Φιλαναγνωσία: Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ζητούν το βιβλίο

Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον.
Valentin Rusu / 500px via Getty Images

Στην εποχή μας, με την Τεχνολογία να επιδιώκει το μονοπώλιο της προσοχής και την εικόνα να δίνει την εύκολη λύση, το βιβλίο προσπαθεί να αντισταθεί. Διεκδικεί τη θέση που του ανήκει στις καρδιές των ανθρώπων. Ο δικός μας ρόλος είναι να το στηρίξουμε, να προσπαθήσουμε να μη μείνει κανένα βιβλίο δίχως σπίτι, καμία λέξη αδιάβαστη.

Πολλά είναι αυτά που μπορούν να γίνουν για να αναδείξουμε τη διαχρονική αξία του βιβλίου και να τονώσουμε τη φιλαναγνωσία. Χρειάζεται να αφουγκραστούμε το πνεύμα της εποχής και να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά σωστά, να μιλήσουμε στη γλώσσα τους, να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους. Τα παιδιά είναι το μέλλον, από αυτά ξεκινούν όλα και σε αυτά τελειώνουν. Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη να τα βοηθήσουμε να αγαπήσουν τα βιβλία. Και ποιος χώρος είναι ο πλέον κατάλληλος για κάτι τέτοιο πέρα από τον οικείο τους τόπο, το σχολείο;

Ο κόσμος των βιβλίων είναι μαγικός. Τα παιδιά πρέπει να τον γνωρίσουν, να τον αγαπήσουν και να μάθουν να τον επιλέγουν, γιατί μέσα από τις σελίδες των βιβλίων θα γίνουν κοινωνοί μιας βαθύτερης ανθρωπιστικής κουλτούρας. Οι σχολικές βιβλιοθήκες προσφέρουν πολλά, γι’ αυτό και πρέπει ολοένα να εμπλουτίζονται με νέους τίτλους. Δεν αρκούν, όμως, μόνο αυτές. Χρειάζονται εμπνευσμένες δράσεις φιλαναγνωσίας, ενταγμένες στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα και διαμορφωμένες κατάλληλα για την ηλικία στην οποία θα απευθύνονται.

Η επαφή με τους συγγραφείς, η εξερεύνηση των ορίων της φαντασίας, το δημιουργικό παιχνίδι με τις λέξεις, τις εικόνες και τις ιστορίες που αυτές δημιουργούν, συνδυασμένες με τη μουσική, το θέατρο και τη ζωγραφική, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης. Ο σκοπός πρέπει να είναι ένας και είναι ιδιαίτερα σημαντικός: Να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία.

Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον. Το βιβλίο είναι το εκλεκτό κτήμα της ανθρωπότητας, το αντίδοτο στην ημιμάθεια, τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία που δεσπόζουν στις μέρες μας. Παιδιά που αγαπούν να διαβάζουν σήμερα, γίνονται οι σκεπτόμενοι ενήλικες του αύριο, γίνονται πολίτες του κόσμου με κουλτούρα, σεβασμό, συνείδηση κι ενσυναίσθηση, γίνονται ο κόσμος που θέλουμε να έχουμε. Τι πιο σημαντικό, λοιπόν, από το να παλέψουμε για να φτιάξουμε αυτόν τον κόσμο;

Δημοφιλή