Χωρίς προβλήματα τρέχει η πλατφόρμα του TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το γεγονός ότι φέτος άνοιξε νωρίτερα από κάθε χρονιά η πλατφόρμα για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης των εισοδημάτων του 2018, έχει κάνει την κίνηση αυτές τις πρώτες ημέρες λειτουργίας να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.
Και φέτος οι φορολογικές δηλώσεις έχει μια σειρά από κωδικούς προσυμπληρωμένους είτε από τους εργοδότες, είτε από τις τράπεζες είτε από το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία τα οποία έχουν καταχωρηθεί προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην υποβολή της δήλωσης.
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι η αναγραφή στη βεβαίωση αποδοχών ποσού το οποίο αφορά ανείσπρακετες αποδοχές. Αυτό αφορά περιπτώσεις μισθωτών που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2018, λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη να τις καταβάλει κανονικά, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση.
Οι φορολογούμενοι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ελέγξουν εάν στη βεβαίωση αποδοχών που τους έχει χορηγηθεί από την επιχείρηση αναγράφονται οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές σε διακεκριμένη σειρά, προκειμένου να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.Προβλήματα παρουσιάζονται και με τα ανείσπρακτα ενοίκια. Σε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να μην φορολογηθούν για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσουν στην αρμόδια ΔΟΥ φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές που θα συμπληρώσουν τις φορολογικές δηλώσεις στους πίνακες που είναι προσυμπληρωμένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ελεγχθεί η ορθότητα των στοιχείων προκειμένου να μην γίνουν λάθη στον υπολογισμό του φόρου ή της επιστροφής φόρους.
Συγκεκριμένα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις προσυμπληρωμένα είναι:
1.Τα στοιχεία των φορολογουμένων στον πίνακα 1, που περιλαμβάνουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.
2.Οι κωδικοί 301-302, 303-304, 309- 310, 313-314, 315-316, 321-322, 325- 326, 333-334, 393-394. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί αφορούν τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες αλλά και άλλες αμοιβές που έχουν εισπράξει οι φορολογούμενοι. Επίσης αφορούν και κάθε είδους φόρο που παρακρατήθηκε, όπως είναι ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών.
3.Οι κωδικοί 255-256, 257-258. Αφορούν τα εισοδήματα αξιωματικών και κατώτατου πληρώματος εμπορικού ναυτικού και τον φόρο που τους παρακρατήθηκε.
4.Οι κωδικοί 601-602, 605-606. Αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και τον σχετικό φόρο που έχει παρακρατηθεί (π.χ. ο φόρος 20% από την παροχή υπηρεσιών από εργασία με μπλοκάκι).
5.Οι κωδικοί 335-336, 613-614, 617- 618, 619-620. Αφορούν στα εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή απαλλάσσονται της φορολογίας, όπως είναι το ΕΚΑΣ καθώς και οι αποζημιώσεις καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στην παροχή ηλεκτρονικής πληροφόρησης στους φορολογούμενους με βάση στοιχεία που αντλεί από τις τράπεζες καθώς και από άλλες πηγές:
6.Τα ακίνητα που διαθέτει και χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος. Η άντληση των στοιχείων θα γίνει από τις δηλώσεις Ε9 των ιδιοκτητών.
7.Τα οχήματα που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Η άντληση των στοιχείων γίνεται από το αρχείο οχημάτων της ΑΑΔΕ.
8.Τους τόκους που εισέπραξε ο φορολογούμενος από καταθέσεις, μαζί με τον φόρο που έχει παρακρατηθεί.
9.Τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει με τραπεζικό μέσο κάθε φορολογούμενος. Τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση κάθε είδους τραπεζικού δανείου που έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος