Forbes: Οι δισεκατομμυριούχοι που εκδιώχθηκαν από τις ίδιες τις εταιρείες τους

Και κάποιοι περισσότερες από μία φορά.
Justin Sullivan via Getty Images

Πώς είναι να βρεις μια ιδέα, να την υλοποιήσεις, να ιδρύσεις εταιρεία και μετά από μερικά χρόνια να σε διώξουν οι ίδιοι υπάλληλοί σου; Οι οχτώ δισεκατομμυριούχοι που ακολουθούν το έμαθαν με τον χειρότερο τρόπο. Από τον Στιβ Τζομπς μέχρι τον ιδρυτή του Farmville, Μαρκ Πίνκους, καταλαβαίνει κανείς ότι η Silicon Valley κρύβει πολλές φορές πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Μίκι Άρισον

Miami Herald via Getty Images

Περιουσία: 8,3 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Carnival cruises

Πώς έφυγε: “We R Not OK”. “Ship Happens”. Αυτά ήταν μερικά από τα μηνύματα που υπήρχαν στο κατάστρωμα του Carnival Triumph, όταν τα ρυμουλκά οδηγούσαν το δυναμικότητας πλοίο 3.143 επιβατών στην αποβάθρα του Μόμπαϊλ της Αλαμπάμα. Ήταν μια από τις ενέργειες που «καρατόμησαν» τον Άρισον από την ηγεσία της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας του. Συνέβη τον Ιούλιο του 2013 .

Ο Άρισον ίσως να μην ήταν και ο πιο υπεύθυνος CEO του κόσμου. Αρέσκονταν στο να γυρίζει τον κόσμο με το γιοτ του και να παρακολουθεί του αγώνες των Miami Heat (ομάδα μπάσκετ της οποίας ήταν ιδιοκτήτης) από τις πρώτες θέσεις. Το σημαντικότερο όλων ήταν ότι ήταν απών όταν τα μέσα ενημέρωσης είχαν στρέψει την προσοχή τους στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία του. Μερικά από αυτά ήταν η ανατροπή του Costa Concordia στις ιταλικές ακτές τον Ιανουάριο του 2012 που στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους και αρκετά άλλα προβλήματα που είχαν να κάνουν με τα ακυβέρνητα πλοία του, ένα εκ των οποίων μάλιστα κινδύνευσε ακόμα και να δεχθεί επίθεση από πειρατές.

Τα τελευταία λόγια του: «Πρέπει να δούμε ξανά τι έχει σημασία (στη ζωή). Σημασία έχουν οι διακοπές και η διασκέδαση»

Τζακ Ντόρσει

Pascal Le Segretain via Getty Images

Περιουσία: 3,9 δισ. δολάρια

Εταιρεία: Twitter, Square

Πώς έφυγε: Αν και ίδρυσε ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Έβαν Ουίλιαμς, έχασε τη θέση του CEO εν μέσω της εκρηκτικής αύξησης της δημοφιλίας του μέσου, που είχε ως συνέπεια την πτώση των servers. Επέστρεψε στην ηγεσία της εταιρείας επτά χρόνια αργότερα.

Τα τελευταία λόγια του: Το αποτελεσματικότερο μέσο διάδοσης μιας ιδέας στις μέρες μας είναι μια εταιρική δομή, πριν από 200 χρόνια ήταν πιθανόν κάτι άλλο, μετά από 100 χρόνια θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Όλα, όμως, έχουν ως στόχο να υπηρετήσουν την ιδέα».

Στιβ Τζομπς

Kimberly White via Getty Images

Περιουσία (πριν τον θάνατό του): 7 δισ. δολάρια

Εταιρεία: Apple, Pixar

Πώς έφυγε: Ίσως πρόκειται για την πιο διάσημη απόλυση στην ιστορία. Αφού είχαν ήδη φέρει, λίγα χρόνια νωρίτερα, στην εταιρεία τον τότε CEO της Pepsi, Τζον Σκάλει, να κάνει τον «κηδεμόνα» του Τζομπς, η εταιρεία αποφάσισε να βγάλει τον Jobs από επικεφαλής του τμήματος που είχε την ευθύνη για την ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς Mac ενώ στη συνέχεια διώχτηκε και από πρόεδρος. «Δεν ήταν καλός για τη θέση εκείνη την εποχή», είχε πει ο Σκάλει το 2013. Ο Τζομπς υποχώρησε και ίδρυσε δύο νέες εταιρείες (την εταιρεία υπολογιστών NeXT και την Pixar) προτού επιστρέψει, βέβαια, και πάλι στην Apple το 1996 και θέσει τα θεμέλια για την μετεξέλιξη της εταιρείας στον τεχνολογικό κολοσσό των 980 δισ. δολαρίων που είναι σήμερα.

Τα τελευταία λόγια του: «Στα 30 μου, βρέθηκα εκτός. Και αυτό έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Αυτό που αποτελούσε το επίκεντρο ολόκληρης της ενήλικης ζωής μου είχε εξαφανιστεί, και αυτό ήταν καταστροφικό”.

Τρέιβις Κάλανικ

Taylor Hill via Getty Images

Περιουσία: 3,5 δισ. δολάρια

Εταιρεία: Uber

Πώς έφυγε: Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, ο Κάλανικ θεωρούνταν ακόμη ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της Silicon Valley. Το 2017, όμως, βγήκαν στη δημοσιότητα οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και ένα βίντεο που είχε καταγράψει τον Κάλανικ να τσακώνεται με έναν οδηγό της Uber. Η εταιρική κουλτούρα της Uber είχε πληγεί, με την εταιρεία να βιώνει την απόρριψη του κόσμου και τη γελοιοποίηση. Αν και μερικοί υπάλληλοι απολύθηκαν, τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Πέντε μεγάλοι επενδυτές απαιτούσαν την αποχώρηση του Κάλανικ. Έτσι, και ενώ μάλιστα έλειπε με άδεια λόγω του θανάτου της μητέρας του, Κάλανικ αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Τα τελευταία λόγια του: «Λατρεύω την Uber περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο, αλλά σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή στην προσωπική μου ζωή, δέχτηκα το αίτημα των επενδυτών να αποχωρήσω ώστε η Uber να μπορέσει να εστιάσει στην ανάπτυξή της αντί να αναλωθεί σε μια ακόμη μάχη».

Σιν Πάρκερ

Jordan Strauss/Invision/AP

Περιουσία: 2,7 δισ. δολάρια

Εταιρεία: Napster, Facebook

Πώς έφυγε: Ο CEO που δεν εκδιώχτηκε μόνο μια φορά. Η πρώτη εκδίωξη του Πάρκερ έγινε λίγο πριν την αγωγή που ασκήθηκε εναντίον της εταιρείας από τη μουσική βιομηχανία οδηγώντας τη στο λουκέτο το 2001. Στη συνέχεια, εκδιώχθηκε από τη startup Plaxo, το κοινωνικό δίκτυο που και ο ίδιος βοήθησε να δημιουργηθεί το 2004. Ένας από τους συνιδρυτές της Plaxo περιγράφει τη συνεισφορά του Parket ως εξής: «Ήταν ο τύπος που δεν ερχόταν στη δουλειά και αν το έκανε, ερχόταν στις 11, όχι όμως για να κάνει δουλειά αλλά για να φέρει καμιά κοπέλα και να της δείξει ότι είναι ο ιδρυτής μιας εταιρείας».

Η πιο ”ατιμωτική” εκδίωξή του ωστόσο ήταν από το Facebook. Ανακάλυψε το Facebook, έγινε φίλος με τον Ζάκερμπεργκ, βοήθησε την εταιρεία στην αρχική της χρηματοδότηση, έγινε ο πρώτος πρόεδρός της και στη συνέχεια παραιτήθηκε όταν η αστυνομία της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψε κοκαΐνη σε ένα σπίτι που είχε ενοικιαστεί στο όνομά του. Και όλα αυτά συνέβησαν σε διάστημα μόλις 12 και κάτι μηνών. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.

Τα τελευταία λόγια του: «Όταν σου ζητάνε να πας παρατεταμένες διακοπές, αυτό σημαίνει ότι θα απολυθείς».

Μαρκ Πίνκους

ASSOCIATED PRESS

Περιουσία: 1,3 δισ. δολάρια

Εταιρεία: Zynga (βιντεοπαιχνίδια)

Πώς έφυγε: Ακόμη ένας που δεν έφυγε μόνο μια φορά. Για κάποιο χρονικό διάστημα, το παιχνίδι FarmVille θεωρήθηκε ”η γη της Επαγγελίας” στο όντερντ, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο της αυξανόμενης τότε τάσης για «παιχνίδι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Η μητρική του εταιρεία ωστόσο, η Zynga, και ο συνιδρυτής της και CEO, Πίνκους, έμαθαν πολύ γρήγορα μια αλήθεια γνωστή από τον καιρό του Αδάμ και της Εύας: Είναι δύσκολο να βγάζεις συνεχώς πολλά χρήματα από μια «φάρμα». Έτσι δύο χρόνια μετά την IPO της Zynga το 2011, ο Pincus έφτιαξε βιαστικά τις βαλίτσες του και τη θέση του CEO ανέλαβε ο βετεράνος της Microsoft, Νταν Μάτρικ. Ο Pincus επανήλθε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2015, προτού την εγκαταλείψει και πάλι ένα χρόνο αργότερα.

Τα τελευταία λόγια του: «Οι θησαυροί στο διαδίκτυο είναι πολύ λίγοι»

Ρίτσαρντ Σουλτς

ASSOCIATED PRESS

Περιουσία: 3,8 δισ. δολάρια

Εταιρεία: Best Buy

Πώς έφυγε: Έφυγε για μια γυναίκα. Το 2009 τοποθέτησε τον Μπράιν Ντουν ως διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας. Δύο χρόνια αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο Σουλτς είχε αποκρύψει από το διοικητικό συμβούλιο ότι ο Ντουνείχε συνάψει ερωτική σχέση με μια 29χρονη υπάλληλο της εταιρείας. Ο Ντουν απολύθηκε και ο Σουλτς αναγκάστηκε να τον ακολουθήσει στην πόρτα της εξόδου.

Τα τελευταία λόγια του: «Όταν ξεκίνησα την επιχείρηση, βασίστηκα στη δική μου γνώση και εμπειρία, αλλά συνειδητοποίησα ότι και οι εργαζόμενοι, άν τους δοθεί θάρρος και χώρος, μπορούν να διευρύνουν τους επιδιωκόμενους στόχους, πολύ περισσότερο από τις δικές μου προσδοκίες».

Τσιπ Ουίλσον

Jim Bennett via Getty Images

Περιουσία: 4,2 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Lululemon

Πώς έφυγε: Τον «έπνιξε» το κύμα της πολιτικής ορθότητας. Μετά το λανσάρισμα ρούχων της εταιρείας που εν τέλει αποσύρθηκαν εκείνος δήλωσε ότι τα ρούχα της εταιρείας «δεν κάνουν για όλα τα γυναικεία σώματα». Ένα μήνα μετά τα παραπάνω σχόλια παραιτήθηκε από πρόεδρος.

Τα τελευταία λόγια του: «Έπαιζα για να κερδίσω, ενώ τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας που εγώ ίδρυσα έπαιζαν για να μη χάσουν».

Στιβ Γουιν

ASSOCIATED PRESS

Περιουσία: 3,1 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Wynn Resorts (καζίνο)

Τον Ιανουάριο του 2018 ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκάλυψε ότι δεκάδες άνθρωποι είχαν υποστηρίξει ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από τον Γουιν, διευθύνοντα σύμβουλο και μεγαλύτερο μέτοχο της Wynn Resorts. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το δημοσίευμα της WSJ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Και μέσα σε περίπου ένα μήνα πούλησε το σύνολο των μετοχών που κατείχε στη Wynn Resorts.

Τα τελευταία λόγια του: «Έχω βρεθεί στο επίκεντρο μιας χιονοστιβάδας αρνητικής δημοσιότητας. Όπως έχω επισημάνει πρόκειται για κατασκευασμένες κατηγορίες».

Πηγή: Forbes