Φαγούρα: Τα, υψηλά σε ισταμίνη, τρόφιμα στα οποία καλό είναι να μην απλώσουμε το χέρι μας

Ας μάθουμε περισσότερα για τη δερματική πάθηση που λέγεται κνίδωση.
.
PonyWang via Getty Images
.

Η κνίδωση είναι μια δερματική αντίδραση που ταλαιπωρεί αρκετά άτομα τόσο για λίγες ώρες όσες και για αρκετές εβδομάδες.

Οπως γράφει η Κατερίνα Νταλέ, διαιτολόγος – διατροφολόγος, με έδρα την Κύμη Ευβοίας:

Tι είναι η κνίδωση

Η κνίδωση είναι μια δερματική αντίδραση που εμφανίζεται με κόκκινες κηλίδες στο δέρμα μας που ποικίλλουν σε μέγεθος και συνοδεύεται με έντονη φαγούρα. Η οξεία κνίδωση μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από έξι εβδομάδες ενώ συχνά εξαφανίζεται σε λίγες ώρες ή μέρες.

Από την άλλη πλευρά η χρόνια κνίδωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από έξι εβδομάδες. Ενώ συχνά η αιτία εμφάνισης της δεν είναι ξεκάθαρη.

Η χρόνια κνίδωση μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο μας αλλά και τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Για πολλούς ανθρώπους λοιπόν τα φάρμακα κατά της φαγούρας (αντιισταμινικά) μπορεί να παρέχουν ανακούφιση.

Από τι προκαλείται

Τα αίτια εμφάνισης της κνίδωσης δεν είναι ξεκάθαρα αλλά στην συνέχεια σου παρουσιάζω μια λίστα από πιθανές αιτίες

  • Στρες και άγχος
  • Ξύσιμο του δέρματος
  • Αλλεργίες σε ζώα
  • Εξωτερικές αλλεργίες και περιβαλλοντικά ερεθίσματα
  • Μολύνσεις και λοιμώξεις απο βακτήρια, μύκητες και ιους
  • Ορισμένα φάρμακα (όπως η πενικιλίνη, η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη)
  • Στενά ρούχα (Η επιπλέον πίεση στο δέρμα μας μπορεί να οδηγήσει σε κνίδωση. Για παράδειγμα ένα πολύ στενό τζιν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα.)

Συμπτώματα

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

  • Κηλίδες σε ολόκληρο το σώμα
  • Κηλίδες κόκκινες, μωβ ή στο χρώμα του δέρματος, ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σας
  • Κηλίδες που ποικίλλουν σε μέγεθος, αλλάζουν σχήμα, εμφανίζονται και ξεθωριάζουν επανειλημμένα
  • Κνησμός ο οποίος μπορεί να είναι έντονος
  • Επώδυνο οίδημα (αγγειοοίδημα) γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα ή τα χείλη
  • Εξάρσεις που προκαλούνται από ζέστη, άσκηση ή στρες
  • Συμπτώματα που επιμένουν για περισσότερο από έξι εβδομάδες και επαναλαμβάνονται συχνά και οποτεδήποτε, μερικές φορές για μήνες ή και χρόνια

Τι διατροφή να ακολουθήσουμε αν παρουσιάσουμε κνίδωση

Έρευνες έχουν δείξει πως η διατροφή δεν αποτελεί αιτία για την εμφάνιση κνίδωσης. Ωστόσο υπάρχουν κάποια τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της. Αυτά αποτελούν:

  • αλκοόλ,
  • πρόσθετα τροφίμων,
  • θαλασσινά,
  • ορισμένα λαχανικά και φρούτα,
  • τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Ποιες τροφές βοηθούν και ποιες όχι

Τα υψηλά επίπεδα ισταμίνης φαίνεται επίσης πως μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς πολλά άτομα με κνίδωση ανταποκρίνονται καλά, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, στα αντιισταμινικά φάρμακα.

Για τα άτομα λοιπόν που έχουν κνίδωση και δεν ανταποκρίνονται καλά στα αντιισταμινικά φάρμακα, μπορεί να αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουν μια διατροφή χαμηλή σε ισταμίνη.

Τρόφιμα υψηλά σε ισταμίνη αποτελούν:

  • Αλλαντικά, κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα κρέατα
  • Κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα και καπνιστά ψάρια, όπως ο τόνος, ο γαύρος και η σαρδέλας
  • Γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τυρί γιαούρτι, κεφίρ
  • Λαχανικά όπως το σπανάκι, οι ντομάτες και οι μελιτζάνες
  • Λαχανικά Τουρσί
  • Φρούτα, όπως φράουλες και κεράσια
  • Γρήγορο και επεξεργασμένο φαγητό
  • Ξύδι
  • Αλκοολούχα ποτά

Αν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία ατόμων, ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την κατανάλωση αυτών των τροφίμων στην καθημερινή μας διατροφή.

Αντίθετα μπορούμε να επιλέξουμε τρόφιμα χαμηλά σε ισταμίνη δηλαδή:

  • Φρέσκο κρέας και ψάρι
  • Αυγά
  • Φρούτα και λαχανικά (εκτός της παραπάνω λίστας)
  • Δημητριακά χωρίς γλουτένη, όπως κινόα και ρύζι
  • Υποκατάστατα γαλακτοκομικών, όπως γάλα καρύδας και γάλα αμυγδάλου
  • Μαγειρικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο

Καταλήγοντας

Η κνίδωση λοιπόν αποτελεί μια δερματική πάθηση που ταλαιπωρεί αρκετά άτομα με τα δυσάρεστα συμπτώματα που εμφανίζει αλλά και σε αυτή την πάθηση η διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός έτσι και διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν τον οργανισμό μας. Ας προσπαθήσουμε να κρατάμε ένα ημερολόγιο τροφίμων ώστε να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ώστε να τα αποφεύγουμε.

ΠΗΓΗ: fmh.gr