Εδώ και χρόνια ακούμε στην χώρα μας διάφορες εξαγγελίες για οικονομικά κίνητρα που θα δίνονται σε ξένους κινηματογραφικούς παραγωγούς προκειμένου να έρχονται και να κάνουν γυρίσματα στην Ελλάδα. Όμως όλοι ξέρουν πως μέχρι σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα (γραφειοκρατία, έλλειψη οικονομικών διευκολύνσεων κλπ) μάλλον αποθάρρυνε, παρά προσήλκυε τους ξένους να γυρίσουν στην χώρα μας την ταινία τους, με αποτέλεσμα να γυρίζονται σε άσχετες χώρες ακόμα και ταινίες που διαδραματίζονται στην Ελλάδα (βλ. «Τροία», «Αλέξανδρος» κλπ). Σλόγκαν όπως το «Live your myth in Greece», δημιουργούσαν μειδίαμα σε μας τους κινηματογραφικούς συντάκτες.
Χθες βράδυ όμως φαίνεται πως οι εξαγγελίες έγιναν επιτέλους πραγματικότητα μέσα από τον φορέα ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) που έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί στους κόλπους του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Σε πανηγυρικό κλίμα ο υπουργός Νίκος Παππάς, ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος και ο επικεφαλής του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης παρουσίασαν το Νέο Επενδυτικό Κίνητρο για την Παραγωγή Κινηματογραφικών και Οπτικοακουστικών Έργων στην Ελλάδα.
Τι προβλέπει αυτό; Πως με μια απλή διαδικασία (ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μέσω της ιστοσελίδας ependyseis.gr), μέσα σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης, ο παραγωγός (έλληνας ή ξένος) παίρνει απάντηση, ενώ μέσα σε έξι μήνες το πολύ έχουν εκταμιευτεί τα χρήματα (τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 5 εκατομμύρια ευρώ ανά πρότζεκτ). Τα οποία χρήματα («75 εκατομμύρια τώρα κι ακόμα 375 εκατομμύρια μετά»), είναι ήδη κατατεθειμένα και δεσμευμένα για τον σκοπό αυτό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι άλλο σημαντικό είναι πως, όπως εξήγησε και ο κύριος Κρέτσος («Ξεχάστε τον μπάρμπα στην Κορώνη, εμείς οι πολιτικοί δεν θα έχουμε καμία ανάμειξη!» είπε χαρακτηριστικά), η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη.
Δηλαδή δεν θα αξιολογούνται οι προτάσεις από κάποια επιτροπή, αλλά αν πληρούνται κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, στάνταρ για όλους (με βασικότερο το να πραγματοποιούνται δαπάνες σε ελληνικό έδαφος) όλοι θα παίρνουν χρήματα: δηλαδή θα τους επιστρέφεται το 25% των (επιλέξιμων) δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα. Αυτή η διαδικασία τιτλοφορείται cash rebate και ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Όλα αυτά αφορούν όλα τα κινηματογραφικά είδη (μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, animation κλπ).
Μια σειρά από βιντεάκια («Filming in Greece”, “Location Greece” κ.ο.κ.), που παρακολουθήσαμε χθες, στόχο έχουν να αναδείξουν στο εξωτερικό τις χάρες και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας: 15.000 χλμ ακτογραμμής, 6.000 νησιά, 100 λιμάνια, 300 βουνά με υψόμετρο μεγαλύτερο των 1000 μέτρων, βυζαντινά μνημεία, αρχαία, παραδοσιακά χωριά, μεγάλη ηλιοφάνεια, χαμηλή εγκληματικότητα, ικανά τοπικά συνεργεία, κλπ.
Είναι σαφές, και από τα λεγόμενα του κυρίου Παππά, πως η ενθάρρυνση της οπτικοακουστικής παραγωγής αποτελεί την αιχμή του (αναπτυξιακού) δόρατος της χώρας μας «τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση». «Σας καλώ να υποβάλετε προτάσεις» κατέληξε απευθυνόμενος στο πλήθος των επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων του οπτικοακουστικού χώρου που είχε κατακλύσει την αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Τα σλόγκαν των βίντεο πόνταραν ακριβώς στην εξάλειψη των παθογενειών που ταλανιζουν μέχρι σήμερα τους κινηματογραφιστές εντός κι εκτός Ελλάδας: «stress free», «fuss free» και «fast track procedure» (δηλαδή «διαδικασία ταχύτατη, χωρίς φασαρίες και μπελάδες»).
Πολύ αισιόδοξα όλα αυτά και ενθαρρυντικά, πράγματι, για έναν χώρο ταλανισμένο, που όμως έχει εκτοξεύσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα. Μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστούν όλα αυτά στην πράξη, πού ακριβώς βρίσκεται σε όλα αυτά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και κατά πόσον, πράγματι, θα ωφεληθούν κυρίως τα μεγάλα στούντιο του εξωτερικού -ένας φόβος που εκφράστηκε από πολλούς στα χθεσινοβραδινέ πηγαδάκια.