
Αποφασίσαμε να φυτέψουμε τον δικό μας λαχανόκηπο; Αυτή είναι μια καταπληκτική ιδέα μιας και μόλις υποδεχτήκαμε και επίσημα την άνοιξη. Και εκτός αυτού, είναι μια θαυμάσια ιδέα για να ασκηθούμε και να περάσουμε δημιουργικά τον οικογενειακό μας χρόνο.
Όμως, αν αυτή είναι η πρώτη φορά που φυτεύουμε λαχανικά, χρειαζόμαστε κάποιες συμβουλές για να τα βγάλουμε πέρα. Παρακάτω, ορισμένοι ειδικοί δίνουν τις συμβουλές τους ώστε ο λαχανόκηπός μας να ευδοκιμήσει και να είναι η έκπληξη της φετινής άνοιξης.
10 tips για τον τέλειο λαχανόκηπο
1. Η τοποθεσία μετράει
Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει μόνο για την αγορά ακινήτων. Όταν φυτεύομε λαχανικά πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν την ποσότητα του ήλιου που λούζει το σημείο, το πού βρίσκονται οι πλησιέστερες πηγές νερού και τη σύνθεση του εδάφους.
«Τα φυτά μας χρειάζονται άφθονο ηλιακό φως. Ιδανικά ο ήλιος πρέπει να τα βλέπει τουλάχιστον έξι ώρες τους καλοκαιρινούς μήνες», συνιστά ο Μπρετ Ντάγκλας, κηπουρός και ιδιοκτήτης του Ironclad Landscape Management στη Φλόριντα. «Στις πιο δροσερές εποχές όπως η άνοιξη και το φθινόπωρο, τέσσερις ώρες αρκούν. Όμως εάν ο κήπος μας δεν έχει αρκετό ηλιακό φως, τα φυτά δεν θα ευδοκιμήσουν, όση προσπάθεια κι αν καταβάλουμε».
2. Γνωρίζουμε το pH του εδάφους του λαχανόκηπού μας
Το χώμα δεν είναι παντού το ίδιο. Επομένως μπορεί να μας φανεί χρήσιμο να ερευνήσουμε το pH του εδάφους στον δικό μας κήπο και το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη των καλλιεργειών μας. Σύμφωνα με τον Άντονι Ούρσο, μικροοικοδίτη και μανιώδη κηπουρό με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας, η κατανόηση της σύνθεσης του εδάφους είναι επιτακτική ανάγκη για έναν επιτυχημένο κήπο. Διότι ορισμένα φυτά ευδοκιμούν σε συγκεκριμένους τύπους εδάφους. Τα καρότα για παράδειγμα, αγαπούν το μαλακό, αργιλώδες έδαφος, ενώ το λάχανο προτιμά το ελαφρώς όξινο έδαφος που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Ένας επαγγελματίας κηπουρός ή ένας εργαζόμενος σε φυτώριο με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να διαπιστώσει την ποιότητα του εδάφους. Και ανάλογα με το τι έχουμε βάλει στο μυαλό μας να φυτέψουμε να μας πει τι τροποποιήσεις απαιτούνται για να το πετύχουμε.
3. Κάνουμε έναν υποτυπώδη σχεδιασμό πριν φυτέψουμε τον κήπο
Μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να αρχίσουμε να φυτεύουμε άναρχα στον ελεύθερο χώρο μας. Αλλά όταν πρόκειται για την κηπουρική, είναι καλύτερο να έχουμε όραμα και κατεύθυνση.
«Κάνουμε ένα σχέδιο με χαρτί και με μολύβι», τονίζει η Μαντλίν Χούπερ, παρουσιάστρια της εκπομπής του PBS, «GardenFit». «Είναι σημαντικό να μετράμε την περιοχή μας και να γνωρίζουμε πόσα φυτά θα χρειαστούμε για να γεμίσουμε τους χώρους φύτευσης».
4. Δίνουμε στα φυτά μας άπλα
«Less is more» όταν πρόκειται για τον κήπο μας. Διότι εάν φυτέψουμε τα φυτά μας σε ασφυκτικές αποστάσεις επειδή απλά τα θέλουμε όλα και δεν μπορούμε να διαλέξουμε, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ζοριστούν και να μην αναπτυχθεί τελικά κανένα.
