Tην απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν και επίσημα το μεσημέρι της Κυριακής ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.
Ακόμα, κορυφαίοι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την Κυριακή στο Βερολίνο για να συζητήσουν την παροχή περαιτέρω στήριξης στην Ουκρανία και τις κινήσεις της Φινλανδίας, της Σουηδίας και άλλων για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενόψει των απειλών από τη Ρωσία.
«Η βάναυση εισβολή (από) τη Ρωσία χάνει τη δυναμική της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα. «Γνωρίζουμε ότι με τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού και του στρατού και με τη βοήθειά μας, η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η μέχρι πρότινος ουδέτερη σκανδιναβική χώρα που μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας των 30 μελών.
Ο πρόεδρος Σαούλι Νινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν έκαναν την ανακοίνωση σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στο Ελσίνκι.«Αυτή είναι μια ιστορική μέρα. Μια νέα εποχή ξεκινά», είπε ο Νινίστο. Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες, αλλά θεωρείται τυπική. Στη συνέχεια, μια επίσημη αίτηση ένταξης θα υποβληθεί στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.
Ο Τζεοάνα, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναρρώνει από τη μόλυνση από την COVID-19, είπε ότι οι υποστηρικτές της Ουκρανίας είναι «ενωμένοι, είμαστε ισχυροί, θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Ένα βασικό θέμα που συζητείται στο Βερολίνο είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ πέρα από τα σημερινά 30 κράτη μέλη του. Η Σουηδία έχει επίσης ήδη λάβει μέτρα για την ένταξη στη συμμαχία, ενώ η αίτηση της Γεωργίας συζητείται ξανά παρά τις τρομερές προειδοποιήσεις από τη Μόσχα για τις συνέπειες εάν η γειτονική της χώρα γίνει μέρος του ΝΑΤΟ.
«Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι ήδη οι πιο στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ», είπε ο Τζεοάνα, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους συμμάχους να δουν θετικά τις αιτήσεις τους. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι η χώρα της και άλλοι κατέστησαν σαφές το Σάββατο ότι θα ήταν πρόθυμοι να επισπεύσουν την εθνική διαδικασία επικύρωσης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. «Εάν αυτές οι δύο χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν, μπορούν να ενταχθούν πολύ γρήγορα», είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας απέρριψε το ενδεχόμενο οι αντιρρήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εμποδίσουν τη συμμαχία να εισαγάγει νέα μέλη. «Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να επιλέξει τη δική της ρύθμιση ασφαλείας», είπε ο Τζέπε Κόφοντ στους δημοσιογράφους. «Βλέπουμε τώρα έναν κόσμο όπου ο νούμερο ένα εχθρός της δημοκρατίας είναι ο Πούτιν και η σκέψη που εκπροσωπεί», είπε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ θα σταθεί επίσης δίπλα σε άλλες χώρες, όπως η Γεωργία, τις οποίες είπε ότι «οργανοποιούνται» από τη Ρωσία.
Η συνάντηση ακολουθεί τη συγκέντρωση των υπουργών Εξωτερικών από την Ομάδα των Επτά κορυφαίων οικονομιών στη γερμανική ακτή της Βαλτικής Θάλασσας αυτή την εβδομάδα. Οι αξιωματούχοι εκεί εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη για την Ουκρανία και προειδοποίησαν ότι ο αποκλεισμός των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας από τη Ρωσία κινδυνεύει να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση.