτσιο γαρίδας με μάνγκο, κρέμα φρούτου του πάθους με κόλιανδρο, ζελέ πορτοκάλι και σαλάτα από φύκια.
Το ταρτάρ τόνου με το αβοκάντο: η ιδανική δροσερή επιλογή για να ξεκινήσεις το φαγητό σου στο Μαζί. Κλείσε τραπέζι εδώ
Έπειτα, στο τραπέζι μας κατέφτασε μια πληθωρική γευστικά χειροποίητη σφακιανή πίτα, η οποία μας κατέκτησε από την πρώτη μπουκιά. Η τραγανή πίτα ήταν γεμάτη από πάνω με ζουμερά κομμάτια από τσιγαριστό κατσικάκι, μια βελούδινη κρέμα φέτας, καπνιστό κρεμμύδι, πέρλες μαύρου σκόρδου και chutney ντομάτας που πρόσθετε μια γλυκόξινη αναπάντεχη νότα σε ένα τόσο παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Έκπληξη ήταν και τα χειροποίητα νιόκι, τα οποία σερβίρονται με κρέμα φραγκοσυριανού τυριού, κομμάτια συριανής λούζας, φρέσκα μανιτάρια και ψητά τοπικά ντοματίνια.
Τα νιόκι με τη λούζα και το συριανό τυρί. Χορταστικό και απόλυτα comfort. Για να βρεις το Μαζί στον χάρτη ή να κλείσεις τραπέζι, πάτησε εδώ
Τα κυρίως του μαγαζιού χωρίζονται κατά κύριο λόγο σε επιλογές με βάση το ψάρι και το κρέας. Για όσους προτιμούν το ψάρι, σίγουρα πρέπει να δοκιμάσουν τον καλοψημένο και πολύ ισορροπημένο σολομό, ο οποίος πραγματικά λιώνει στο στόμα, σερβιρισμένος με μια αρωματική σάλτσα κουρκουμά που προσθέτει μια ελαφρώς πικάντικη και γήινη διάσταση στο πιάτο. Η παντζαροσαλάτα και το φρέσκο μαρούλι baby gem συμπληρώνουν ιδανικά το πιάτο, προσφέροντας τραγανές και δροσιστικές νότες που ισορροπούν την πλούσια γεύση του σολομού.
Ο σολομός του Μαζί έχει τρομερή κρούστα από πάνω και μέσα είναι ζουμερό και “λιώνει” στο πιρούνι.
Εξίσου απολαυστικό είναι το μαγιάτικο φρικασέ, ένα πιάτο που αποπνέει βάθος και νοστιμιά. Το ζουμερό μαγιάτικο, μαγειρεμένο άψογα, συνδυάζεται με χόρτα εποχής και μύδια που προσθέτουν μια αλμυρή θαλασσινή νότα που εντείνει τη συνολική γεύση του πιάτου, ενώ τα baby καρότα και οι βραστές πατάτες ολοκληρώνουν το πιάτο με την γλυκύτητά τους.
Για όσους αγαπούν το μαγιάτικο, στο Μαζί θα το βρουν σε μια από τις καλύτερες εκδοχές του.
Για εκείνους που προτιμούν το κρέας από την άλλη, εξαιρετικό ήταν το αρνάκι picanha, μαγειρεμένο με ακρίβεια με την τεχνική sous vide για να διατηρήσει την τρυφερότητα και τη ζουμερότητά του. Συνοδεύεται από έναν βελούδινο πουρέ μανιταριών που προσέφερε γήινα αρώματα και πλούσια γεύση, ντοματίνια κονφί που πρόσθεταν μια γλυκιά, καραμελωμένη νότα, και τραγανά σπαράγγια.
Το αρνάκι picanha ήταν η απρόσμενη έκπληξη του μενού. Κλείσε τραπέζι εδώ
Εξίσου καλή επιλογή είναι το χοιρινό καρέ iberico. Το κρέας είναι ζουμερό και καλομαγειρεμένο, ενώ συνοδεύεται από τηγανητό ρύζι με άρωμα από γεμιστά, προσφέροντας μια αναπάντεχη ελληνική και πολύ γνώριμη γεύση. Η κρέμα φέτας ολοκληρώνει το πιάτο, προσθέτοντας μια κρεμώδη, αλμυρή διάσταση που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τις γεύσεις του χοιρινού.
Πήραν τη “γέμιση” των γεμιστών το συνδύασαν με ένα καλό κομμάτι κρέατος και έκαναν ένα από τα νοστιμα πιάτα του μενού.
Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν με ένα από τα εξαιρετικά κρασιά της λίστας του Μαζί, τα περισσότερα από τα οποία είναι από ελληνικούς αμπελώνες, ενώ βρήκαμε και μερικές διαλεγμένες ετικέτες από το εξωτερικό.
Η ομάδα του Μαζί μπορεί να σου προτείνει το ιδανικό κρασί για το φαγητό σου. Κλείσε τραπέζι εδώ
Μετά το φαγητό, προτείνουμε να καθίσετε στο πέτρινο μπαρ του Μαζί και να απολαύσετε ένα χαλαρό κοκτέιλ κάτω από τα άστρα. Τα κοκτέιλ τους παρασκευάζονται με την ίδια αφοσίωση και τον ίδιο ζήλο που χαρακτηρίζει τα πιάτα τους στην κουζίνα. Όλα φτιάχνονται με χειροποίητους πουρέδες και σιρόπια. Από τα κοκτέιλ τους ξεχωρίσαμε το δικό τους “Mazi Cocktail” με βάση το τζιν, συριανό λικέρ εσπεριδοειδών, βασιλικό, αγγούρι, τζίντζερ, lime και ένα κόκκινο μείγμα καυτερών μπαχαρικών από την Ιαπωνία, αλλά και το πιο γλυκό Strawberry Wokna με βότκα, κρέμα κακάο, φρέσκο πουρέ φράουλας, lime και bitters σοκολάτας.
Το “Mazi Cocktail” είναι δροσερό και ελαφρύ, ό,τι πρέπει για μετά το φαγητό.
Όταν επισκέπτεσαι τη Σύρο, το Μαζί δεν είναι απλώς ένας ακόμα προορισμός για φαγητό· είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις. Παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, η μαγευτική του ατμόσφαιρα και το εξαιρετικό φαγητό του σε αποζημιώνουν με το παραπάνω. Οι τέσσερις φίλοι που δημιούργησαν έναν από τους καλύτερα κρυμμένους θησαυρούς του νησιού, κατάφεραν να συνδυάσουν την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία με τη μοντέρνα γαστρονομία, στήνοντας το ιδανικό σκηνικό τόσο για ένα ρομαντικό δείπνο, όσο και για μια χαλαρή βραδιά με φίλους.
More Info:
Λεωτσάκου 2, Ερμούπολη
Ωράριο: 19:00- 01:00
Για να το βρεις στον χάρτη και να κλείσεις τραπέζι πάτησε εδώ