Φινλανδία: Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει αυστηρότερη η νομοθεσία για τον βιασμό

Στον δρόμο που χάραξε η Σουηδία.
nito100 via Getty Images

Η φινλανδική κυβέρνηση εργάζεται για να τεθεί σε εφαρμογή νέος νόμος, βάσει του οποίου θα αντιμετωπίζεται ως βιασμός κάθε σεξουαλική πράξη που δεν είναι συναινετική, ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχει ασκηθεί σωματική βία, γνωστοποίησε χθες Τετάρτη το φινλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Φινλανδία, μολονότι χαρακτηρίζεται μια χώρα όπου το επίπεδο της ισονομίας με ελάχιστα άλλα κράτη στον κόσμο μπορεί να συγκριθεί, δέχεται έντονες επικρίσεις για τον ορισμό του βιασμού από το νομικό και δικαστικό της σύστημα.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για βιασμό παρά μόνο εάν η σεξουαλική πράξη συνοδεύτηκε από την άσκηση σωματικής βίας, εάν το θύμα φοβόταν, ή εάν δεν ήταν σε θέση να αντιδράσει.

«Τον Ιανουάριο, αποφάσισα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να αρχίσει μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τον βιασμό», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Άντι Χάκανεν, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που οργάνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Η νομοθεσία θα γίνει πιο σαφής απ′ ό,τι είναι σήμερα, θα εκσυγχρονιστεί, εν μέρει με την ενίσχυση του κριτηρίου της συναίνεσης από νομική σκοπιά», διευκρίνισε.

Έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο υπουργός συμπλήρωσε πως αναμένει το σχέδιο νόμου να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση κατά τη διάρκεια της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Το 2017, δικαστήριο έκρινε έναν άνδρα ένοχο για σεξουαλική επίθεση ― όχι για τον βιασμό ― σε βάρος ενός κοριτσιού δέκα ετών, διότι το παιδί δεν πρόβαλε αντίρρηση και δεν μπόρεσε να αποδειχθεί η άσκηση βίας. Η απόφαση προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα.

Ο 23χρονος άνδρας καταδικάστηκε να εκτίσει δύο χρόνια φυλάκιση, ποινή που επικυρώθηκε από εφετείο.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι το φινλανδικό σύστημα δικαιοσύνης «αγνοεί, αρνείται και ανέχεται σιωπηρά τη σεξουαλική βία σε βάρος των γυναικών».

Η Φινλανδία έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία χαρακτηρίζει τη βία σε βάρος των γυναικών παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να προλαμβάνεται η βία, να προστατεύονται τα θύματα και να διώκονται οι δράστες.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, μόνο ορισμένα κράτη της Ευρώπης ορίζουν ως βιασμό κάθε μη συναινετική σεξουαλική πράξη.

Η Σουηδία είναι η χώρα που υιοθέτησε πιο πρόσφατα νέο νόμο για τη σεξουαλική συναίνεση: ως βιασμός ορίζεται κάθε σεξουαλική πράξη χωρίς ρητή συναίνεση. Τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2018.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή