«Πόσοι κόσμοι χάθηκαν...»: Όλη η γνώση για τους ιθαγενείς έγινε στάχτη στο Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας, αλλά φοιτητές προσπαθούν να το αναγεννήσουν

«Πόσοι κόσμοι χάθηκαν...»: Όλη η γνώση για τους ιθαγενείς αφανίστηκε, αλλά οι φοιτητές έχουν τη λύση
MAURO PIMENTEL via Getty Images

Ενώ οι πολίτες της Βραζιλίας ακόμη θρηνούν για το Εθνικό Μουσείο της χώρας τους που κάηκε ολοσχερώς από καταστροφική πυρκαγιά, φοιτητές των μουσειακών σπουδών στο Ρίο, έρχονται να αναπτερώσουν το ηθικό τους, προτείνοντας πρότζεκτ διάσωσης όσων εκθεμάτων είναι εφικτό. Για αυτό, βέβαια, χρειάστηκαν και τη βοήθεια του κοινού.

Οι φοιτητές από το Ομοσμπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν φωτογραφίες και βίντεο από αντικείμενα που χάθηκαν στην πύρινη λαίλαπα, ακόμα και selfies επισκεπτών, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι τεράστια.

Υπολογίζεται, ότι πάνω από 20 εκατομμύρια εκθέματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, μεταξύ αυτών και ο παλαιότερος σκελετός που βρέθηκε ποτέ στην Λατινική Αμερική αλλά και μια σειρά μοναδικών τεχνουργημάτων.

Το συγκλονιστικότερο όλων, είναι ο δημόσιος θρήνος των γλωσσολόγων για την απώλεια αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, θησαυρός αιώνων. Αναλυτικότερα, ο καθηγητής του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου, Cinda Gonda, αναφέρει πως όλη η γνώση για τις γλώσσες των ιθαγενών έχει αφανιστεί. Ο καμμένος χάρτης που απεικόνιζε όλες της φυλές στην Βραζιλία, καταχωρημένες από το 1945, τα λέει όλα.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναφέρει:

«Δεν έχει απομείνει τίποτα από το τμήμα Γλωσσολογίας. Έχουμε χάσει όλες τις γλώσσες των ιθαγενών, τις ηχογραφήσεις τους από το 1958, ψαλμοί για τους οποίους δεν υπάρχουν πια ομιλητές για να μιλήσουν την γλώσσα , τα αρχεία του εθνολόγου Curt Niemuendaju: έγγραφα, φωτογραφίες, ο αυθεντικός εθνικος ιστορικογλωσσικός χάρτης που κατέγραφε όλες τις βραζιλιάνικες φυλές και αποτελούσε τη μοναδική καταχώριση που είχαμε από το 1945. Τις εθνολογικές και αρχαιολογικές αναφορές όλων των εθνοτικών ομάδων στη Βραζιλία από τον 16ο αιώνα ... Μια ανεπανόρθωτη απώλεια της ιστορικής μας μνήμης. Απλώς πονάει τόσο πολύ που έχουν γίνει όλα στάχτη»

Οι φοιτητές, όμως, δεν το βάζουν κάτω και θέλουν να αναγεννήσουν το μουσείο μέσα από τις στάχτες... στην κυριολεξία. «Τουλάχιστον κάτι θα μπορούσε να σωθεί για τις μελλοντικές γενιές» δηλώνει ο Σάντος, φοιτητής του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Silvia Izquierdo / AP

Η ανταπόκριση των επισκεπτών του μουσείου ήταν συγκινητική. Μέχρι στιγμής οι φοιτητές έχουν λάβει περισσότερες από 14.000 απαντήσεις στο κάλεσμά τους, συμπεριλαμβανομένων βίντεο, φωτογραφιών, ακόμη και σχεδίων εκθεμάτων.

Η ομάδα βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις με το ίδιο πανεπιστήμιο το οποίο διοικούσε το μουσείο για το πώς να χρησιμοποιήσει το υλικό αλλά και τις σημαντικές λεπτομέρειες αντικειμένων που καταστράφηκαν ή χάθηκαν στις φλόγες.

Την ίδια ώρα τεχνικοί και συντηρητές έργων της Unesco έφτασαν στο Ρίο για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση όσων έχουν απομείνει από τη συλλογή ενώ μουσεία από όλο τον κόσμο έχουν προσφέρει οικονομική βοήθεια.

Η αποκατάσταση θα είναι μακρά και πολυδάπανη, αλλά πολλά μουσεία και πολιτιστικοί φορείς του κόσμου προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν τόσο οικονομική βοήθεια, όσοκαι διάθεση τεχνικής υποστήριξης.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον τέσσερα σημαντικά δημόσια κτίρια έχουν πληγεί από πυρκαγιές από το 2010. Το καινοτόμο Μουσείο Πορτογαλικής Γλώσσας του Σάο Πάολο καταστράφηκε σε πυρκαγιά του 2015.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή