
Ακόμα κι αν οι τιμές του αεροδρομίου δεν είναι και οι πιο προσιτές, όλοι επιλέγουμε να φάμε κάτι στα γρήγορα πριν επιβιβαστούμε στην πτήση μας.
Ωστόσο υπάρχουν κάποια είδη τροφίμων και ποτών που μπορούμε να βρούμε στα εστιατόρια και στα ταχυφαγεία τα οποία μπορεί να μολυνθούν από επιβλαβή βακτήρια εάν δεν διατηρούνται σε κατάλληλες θερμοκρασίες ή δεν χειρίζονται με την ενδεδειγμένη υγιεινή.
Σύμφωνα με μία έρευνα, από τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα φαγητά αυτά δεν είναι απαραίτητο πως θα έχουν μία κακή μυρωδιά ή όψη αλλά απαιτούν μεγάλη προσοχή.
Πέντε φαγητά που πρέπει πάντα να προσέχουμε στο αεροδρόμιο
1. Τα διάφορα αναψυκτικά από αυτόματους πωλητές - ειδικά το παγωμένο τσάι
Επειδή οι μηχανές αναψυκτικών είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν, αποτελούν «εστίες επικίνδυνων βακτηρίων», εξηγεί ο Νταρίν Ντέτβιλερ, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northeastern.
Πρόκειται για ένα υγρό, ζαχαρούχο περιβάλλον που μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της Εσερίχια κόλι, της σαλμονέλας και ακόμη και της Λεγιονέλλας, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή πνευμονία.
Γι′ αυτό και συνιστά να προτιμάμε εμφιαλωμένα, σφραγισμένα ποτά. Ο ζεστός καφές ή το τσάι είναι επίσης γενικά μια καλή επιλογή, επειδή το βραστό νερό μειώνει τον κίνδυνο βακτηρίων.
2. Συσκευασμένα Σάντουιτς και Σαλάτες
«Αυτά τα προϊόντα συχνά παραμένουν σε μη ασφαλείς θερμοκρασίες για παρατεταμένες περιόδους, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων», προσθέτει ο Ντετβίλερ. Μάλιστα, τέτοιου είδους φαγητά φυλάσσονται σε μονάδες συντήρησης χωρίς κάποια εξωτερική πόρτα να τα προστατεύει.
Τα μοναδικά συσκευασμένα τρόφιμα τα οποία είναι ασφαλή για το ταξίδι είναι τα σφραγισμένα σνακ, όπως οι ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών και τα αποξηραμένα φρούτα.

3. Συσκευασμένα κομμένα φρούτα
«Μόλις το φρούτο κοπεί, η προστατευτική του φλούδα αφαιρείται, εκθέτοντάς το σε βακτήρια από το χειρισμό, την επεξεργασία και την αποθήκευση», δηλώνει ο Ντετβίλερ. Εάν δεν διατηρηθεί σε σωστές θερμοκρασίες ψύξης, το κομμένο φρούτο μπορεί να γίνει εστία μικροβίων με πιθανή την ανάπτυξη της σαλμονέλας.
Τα φρούτα στα οποία η φλούδα δεν έχει αφαιρεθεί, αποτελούν τα πιο ασφαλή προς κατανάλωση.
4. Μη παστεριωμένοι χυμοί και γαλακτοκομικά προϊόντα
Παρόμοια με τα κομμένα φρούτα, τα βακτήρια από τα προϊόντα μπορούν εύκολα να καταλήξουν στους φρέσκους χυμούς εάν δεν είναι παστεριωμένοι, δηλαδή εάν δεν έχουν υποστεί την κατάλληλη διαδικασία ώστε να «πεθάνουν» όλοι οι βλαβεροί οργανισμοί.
Το ίδιο ισχύει και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν παστεριωθεί, όπως το ωμό γάλα ή το τυρί και το γιαούρτι που παρασκευάζονται από ωμό γάλα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να αναζητήσουμε χυμούς και γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι σφραγισμένα και φέρουν την ένδειξη «παστεριωμένο».
5. Σούσι ή ωμά θαλασσινά
«Η διατήρηση του ωμού ψαριού στη σωστή θερμοκρασία μπορεί να είναι δύσκολη μέσα στο χώρο ενός αεροδρομίου», τονίζει ο Ντεβίλερ.
Αν ψάχνουμε για μια επιλογή πρωτεΐνης, μπορούμε να επιλέξουμε πλήρως μαγειρεμένα θαλασσινά πιάτα, μαγειρεμένα κρέατα ή ακόμη και φυτική πρωτεΐνη.
Επίσης χρειάζεται προσοχή:
Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνουμε στην γενική εμφάνιση και καθαριότητα του χώρου από τον οποίο θα αγοράσουμε το φαγητό μας.
Εάν το πιάτο μας φαίνεται βρώμικο, εάν τα τραπέζια ή το δάπεδο είναι κολλώδη και τα υλικά φαίνονται κακής ποιότητας, καλό είναι να το αποφύγουμε, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις κακές κριτικές.
Βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την προσωπική υγιεινή, πλένοντας τα χέρια μας τακτικά καθώς είναι γνωστό πως από ένα αεροδρόμιο περνάνε εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά.
Με πληροφορίες από HuffPost U.S.