Πέρα από τους φανερούς λεκέδες και το χώμα που βλέπουμε επάνω στα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, υπάρχουν και μερικοί αόρατοι κίνδυνοι: Tα φυτοφάρμακα.
Τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες, νευρολογικές βλάβες και χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος. Έρευνες τα συσχετίζουν ακόμα και με επιζήμιες επιδράσεις στην αναπαραγωγική διαδικασία ή την ανάπτυξη του ατόμου.
Πώς θα απαλλαγούμε από τα φυτοφάρμακα
Αποφεύγουμε κάθε προϊόν καθαρισμού, το νερό αποτελεί πάντοτε την καλύτερη λύση
Το νερό της βρύσης παραμένει η απλούστερη και ασφαλέστερη μέθοδος αφαίρεσης μικροβίων και φυτοφαρμάκων από τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστούν αμφότερα το πλύσιμο των προϊόντων με τρεχούμενο νερό, δίχως σαπούνι ή άλλα προϊόντα που υποτίθεται πως προορίζονται για αυτόν τον σκοπό.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τη φύση τους απορροφητικά, επομένως δεν συνιστάται η χρήση οποιουδήποτε είδους απορρυπαντικού ή διαλύματος καθαρισμού, καθώς τόσο η ασφάλεια, όσο και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς.
Δεν μουλιάζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας
Παρόλο που το μούλιασμα στο καθαρό νερό ακούγεται σαν ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος να καθαρίσουμε σε βάθος τα προϊόντα της μαναβικής, στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης μικροβίων και μόλυνσης.
Δεν τα αφήνουμε στο νεροχύτη χωρίς κάποιος σκεύος
Ακόμη, σε καμία περίπτωση δεν εναποθέτουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μέσα στον νεροχύτη χωρίς έστω ένα μπολ. Ο νεροχύτης είναι γεμάτος μικρόβια. Επομένως το να «πετάξουμε» εκεί μέσα τα τρόφιμά μας όχι μόνο δεν θα βοηθήσει, αλλά θα επιδεινώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Και τελικά τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε;
Ξεκινάμε ξεπλένοντας απαλά κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό
Όταν έχουμε να κάνουμε με μούρα, όπως τα μύρτιλα ή οι φράουλες δεν τα τρίβουμε με δύναμη, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να τα «λιώσουμε».
Για προϊόντα με τραχιές επιφάνειες ή ρωγμές, όπως τα πεπόνια ή το κουνουπίδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια βούρτσα, που έχουμε ορίσει πως θα προορίζεται αποκλειστικά για αυτή τη χρήση. Τρίβουμε προσεκτικά και αφαιρούμε τυχόν βρωμιές ή υπολείμματα και στεγνώνουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά μας με μια καθαρή χαρτοπετσέτα. Έχει σημασία να πλένουμε σχολαστικά ακόμα και τα προϊόντα με παχύ φλοιό, όπως το καρπούζι και το πεπόνι, ανεξάρτητα απ′ το ότι δεν τα τρώμε με τη φλούδα. Το πλύσιμο των καλοκαιρινών προϊόντων που τρώγονται χωρίς τα φλούδια, απαιτεί το ίδιο επίπεδο προσοχής με τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνονται ολόκληρα, καθώς καταπολεμά τυχόν βακτήρια που θα απειλούν να εξαπλωθούν στο κομμάτι που συνηθίζουμε να τρώμε.
Επενδύουμε σε μια βούρτσα απολέπισης για φρούτα και λαχανικά
Οι περισσότεροι παραλείπουμε το τρίψιμο της επιφάνειας των φρούτων και των λαχανικών. Κι όμως είναι σωτήριο, καθώς το βούρτσισμα βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς, των βακτηρίων και ορισμένων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Επομένως από ’δω και στο εξής δεν ξεχνάμε να τρίβουμε απαλά τα προϊόντα μας, ιδανικά με μια ειδική βούρτσα από αυτές που διατίθενται στην αγορά, για πιο αποτελεσματικό καθάρισμα.
Ακόμη, μετά τη χρήση, φροντίζουμε να φυλάμε τη βούρτσα της μαναβικής καθαρή σε ένα αποστειρωμένο μέρος, ώστε να αποτρέψουμε την εξάπλωση μικροβίων.
Επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα
Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τα φυτοφάρμακα. Τα προϊόντα που φέρουν την πιστοποίηση ότι είναι βιολογικά αν και είναι λίγο πιο ακριβά, μας διαβεβαιώνουν πως δεν κινδυνεύουμε από τεχνητά φυτοφάρμακα.
Ακόμη όμως κι αν επιλέξουμε να κάνουμε τα ψώνια μας σε μια λαϊκή αγορά με βιολογικά τρόφιμα, η ανάγκη για σχολαστικό ξέπλυμα και τρίψιμο παραμένει, προκειμένου να προφυλαχθούμε από τη ρυπαρότητα και τα μικρόβια που κυκλοφορούν ελεύθερα στη φύση.
Σίγουρα ωστόσο, η αγορά βιολογικών προϊόντων περιορίζει σημαντικά τις ανησυχίες που σχετίζονται με τη χρήση χημικών στα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά.