Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Είμαστε έτοιμοι και για αντίμετρα

Η ΕΕ θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, αλλά είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε με αντίμετρα
Φωτογραφία Αρχείου. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Φωτογραφία Αρχείου. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
via Associated Press

Σε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στην Αμερική, πάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Σε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στην Αμερική, πάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν στην τηλεφωνική της συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ στις 2 Απριλίου.

Η ίδια έκανε λόγο «για τη ζημία που προκαλούν (οι δασμοί ) σε όλες τις χώρες - των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεών τους-, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων χωρών του κόσμου, αναγνωρίζοντας ότι οι αποτελούν σημαντικό σημείο καμπής για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Όπως έγινε γνωστό, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η πρόεδρος της Κομισιόν «επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ενώ κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσω αναλογικών αντιμέτρων, εάν χρειαστεί». Η ίδια αναφέρθηκε και στη συνεργασία με άλλους εταίρους τονίζοντας «την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί με τους εταίρους της για την αντιμετώπιση αυτής της νέας πραγματικότητας για την παγκόσμια οικονομία, αναγνωρίζοντας ότι κάθε εμπορικός εταίρος θα ενεργήσει σύμφωνα με τις δικές του προτεραιότητες».

Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει εκ νέου «την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ να συνεργαστεί στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο» στα θέματα αυτά.

Τέλος, συζήτησαν τις προετοιμασίες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις 19 Μαΐου, ενώ η φον ντερ Λαιεν επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου, με την ευκαιρία της διεθνούς διάσκεψης κορυφής για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας.

Η πρόταση της Κομισιόν - Ο κατάλογος με τα προϊόντα για τα αντίμετρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, θα προτείνει στα μέλη της ΕΕ τη Δευτέρα έναν κατάλογο προϊόντων των ΗΠΑ που θα επιβληθούν με πρόσθετους δασμούς ως απάντηση στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου του Τραμπ αντί για τις ευρύτερες αμοιβαίες εισφορές.

Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει κρέας, δημητριακά, κρασί, ξύλο και ρούχα από τις ΗΠΑ, καθώς και τσίχλες, οδοντικό νήμα, ηλεκτρικές σκούπες και χαρτί υγείας.

Ένα προϊόν που έχει λάβει τραβήξει μεγάλη προσοχή και έχει εντείνει τη διχόνοια στους «27», είναι το μπέρμπον. Η Κομισιόν έχει προβλέψει δασμούς 50%, ωθώντας τον Τραμπ να απειλήσει με αντιδασμό 200% στα αλκοολούχα ποτά της ΕΕ.

Οι εξαγωγείς κρασιού σε Γαλλία και Ιταλία εξέφρασαν και έντονες ανησυχίες. Η ΕΕ, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ελεύθερο εμπόριο, είναι πρόθυμη να διασφαλίσει ότι θα έχει ευρεία υποστήριξη για οποιαδήποτε απάντηση, ώστε να διατηρήσει την πίεση στον Τραμπ τελικά να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Το Λουξεμβούργο θα φιλοξενήσει νωρίτερα τη Δευτέρα την πρώτη πολιτική συνάντηση σε επίπεδο ΕΕ μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τους σαρωτικούς δασμούς, όταν οι υπουργοί που είναι υπεύθυνοι για το εμπόριο από τα 27 μέλη της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις για τον αντίκτυπο και τον καλύτερο τρόπο αντίδρασης.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να εμφανιστεί ένα ενιαίο μήνυμα για διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον για την άρση των δασμών. Ως εναλλακτική, αν η διαπραγμάτευση αποτύχει, προτείνεται η απάντηση με αντίμετρα.

Μεταξύ των μελών της ΕΕ, υπάρχει ένα φάσμα απόψεων σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης. Η Γαλλία έχει πει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί σε ένα πακέτο που θα υπερβαίνει τους δασμούς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αναστείλουν τις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα».

Η Ιρλανδία, σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών της οποίας πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ζητήσει μια «εξετασμένη και μετρημένη» απάντηση, ενώ η Ιταλία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ στις ΗΠΑ, έχει αμφισβητήσει εάν η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει.

Οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, χαρακτήρισε τη δίωρη ανταλλαγή του με τους Αμερικανούς ομολόγους του την Παρασκευή ως «ειλικρινή», καθώς τους είπε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ ήταν «επιζήμιοι και αδικαιολόγητοι».

Οι αρχικοί αντιδασμοί της ΕΕ σε κάθε περίπτωση θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη και θα εγκριθούν εκτός από την απίθανη περίπτωση που η ειδική πλειοψηφία 15 μελών της ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού, αντιταχθεί.

Τα αντίμετρα, εφόσον αποφασιστούν, Θα τέθηκαν σε ισχύ σε δύο στάδια, ένα μικρότερο μέρος στις 15 Απριλίου και το υπόλοιπο ένα μήνα αργότερα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει επίσης χωριστές συζητήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη με διευθυντικά στελέχη από τους τομείς του χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του φαρμακευτικού κλάδου για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των δασμών και να καθορίσει τι θα γίνει στη συνέχεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Δημοφιλή