Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την εκ νέου δημιουργία πύρινου μετώπου.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα ορεινά σημεία, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες για να μην πλησιάσει η φωτιά.
Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.
Οι άνεμοι, οι οποίοι πνέουν στην περιοχή της Γορτυνίας, προκαλούν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, κυρίως στην περιοχή του Νεοχώριου.
Οι εναέριες και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, προκειμένου να μην λάβουν διαστάσεις και απειλήσουν γειτονικές κατοικημένες περιοχές.
Επίσης, αναζωπύρωση της φωτιάς σημειώθηκε και στην Μεγαλόπολη και συγκεκριμένα στην περιοχή Νεοχώρι, όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να την περιορίσουν.
Μικρές εστίες στην Αρχαία Ολυμπία
Την ίδια ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν νέες αναζωπυρώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά γύρω από τις περιοχές Κρυονέρι, Λάσδικα, Μηλιές και Δούκας υπάρχουν αρκετές πυροσβεστικές δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, διότι καίνε μικρές εστίες φωτιάς.
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «αναμένονται στην Ηλεία 187 πυροσβέστες από τη Γερμανία με 37 οχήματα, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Αρχαία Ολυμπία και θα επιχειρήσουν στις περιοχές Κρυονέρι και Λάσδικα».
Πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ′ όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.
Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών
«Εχουν ήδη συγκροτηθεί οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στις περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης και μάλιστα έχουν ξεκινήσει το έργο τους» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.
«Οι καταγραφές των ζημιών», συνέχισε, «ξεκίνησαν ήδη από την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου εκεί η φωτιά είναι σε ύφεση και θα συνεχιστούν στις πληγείσες περιοχές της Γορτυνίας».
Επίσης, σημείωσε ότι «τα μέλη των επιτροπών έχουν εντολή να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 25 Αυγούστου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες».
Παράλληλα, ο τόνισε: «Προχωράμε σήμερα στην προμήθεια ζωοτροφών, είτε με αγορά από την πλευρά της Περιφέρειας είτε με αποστολή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να τις στείλουμε άμεσα τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί».
Σχετικά με την ηλεκτροδότηση και κατ′ επέκταση την αποκατάσταση της υδροδότησης, μέσω της επαναλειτουργίας των αντλιοστασίων, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε ότι «ήδη η ΔΕΗ έχει διαθέσει δύο γεννήτριες για την περιοχή της Μεγαλόπολης, ενώ αναμένεται να σταλούν γεννήτριες και για την περιοχή της Γορτυνίας».
Όσον αφορά στην αποκατάσταση του δικτύου της ηλεκτροδότησης επεσήμανε ότι «ειδικά στην περιοχή της Γορτυνίας οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της φωτιάς, ενώ στη Μεγαλόπολη είναι ευκολότερο το έργο της αποκατάστασης αφού η πυρκαγιά, όπως προανέφερα, βρίσκεται σε ύφεση και οι ζημιές είναι μικρότερης έκτασης».
Πάντως, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, «η πορεία της φωτιάς στην περιοχή της Γορτυνίας είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή σημαντικού τμήματος του δικτύου και την παρεμπόδιση της προόδου των εργασιών αποκατάστασης».
Ωστόσο, «πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στο μεγαλύτερο τμήμα των προσβάσιμων από τις πληττόμενες περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί 188 στύλοι προς αποκατάσταση και 33 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ έχουν ήδη ηλεκτροδοτηθεί τουλάχιστον εννέα κοινότητες», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Όσον αφορά στη στήριξη των πυρόπληκτων κατοίκων, ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε: «Λαμβάνουμε συνεχώς βοήθεια για τους πληγέντες συμπολίτες μας από ιδιώτες, επιχειρήσεις και σωματεία».
Περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, «ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, υπέβαλε, με σχετικά έγγραφά του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εισηγήσεις για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιοχών που ανήκουν σε Δήμους της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές».
Ειδικότερα, τα αιτήματα αφορούν περιοχές στους πυρόπληκτους Δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης Ανατολικής Μάνης, Πύλου-Νέστορος και Οιχαλίας.
Πηγή: ΑΠΕ