Σκέψεις Μαξίμου για αυξήσεις σε όλους τους ενστόλους - Ενόχληση για τις δηλώσεις υπουργών

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στη HuffPost Greece ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αυξήσεων σε Αστυνομικούς, Λιμενικούς, Πυροσβέστες.
Eurokinissi

«Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων», διεμήνυσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά το «μπαράζ» δηλώσεων, τοποθετήσεων και αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα από υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης αλλά και στελέχη της ΝΔ που ζητούν αυξήσεις και στα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό.

Αυτή η διευκρίνιση που έκαναν κυβερνητικές πηγές δείχνει και την ενόχληση που υπήρξε στο πρωθυπουργικό γραφείο για αυτές τις πρωτοβουλίες.

Στη ΔΕΘ οι όποιες ανακοινώσεις για αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας

Το θέμα των αυξήσεων των αποδοχών και στα Σώματα Ασφαλείας μετά από αυτές που ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι που ήδη απασχολεί την κυβέρνηση και που μελετάται. Οριστικές αποφάσεις όμως δεν έχουν ληφθεί και οι όποιες εξελίξεις αναμένονται για το φθινόπωρο.

Όπως σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, «είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ούτως ή άλλως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ.»

Αυτό που επίσης σημειώνουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα που αυξάνουν τα εισοδήματα των στελεχών των Σώματα Ασφαλείας, όπως η αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης και του επιδόματος επικινδυνότητας.

Επίσης απαντούν στο ερώτημα γιατί υπήρξαν αυξήσεις αποδοχών τη δεδομένη στιγμή μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. ’Όπως εξηγούν, με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών. Προσθέτουν ακόμα ότι σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου. Τέλος, τονίζουν την ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους προκειμένου να επιλέγουν στρατιωτικές σχολές.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον αναμένεται και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο μπρίφινγκ της Δευτέρας.

Πως ξεκίνησε το ¨γαΪτανάκι¨ των δηλώσεων για αυξήσεις σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό

«Η κυβέρνηση πολύ σωστά έδωσε αυξήσεις στους ένστολους των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορεί να γίνονται δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ για τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και να τον χειρίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να έχουν τις αυξήσεις που πρέπει. Πέραν αυτού, όμως, δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Θα πρέπει να γίνουν ανάλογες αυξήσεις και στους αστυνομικούς μας και στους πυροσβέστες μας και στους λιμενικούς μας» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Eurokinissi

Όπως ανέφερε, «το σύνολο όλων αυτών των ανδρών και γυναικών που απαρτίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, επιτελεί ύψιστο έργο. Είχα την τιμή να παλέψω με τους πυροσβέστες μας σε δυο αντιπυρικές περιόδους, στις πιο δύσκολες συνθήκες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το αξίζουν και πρέπει να επιβραβευτούν. Όπως και οι αστυνομικοί μας, που το 2014, όταν ήμουν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αντιμετώπισαν στις πιο δύσκολες στιγμές και περιόδους που βίωσε η ελληνική κοινωνία, αγανακτισμένους, με μνημόνια, αντιμνημόνια κλπ. Και φυσικά, στα θαλάσσια σύνορά μας, στα 18.500 μίλια ακτογραμμής, οι λιμενικοί μας δίνουν μάχες μέρα-νύχτα, σε αντίξοες συνθήκες, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, παιδάκια, απροστάτευτες οικογένειες, αλλά και να υπερασπιστούν τα σύνορά μας ενάντια στην εγκληματικότητα, στο σύγχρονο έγκλημα και φυσικά να φροντίσουν σε κάθε λιμάνι το κομμάτι της ακτοπλοΐας, των επιβατών κ.ο.κ.».

Βέβαιος ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για αυξήσεις σε όλους τους ενστόλους εμφανίζεται σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδης.

Ο Νότης Μηταράκης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος & Βουλευτής Χίου της Νέα Δημοκρατίας αλλά και πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει στο Χ Χ: «Μποφεί η θητεία μου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ήταν σύντομη, έχω όμως μεγάλο σεβασμό στο έργο και στην αποστολή της ΕΛ.ΑΣ και ως κυβέρνηση πρέπει να στηρίξουμε το επίπεδο διαβίωσης στα πλαίσια του ενιαίου μισθολογίου. Οπως και του λιμενικού σώματος και της πυροσβεστικής».

Στο ζήτημα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος, οι οποίο τάσσονται υπέρ των αυξήσεων σε όλους ανεξαιρέτως τους ενστόλους.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που πρώτος έθιξε το επίμαχο ζήτημα. Ο πρώην υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα: «Η αύξηση των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων είναι απολύτως δίκαιη. Το ίδιο επιτάσσεται και για τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Οι υπηρεσίες τους είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της κοινωνίας, και οι υψηλές ευθύνες που αναλαμβάνουν οφείλουν να αντανακλώνται και στις αποδοχές τους».

Αντιδράσεις ενστόλων και κινητοποιήσεις ενόψει

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα Σώματα Ασφαλείας μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για μισθολογικές αυξήσεις αποκλειστικά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αφήνοντας εκτός τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ειδικό μισθολόγιο με αποκλεισμούς» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Γρηγόρης Γερακαράκος, επισημαίνοντας ότι οι ένστολοι έχουν κοινό νομικό και λειτουργικό καθεστώς ως προς τις απολαβές τους.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, αστυνομικές ενώσεις είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, αποστέλλοντας επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτριο Μάλλιο, ζητώντας άμεση συνάντηση.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας παραπέμπουν στον Νόμο 4472/2017, ο οποίος προβλέπει ενιαίο ειδικό μισθολόγιο για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς. Επιπλέον, υπενθυμίζουν τη νομική κατοχύρωση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος για όλα τα Σώματα (Νόμος 5167/2024).

«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε ενιαίο σύνολο τον Δεκέμβριο και ξαφνικά τον Μάρτιο να διαχωριζόμαστε σε δύο ταχύτητες», αναφέρουν, καταγγέλλοντας έναν αυθαίρετο και αντισυνταγματικό διαχωρισμό, που έρχεται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών προειδοποιούν, μάλιστα, με δυναμικές αντιδράσεις και καλούν τα μέλη τους σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τις αυξήσεις σε όλους τους ένστολους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημοφιλή