Ο καθηγητής Οικονομικών διεθνούς κύρους, Νικόλας Οικονομίδης, φέρνει στο φως μια τεράστια αλήθεια. Η Ελλάδα θα οδηγηθεί ξανά σε προβλήματα κι αυτό γιατί η υπερφορολογημένη χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί λόγω των επαχθών χρεών της.
Αυτό που χρειάζεται η Αθήνα είναι οι χαμηλότεροι φόροι και η διευθέτηση της γραφειοκρατίας. Δυστυχώς, όσον αφορά την Ελλάδα, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ένοχοι λόγω των λανθασμένων οικονομικών πρακτικών.
Με αυτή την εισαγωγή ξεκινά το άρθρο του στο Forbes ο Steve Forbes, ο οποίος γράφει για τα όσα θα διαδραματιστούν στην Ελλάδα την εποχή μετά τα μνημόνια και τα όσα θεωρητικά της στερούν την ανάπτυξη. Όπως σχολιάζεται στο κείμενο, η Ελλάδα από το 2010 έχει δανειστεί 275 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ.
Παρά το γεγονός όμως πως ο δανεισμός έχει τελειώσει, ΕΕ και ΔΝΤ έχουν επιβάλλει στην ελληνική οικονομία μακροχρόνιους όρους αυστηρής λιτότητας, μεταξύ των οποίων είναι και οι επιπλέον σκληρές μειώσεις στις συντάξεις καθώς και η απαίτηση η Ελλάδα να παραγάγει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Για να το καταφέρει αυτό, η χώρα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή τεράστιων φόρων συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, ενώ σχεδιάζει να φορολογήσει ακόμη και αυτούς που βγάζουν 6.000 ευρώ τον χρόνο. Οι φόροι απομυζούν τα ταμεία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Η Ελλάδα όμως με τη δεδομένη κατάσταση- δηλαδή τους υψηλούς φόρους και τη γραφειοκρατία, δύσκολα θα προσελκύσει επενδυτές. Και χωρίς αυτούς δύσκολα θα έρθει η ανάπτυξη και ακόμα πιο δύσκολα θα αποπληρώσει το χρέος της.
Υπάρχει όμως λύση για τη μικρή χώρα; Μάλλον υπάρχει, αλλά είναι αντίθετη με τα σχέδια του ΔΝΤ και της ΕΕ. Η χώρα οφείλει να πετύχει υψηλή ανάπτυξη - 4% έως 5% ετησίως - για πέντε χρόνια και να αρχίσει να πληρώνει το χρέος της μετά από αυτήν την περίοδο.
Αλλά για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να εγκαταλείψει τον στόχο του προϋπολογισμού με πλεόνασμα 3,5% για έναν πολύ πιο λογικό στόχο από 1,5% έως 2%.
Με χαμηλότερο πλεόνασμα, χαμηλότερους φόρους και λιγότερη γραφειοκρατία, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προσελκύσει επενδύσεις και να επιτύχει υψηλή ανάπτυξη. Μόλις πετύχει μεγάλη ανάπτυξη και η οικονομία της επεκταθεί, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος της στο ακέραιο.
Τα οικονομικά προβλήματα της με άλλα λόγια θα λυθούν μόνο με μακροχρόνιο σχεδιασμό, χαρακτηριστικό που απουσιάζει από τους πολιτικούς όλου του πλανήτη, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος.
Υπενθυμίζεται πως χθες Παρασκευή η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ επίσης είχε διευκρινίσει πως η ημερολογιακή ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, στις 20 Αυγούστου για την Ελλάδα δεν συνεπάγεται και την ουσιαστική ολοκλήρωσή του παρόλο που είναι μια σημαντική μέρα.
«Θα είναι μια σημαντική ημέρα τον Αύγουστο, όταν αυτό το πρόγραμμα θα τελειώσει, αλλά οι συνεχιζόμενες συνέπειες αυτού του προγράμματος δεν θα τελειώσουν εκείνη την ημέρα», τόνισε η κ. Μέρκελ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.