Αναμφίβολα, κανένας χωρισμός δεν είναι ευχάριστος. Ορισμένοι χωρισμοί είναι πιο «συναινετικοί», ενώ άλλοι μας ραγίζουν την καρδιά.
Και επειδή για αρκετούς, το ταίρι τους είναι ταυτόχρονα και ο καλύτερός τους φίλος, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Γιατί ποιος αντέχει να χάνει τον καλύτερό του φίλο;
Τι γίνεται, όμως, αν επιλέξουμε να αφήσουμε το ερωτικό και επιδιώξουμε να κρατήσουμε το κομμάτι της φιλίας; Σε αυτή την περίπτωση, οι ειδικοί στις σχέσεις προειδοποιούν πως η διατήρηση μιας υγιούς φιλίας με τον/την πρώην μας αποτελεί αληθινή πρόκληση.
Προτού, λοιπόν, πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αλλάξουμε τη φύση της σχέσης, είναι σκόπιμο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν κάτι τέτοιο πράγματι μας συμφέρει στην παρούσα φάση.
Παράγοντες που οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν
Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Τζες Καρμπίνο που έχει εργαστεί για εφαρμογές γνωριμιών όπως το Tinder και το Bumble, αν πρόκειται να παραμείνουμε φίλοι με τον/την πρώην μας, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το κατά πόσο είναι δυνατή μια φιλία αυτού του είδους. Παράγοντες, όπως το ποιος αποφάσισε για αυτόν τον χωρισμό, για ποιο λόγο, έπειτα από πόσο καιρό σχέσης και το πώς ο κάθε σύντροφος εξέλαβε αυτόν τον το χωρισμό.
Ο Καρμπίνο θεωρεί πως το κατά πόσο είναι δυνατόν να διατηρήσουμε φιλία με τον/την πρώην μας, κρίνεται αρχικά με βάση το πόσο σοβαρή ήταν η σχέση. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσουμε μια φιλία με κάποιον/α που βγαίναμε περιστασιακά, σε σύγκριση με κάποιον/α με τον/την οποίο/α ζούσαμε μαζί.
«Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και οι σχέσεις εξελίσσονται πιο σοβαρα, ιδιαίτερα σε δεσμούς που περιλαμβάνουν τη συμβίωση, το ενδεχόμενο της φιλίας καθίσταται όλο και πιο απίθανο», εξηγεί η Καρμπίνο.
Επιπλέον, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι φίλος και το να είσαι απλώς φιλικός με κάποιον. Ο Καρμπίνο ωστόσο, επισημαίνει πως τα ζευγάρια που έχουν περισσότερους λόγους να συμπεριφέρονται φιλικά μεταξύ τους, είναι εκείνα που συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς, όπως εκείνα που έχουν κάνει μαζί παιδιά.
Το δυσάρεστο είναι ότι οι οι σύντροφοι, έχουν χτίσει μέσα στο διάστημα που έμειναν μαζί, έναν κοινό κύκλο φίλων. Γι′ αυτό πολλές φορές ο χωρισμός, έχει ως συνέπεια οι πρώην σύντροφοι να χάνουν μαζί με το ταίρι τους και ένα σύνολο ανθρώπων που υπάγονται σ′ αυτόν τον κοινό κύκλο. Ωστόσο, η προσπάθεια να κρατήσουμε με νύχια και με δόντια μια φιλία με τον/την πρώην μας, με απώτερο σκοπό να μην χάσουμε τους κοινούς μας φίλους, μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.
Πώς θα αποφασίσουμε αν ένας/μια πρώην αξίζει να παραμείνει φίλος/φίλη μας
Σύμφωνα με την Κάρα Κέις, ιδρύτρια της πλατφόρμα ψυχικής υγείας Thriveworks, κάθε υγιής σχέση ή φιλία θα πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια και τον σεβασμό. Εάν η φιλία με τον/την πρώην μας δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να την επιδιώξουμε.
Η ειδικός συνιστά επίσης να εξετάσουμε τι πραγματικά ζητάμε όταν ξεκινάμε να χτίσουμε μια φιλία με τον/την πρώην μας. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τον δεσμό επειδή δεν είμαστε έτοιμοι/ες να προχωρήσουμε; Ή μήπως θέλουμε να χωρίσουμε τον/την σύντροφό μας χωρις να του/της έρθει απότομο; Θέτοντας στον εαυτό μας τα εν λόγω ερωτήματα, θα μπορέσουμε τελικά να αξιολογήσουμε αν έχει νόημα να το παλέψουμε.
Έστω ότι αποφασίσαμε να επιδιώξουμε φιλικές σχέσεις, ποια είναι τα do και τα dont΄s ενός τέτοιου εγχειρήματος;
Αρχικά, πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους φιλία θέλουμε να υπάρχει μεταξύ μας, καθώς οι μορφές φιλίας ποικίλουν. Αφού καθορίσουμε τον τύπο της σχέσης που θα θέλαμε να συνδημιουργήσουμε, έχει σημασία να επικοινωνήσουμε την προσδοκία μας με σαφήνεια, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα «θέλω» μας μπορούν να συνυπάρξουν.
Για να καταφέρουμε ωστόσο να κατανοήσουμε τι ακριβώς χρειαζόμαστε στην προκειμένη φάση, έχει σημασία να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας. Ο χρόνος μπορεί να μην γιατρεύει όλες τις πληγές, αλλά σίγουρα τις μαλακώνει. Επομένως δεν χρειάζεται να πιεστούμε να πάρουμε μια απόφασή αμέσως μετά το χωρισμό.
Κάτι που θα πρέπει να περιορίσουμε εφαρμόζοντας στη μεταξύ μας σχέση ένα φιλικό πλαίσιο, είναι οι συνήθειες που μοιραζόμασταν ως ερωτευμένο ζευγάρι. Για παράδειγμα, το να καλέσουμε σπίτι τον/την πρώην μας, επειδή είμαστε λυπημένοι/ες, πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει, απλώς και μόνο επειδή «Έτσι κάναμε κάποτε». Προσπαθούμε να αλληλεπιδρούμε με τρόπο που να μην ανασύρει παλιές και ενδεχομένως επώδυνες αναμνήσεις.
Μια ευγενική υπενθύμιση
Αν προσπαθήσαμε να μείνουμε φίλοι με τον/την πρώην μας και βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί, δεν είμαστε υποχρεωμένοι/ες να συνεχίσουμε. Όπως οποιαδήποτε άλλη πλατωνική σχέση, έτσι και μια φιλία με έναν/μια πρώην μας μπορεί να ολοκληρωθεί, εφόσον κρίνουμε ότι έκανε τον κύκλο της.
Mε πληροφορίες από Wellandgood