Αφιέρωμα σε ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης/ πρακτικής άσκησης δεκάδων φοιτητών Ιατρικής στο «Σωτηρία», που έχουν προσφερθεί εθελοντικά να συμμετέχουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, βοηθώντας στο να μειωθεί ο φόρτος των γιατρών, δημοσιεύει το Associated Press.
Όπως αναφέρεται, οι φοιτητές απαλλάσσουν τους σκληρά πιεζόμενους γιατρούς από απλά καθήκοντα, ενώ παράλληλα παίρνουν μια «γεύση» της πρώτης γραμμής εν μέσω μιας περιόδου που σημαδεύει την ιατρική ιστορία.
Από τότε που το «Σωτηρία» ορίστηκε ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, η πίεση εκεί αυξήθηκε, δημιουργώντας προβλήματα ως προς την εκπλήρωση των κανονικών καθηκόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, δύο γιατροί και καθηγητές Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σκέφτηκαν να ζητήσουν βοήθεια από εθελοντές. Το πρόγραμμα στην αρχή είχε σχεδιαστεί για αποφοίτους, μα ήταν τόσοι πολλοί οι φοιτητές, κυρίως τελευταίου έτους, που ζήτησαν να συμμετέχουν, που εν τέλει αυτό έγινε πραγματικότητα- 56 νέοι άνδρες και γυναίκες από ελληνικές και σλοβακικές ιατρικές σχολές.
«Πέρασαν εντατική εκπαίδευση και τους ανατέθηκαν συγκεκριμένα καθήκοντα και περιφερειακές εργασίες» είπε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας και λοιμωξιολόγος που διοργάνωσε το πρόγραμμα μαζί με τον Κώστα Συρίγο, καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας.
«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην Κόκκινη Ζώνη με τους ασθενείς με Covid-19» τόνισε. «Αποδείχτηκαν ατρόμητοι, και η εμπειρία για εμένα ήταν πολύ πολύ θετική».
Οι φοιτητές είναι επιφορτισμένοι με εργασίες ρουτίνας μεν, απαραίτητες δε, στην παθολογική κλινική, όπως μικροεπεμβάσεις, αιμοληψία και γραφειοκρατικές δουλειές. Στον τομέα του Covid-19, τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν τις παραδόσεις δειγμάτων αίματος στην ασφαλή ζώνη και τις συνομιλίες με συγγενείς που δεν επιτρέπεται να δουν τους ασθενείς.
Η Άννα Καραγιαννάκου, 21 ετών, τριτοετής στη Πανεπιστήμο Σαφαρίκ του Κόσιτσε της Σλοβακίας, είπε ότι έχει αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες ως προς το τι σημαίνει να είσαι γιατρός. «Αν και δεν μου επετράπη να βοηθήσω στην περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό, το είδα ως ευκαιρία να βοηθήσω σε άλλες δουλειές, και να αποκτήσω εμπειρία σε μια ιστορική στιγμή υπό συνθήκες κρίσης, όμοιες των οποίων ίσως να μην ξαναδώ ποτέ ξανά», όπως είπε.