5. Τους κάνουμε τεχνητή βροχή αλλά με ένα μέτρο
Πολλοί θεωρούμε ότι προσφέροντας στον κήπο μας άφθονο νερό τον βοηθάμε. Κι όμως, το υπερβολικά πολύ νερό είναι η συνταγή της καταστροφής. Όταν τα φυτά υπερποτίζονται, αυτό στην πραγματικότητα αποδυναμώνει τις ρίζες τους ή οδηγεί σε σήψη.
Οπότε, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ποτίζουμε τον κήπο μας με βάση τις ανάγκες των φυτών μας. Και ιδανικά, θα πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά μας πρωί-πρωί. Γιατί αυτό τα βοηθά να απορροφούν όλη την υγρασία, μειώνοντας τις πιθανότητες εξάτμισης του νερού και αποτρέποντας τα μυκητιακά προβλήματα.
6. Δίνουμε στα φυτά μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται
Για έναν λαχανόκηπο, αυτό μπορεί να γίνει δυνατό μέσω της κομποστοποίησης. Ένας σωρός κομπόστ δεν είναι απλώς ένας σωρός απορριμμάτων της κουζίνας και της αυλής μας. Είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα που αναπνέει και αναζωογονεί άλλα οικοσυστήματα όπως τον λαχανόκηπό μας.
7. Εναλλάσσουμε την καλλιέργειά μας
Αν απολαμβάνουμε την περιποίηση και τη φροντίδα των λαχανικών και θέλουμε να την κάνουμε ετήσια δραστηριότητά μας, είναι σημαντικό να ενημερωθούμε για τα οφέλη της αμειψισποράς. Αυτό σημαίνει ότι δεν φυτεύουμε το ίδιο φυτό στο ίδιο σημείο κάθε άνοιξη. Διότι η επαναλαμβανόμενη φύτευση του ίδιου φυτού στο ίδιο σημείο μπορεί να προκαλέσει εξάντληση των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος και να προσελκύσει ασθένειες που προέρχονται από το χώμα. Οπότε κάθε χρονιά αλλάζουμε τοποθεσία στα είδη των φυτών. Δεν αφήνουμε κανένα στο ίδιο σημείο.
8. Προστατεύουμε τα φυτά μας από τα ζώα και τα ζουζούνια
Ένας φράχτης γύρω από τον λαχανόκηπό μας ή μερικά βιολογικά φάρμακα αποτροπής των ζώων και των εντόμων θα γλιτώσει τα φυτά μας από κάθε είδους επίθεση: Από τα παιδιά, από τα σκυλιά και από τα μαμούνια
9. Δεν υιοθετούμε τυφλά τις μόδες
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη ενός επιτυχημένου κήπου αφορά λιγότερο τις σύγχρονες πρακτικές και περισσότερο την αποδοχή του τρόπου με τον οποίο ο λαχανόκηπος μας λειτουργεί καλύτερα. Μερικοί κηπουροί - ιδίως οι ερασιτέχνες - φυτεύουν ό,τι φυτά θεωρούνται ότι είναι «μέσα στη μόδα» μόνο και μόνο επειδή τους φαίνονται όμορφα στο μάτι. Όμως ένας κήπος δεν αρκεί να είναι απλώς ελκυστικός. Ο πρωταρχικός του σκοπός θα πρέπει να είναι η λειτουργικότητα. Για αυτό τα καλλωπιστικά φυτά τα βάζουμε στο σαλόνι ή στο μπαλκόνι. Όχι στον λαχανόκηπο. Και αργά ή γρήγορα το στομάχι μας θα μας ευχαριστεί.
10. Είμαστε υπομονετικοί
Λένε ότι τα καλά πράγματα έρχονται σε όσους περιμένουν. Και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για την κηπουρική λαχανικών. Κάθε ερασιτέχνης κηπουρός μαθαίνει μέσα από τις δοκιμές και τα λάθη. Όμως αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Για αυτό ακόμα και όταν κάποιο φυτό μαραίνεται δεν τα παραμελούμε όλα. Προσπαθούμε ξανά και ξανά και κάτι θα βγει! Δεν απογοητευόμαστε στην πρώτη κακοτυχία.
(Mε πληροφορίες από usatoday).