Φοροδιαφυγή: Υποχρεωτικό το POS από λαϊκές έως περίπτερα και διασύνδεση με τις ταμειακές

Ένας στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνεις μηδενικά εισοδήματα ή ζημιές - Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ
Daniel Llao Calvet via Getty Images

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν 221.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που εμφανίζουν μηδενικά εισοδήματα, μικρότερα ακόμη και από τους υπαλλήλους τους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και ζημιές.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, που παρουσιάζεται στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, θέλει να επιφέρει ένα ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή από την οποία το κράτος χάνει δισ ευρώ κάθε χρόνο. Μόνο το 2021, σύμφωνα με στοιχεια της κομισιόν, η Ελλάδα δεν έβαλε στα κρατικά ταμεία 3,2 δισ. ευρώ από την καταβολή του ΦΠΑ.

Το οικονομικό επιτελείο έχει στην φαρέτρα του όπλα όπως τα myDATA, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τους κλειδωμένους και προσυμπληρωμένους κωδικούς για τα έσοδα και τα έξοδα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ αλλά και την επέκταση των POS σε όλη την αγορά και τη διασύνδεση τους με τις ταμειακές μηχανές.

Μηδενικά εισοδήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών, ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, «δεν θα αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες» αλλά στα σχέδια του υπουργείου είναι αλλαγές στο σύστημα φορολόγησής τους με στόχο ένα «πιο δίκαιο σύστημα» που θα επιτρέψει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος δημιουργώντας παράλληλα δημοσιονομικό χώρο για την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης συνολικά, σε βάθος χρόνου.

Στο πλαίσιο για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγή μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για με τους κλάδους που θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS και η οποία θα ορίζει ότι στις αρχές του 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες τα ταξί, οι κινηματογράφοι, οι λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα παντοπωλεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι συναυλιακοί χώροι.

Έκθεση Κομισιόν για το κενό ΦΠΑ

Στο μεταξύ σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για το «κενό ΦΠΑ» η Ελλάδα έχασε το 2021 το 17,8% των εσόδων ΦΠΑ που θα μπορούσε να εισπράξει ή αλλιώς 3,231 δις. ευρώ λόγω φοροδιαφυγής και απάτης.

Αν και βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ μετά τη Ρουμανία και τη Μάλτα, η χώρα μας κατάφερε να κλείσει το «κενό ΦΠΑ» κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020 που είχε διαμορφωθεί στο 21% .

Το συνολικό κενό στο ΦΠΑ σε επίπεδο ΕΕ μειώθηκε κατά περίπου 38 δις ευρώ καθώς από 99 δις. ευρώ που ήταν το 2020 περιορίστηκε σε 61 δισ. ευρώ το 2021 με το ποσοστό των απωλειών να διαμορφώνονται στο 5,3% από 9,6%.

Με τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στο μέτωπο της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ» στο 9% έως το 2026 που φέρει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία που θα αξιοποιηθούν για νέες φοροελαφρύνσεις.

Δημοφιλή