Μια κύρια αιτία που προκαλεί τη φλεγμονώδη νόσου του εντέρου (ΦΝΕ) ανακαλύφθηκε από Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι βρήκαν ένα αδύναμο σημείο στο DNA μας που υπάρχει στο 95% των ασθενών.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως φάρμακα που ήδη υπάρχουν φαίνεται να αναστρέφουν την ασθένεια σε εργαστηριακά πειράματα και τώρα στοχεύουν να προχωρήσουν σε δοκιμές σε ανθρώπους.
Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι οι πιο κοινές μορφές φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Συχνά τα συμπτώματα, όπως κράμπες στο στομάχι και αίμα στα κόπρανα, ξεκινούν στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες.
Ενα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη ΦΝΕ είναι τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μακροφάγα. Αυτά κατακλύζουν τα τοιχώματα των εντέρων, όπου απελευθερώνουν χημικές ουσίες -τις κυτοκίνες- οδηγώντας σε μαζική φλεγμονή.
Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσιολογικής απόκρισης του σώματος στη μόλυνση, αλλά η υπερβολική φλεγμονή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία.
Η ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Francis Crick και στο University College του Λονδίνου πραγματοποίησε μια βαθιά γενετική ανάλυση για να αποσαφηνίσει την αιτία της ΦΝΕ. Μετά από έρευνες ανακάλυψαν ένα τμήμα γενετικού κώδικα (DNA) που αποδεικνύεται ότι είναι ο «κύριος ρυθμιστής» της φλεγμονής των μακροφάγων.
Βρίσκεται ακριβώς στην «κορυφή της πυραμίδας», λέει ο Δρ Τζέιμς Λι, από το Ινστιτούτο Francis Crick. Το γονίδιο αυτό ελέγχει τη σειρά των φλεγμονωδών χημικών ουσιών που απελευθερώνουν τα μακροφάγα και μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με μια εκδοχή που κάνει το σώμα τους επιρρεπές στο να ανταποκρίνεται υπερβολικά.
Απαλλαγή από τη φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (;)
Περαιτέρω πειράματα, που περιγράφονται λεπτομερώς στο περιοδικό Nature, έδειξαν ότι φάρμακα που είναι ήδη εγκεκριμένα για άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, είναι σε θέση να καταλαγιάσουν αυτή την υπερβολική φλεγμονή.
Ωστόσο, δεν πρόκειται να υπάρξει μια νέα θεραπεία για την ΦΝΕ στο άμεσο μέλλον. Οι ερευνητές έχουν ήδη μια βάση εκκίνησης, εφόσον υπάρχουν ήδη φάρμακα, αλλά πρέπει να βρουν έναν τρόπο να στοχεύουν μόνο τα μακροφάγα, ώστε να μην προκαλούν παρενέργειες σε όλο το σώμα.
Τα φάρμακα θα πρέπει επίσης να σχεδιαστούν με ακρίβεια ώστε να καταπραΰνουν τη ΦΝΕ, χωρίς να αφήσουν έναν ασθενή επιρρεπή στη μόλυνση, απενεργοποιώντας την καλή πλευρά της φλεγμονής στην καταπολέμηση της νόσου. Στόχος τους είναι να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές εντός πέντε ετών.
«Αυτή η έρευνα είναι πραγματικά ένα συναρπαστικό βήμα προς την πιθανότητα ενός κόσμου απαλλαγμένου από το Crohn και την κολίτιδα μια μέρα», δήλωσε η Ruth Wakeman, από την οργάνωση Crohn’s & Colitis UK.
«Η νόσος του Crohn και η κολίτιδα είναι περίπλοκες, δια βίου καταστάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά έρευνες όπως αυτή μας βοηθούν να απαντήσουμε σε μερικά από τα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το τι τις προκαλεί», πρόσθεσε.
(με πληροφορίες από BBC)