Φίδια στο πιάτο: Οι πύθωνες αναδεικνύονται ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η πραγματική αξία των φιδιών που εκτρέφονται για το δέρμα τους για ρούχα υψηλής μόδας, έγκειται στο κρέας τους.
Ένας έμπορος παρουσιάζει πύθωνες προς πώληση στην έκθεση Pet Expo Thailand 2024 στο Queen Sirikit National Convention Center στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, στις 11 Μαΐου 2024. (Photo by Anusak Laowilas/NurPhoto via Getty Images)
Ένας έμπορος παρουσιάζει πύθωνες προς πώληση στην έκθεση Pet Expo Thailand 2024 στο Queen Sirikit National Convention Center στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, στις 11 Μαΐου 2024. (Photo by Anusak Laowilas/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Σε μια αποθήκη στις καταπράσινες καλλιεργήσιμες εκτάσεις της κεντρικής Ταϊλάνδης, χιλιάδες πύθωνες βρίσκονται κουλουριασμένοι σε γυάλινα κοντέινερς, όπου ανασηκώνονται και χτυπούν τα τζάμια όταν περνάει ο κόσμος.

Τα φίδια αυτά εκτρέφονται για τα στιβαρά, διαμαντένια δέρματα τους, τα οποία πωλούνται σε ευρωπαϊκούς οίκους υψηλής μόδας για ζώνες, τσάντες και μπότες, αλλά ορισμένοι επιστήμονες και γνώστες της βιομηχανίας πιστεύουν ότι η πραγματική αξία τους έγκειται στο κρέας τους.

Γιατί τα φίδια θεωρούνται βιώσιμη εναλλακτική λύση για κρέας

Η ζήτηση για κρέας αυξάνεται παγκοσμίως, παρά το αποτύπωμα άνθρακα που συνδέεται με την παραδοσιακή κτηνοτροφία, και ενώ η φυτική διατροφή συχνά προβάλλεται ως η καλύτερη εναλλακτική λύση, ορισμένοι θεωρούν ότι τα ερπετά έχουν παραβλεφθεί ως μία βιώσιμη επιλογή.

Τα φίδια μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, αναπαράγονται γρήγορα και αναπτύσσονται πολύ πιο ραγδαία από τις παραδοσιακές πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα καταναλώνουν πολύ λιγότερη τροφή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μόνο στην Κίνα και το Βιετνάμ υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 φάρμες πυθώνων, οι οποίες παράγουν αρκετά εκατομμύρια φίδια, κυρίως για τη βιομηχανία της μόδας.

″Η εκτροφή πύθωνα μπορεί να προσφέρει μια ευέλικτη και αποτελεσματική απάντηση στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια”, κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές πέρασαν ένα χρόνο μελετώντας σχεδόν 5.000 δικτυωτούς και βιρμανικούς πύθωνες σε δύο εμπορικά εκτροφεία στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη.

″Μπορούν να επιβιώσουν για μήνες χωρίς καθόλου τροφή και νερό και κυριολεκτικά δεν χάνουν καθόλου την υγεία τους”, δήλωσε ο Patrick Aust, διευθυντής του Αφρικανικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Ερπετολογίας και ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη.

Οι πύθωνες τρέφονταν με απορρίμματα κοτόπουλου και άγρια τρωκτικά και καταναλώνουν πολύ λιγότερη τροφή από ότι τα πουλερικά, τα βοοειδή, ακόμη και τους γρύλους.

Αναπαράγονται επίσης γρήγορα, δήλωσε ο Aust, με τους θηλυκούς πύθωνες να γεννούν 50 έως 100 αυγά ετησίως.

Ιταλός εκτροφέας πυθώνων στην Ταϊλάνδη: «Τρώω τα φίδια μου γιατί ξέρω τι τρώνε και πως μεγάλωσαν»

Ο Εμίλιο Μαλούτσι ένας Ιταλός που μετανάστευσε στην Ταϊλάνδη πριν από περίπου 40 χρόνια μαζί με την οικογένεια του, εκτρέφει περίπου 9.000 πύθωνες.

Μέχρι τωρά είχε ελάχιστη επιτυχία στο να πείσει τον κόσμο να ασχοληθεί με το κρέας φιδιού και το μεγαλύτερο μέρος αυτού που παράγει είτε πηγαίνει σε ιχθυοτροφεία είτε στα σκουπίδια.

«Πρόκειται για τεράστια σπατάλη», δήλωσε στο AFP.

«Τρώω τα φίδια μου επειδή ξέρω τι τρώνε και πώς τα μεγαλώνω».

Ο άγριος πύθωνας τρώγεται εδώ και πολύ καιρό σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά το κρέας του δεν έχει ακόμη προσελκύσει ευρύτερο διεθνές ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι η γεύση του μοιάζει με κοτόπουλο και είναι χαμηλό σε κορεσμένα λίπη.

″Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αγορά για τη σάρκα του πύθωνα. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους για τις δυνατότητές του”, δήλωσε ο Mαλούτσι.

Ο αντίκτυπος της εκτροφής κρέατος στο κλίμα έχει τεκμηριωθεί εκτενώς. Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη και οι ακτιβιστές για το κλίμα υποστηρίζουν τη μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ζήτηση κρέατος θα αυξηθεί κατά 14% έως το 2032, λόγω της αύξησης του πληθυσμού στις περιοχές με χαμηλό εισόδημα και της αύξησης του βιοτικού επιπέδου στις ασιατικές χώρες.

Εν τω μεταξύ, η ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν την παραδοσιακή γεωργία όλο και πιο δύσκολη σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου η ανάγκη για πρωτεΐνες είναι επείγουσα.

«Νόστιμο και τραγανό κρέας»

Αυτό το παράδοξο έχει δώσει ώθηση στην εξερεύνηση εναλλακτικών λύσεων κρέατος, από βρώσιμα έντομα μέχρι κρέατα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Όμως, η υιοθέτηση αυτών των εναλλακτικών λύσεων δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και οι εκτροφείς πύθων αντιμετωπίζουν αυστηρά πρότυπα επεξεργασίας που η βιομηχανία παραπονιέται ότι είναι ξεπερασμένα.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, ο Aust πιστεύει ότι η εκτροφή πύθωνα έχει ”τεράστιες δυνατότητες” και είναι ενθουσιασμένος με τα πλεονεκτήματά της.

«Μπορείτε να τον ψήσετε στο μπάρμπεκιου ή να τον φάτε με κάρυ ή και στιφάδο. Μου αρέσει να τον τηγανίζω σε βούτυρο σκόρδου μέχρι να γίνει νόστιμος και τραγανός», είπε.

Οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων δηλώνουν λιγότερο εντυπωσιασμένες.

Νωρίτερα φέτος, η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA κατηγόρησε το αγρόκτημα του Mαλούτσι για βαναυσότητα αφού κατέγραψε κρυφά τους πύθωνες του να σκοτώνονται με σφυριά πριν γδαρθούν.

Ο Mαλούτσι έχει από την πλευρά του τοποθετήσει μεγάλες αφίσες στους τοίχους του για το πώς να σκοτώνει κανείς τους πύθωνες ”ανθρωπιστικά” και δήλωσε ότι η βιομηχανία του δεν διαφέρει από άλλα είδη κτηνοτροφίας.

″Τα αγροτικά ζώα σφάζονται σε όλο τον κόσμο”, είπε.

″Οι πύθωνες δεν διαφέρουν”.

Πηγή: RFI

Δημοφιλή