Τη στιγμή που τα πύρινα μέτωπα στη Βόρεια Εύβοια δεν λένε να σβήσουν για ένατη συνεχόμενη ημέρα, οι μάχη με τις φωτιές στην Αρκαδία έχει ενταθεί μετά τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που οδήγησαν σε νέες αλλεπάλληλες εκκενώσεις οικισμών.
Η χωρίς ανάσα προσπάθεια πυρόσβεσης, δίνεται από πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας όπου οι φωτιές καίνε κοντά σε οικισμούς - συνολικά πάνω από 20 οικισμοί κυρίως στην Αρκαδία αλλά και στην Ηλεία έλαβαν μηνύματα εκκένωσης για εκκένωση την Τρίτη- ώστε να περιορίσουν τα μέτωπα και να προστατεύσουν τουλάχιστον τα σπίτια αν και ήδη κάποια υπέστησαν σοβαρές ζημιές αν όχι ολοκληρωτική καταστροφή.
Αναζωπυρώσεις της φωτιάς γύρω από τις περιοχές, Φαναράκι, Καλλιάνι και Καστράκι, αντιμετωπίζουν οι ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό».
Παράλληλα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.
Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές, όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά».
Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια».
Ακόμη, όπως πρόσθεσε «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη».
Επίσης, είπε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».
Μπαράζ εκκενώσεων και καταστροφή στο Πύρρη
Πέρα από την απειλή δε για τα ορεινά χωριά υπάρχει κίνδυνος η πυρκαγιά να κατευθυνθεί ξανά προς περιοχές της Ηλείας και γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί ένας πυροσβεστικός φραγμός.
Οι εκκενώσεις που έγιναν αφορούσαν τους οικισμούς: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι και επίσης τους οικισμούς Λιβαδάκι και Καπελλίτσα και στον Λάλα Ηλείας.
Ειδικότερα στο Πύρρη κάηκαν πάνω από 10 σπίτια. Η φωτιά πέρασε με μεγάλη ταχύτητα μέσα από το κέντρο του οικισμού σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας. Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε ελαιώνες, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ έχουν καεί και ζώα σε μικρές μονάδες της περιοχής. Η κοινότητα παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό και κοινοτάρχης απευθύνει έκκληση προς την Περιφέρεια αλλά και σε ιδιώτες να τους παραχωρήσουν μια γεννήτρια προκειμένου να λειτουργήσει το αντλιοστάσιο του χωριού, γιατί εκτός από ρεύμα δεν έχουν και νερό όπως και πολλοί άλλοι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή.
Στο μεταξύ, ξενοδόχοι από την Περιφέρεια ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να φιλοξενήσουν κατοίκους που επλήγησαν τα σπίτια τους.