Πριν από δύο εβδομάδες οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη χώρα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ο ενήλικας ασθενής, από την κομητεία Ρόκλαντ, ο οποίος δεν ήταν εμβολιασμένος για την νόσο, έμεινε παράλυτος ενώ όπως επεσήμαναν οι αρχές δεν έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν αναπτύξει ήδη ομοσπονδιακή ομάδα στη Νέα Υόρκη για να ερευνήσουν το περιστατικό, με το CDC να αναφέρει σε δήλωσή του στο ABC News πως μεταξύ άλλων λαμβάνονται δείγματα και εξετάζονται δείγματα από λύματα για τον εντοπισμό του ιού του πολιομυελίτιδας.
Μάλιστα, αξιωματούχος στον τομέα της υγείας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης είπε στο BBC ότι μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες αδιάγνωστα κρούσματα πολιομυελίτιδας.
Η δρ. Πατρίτσια Σνάμπελ Ρούμπερτ Επίτροπος Υγείας για την κομητεία Ρόκλαντ, είπε ότι ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία. ”Δεν υπάρχει μόνο ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας εφόσον εντοπίστηκε ήδη ένα κρούσμα παραλυτικής. Η συχνότητα της παραλυτικής πολιομυελίτιδας είναι μικρότερη από 1%”.
Οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενών που έχουν προβληθεί από τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί ή με ελαφρά συμπτώματα στα οποία πολλοί δεν δίνουν σημασία. Έτσι, υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες κρουσμάτων για να φτάσουμε να έχουμε ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας που υπέστή παράλυση”.
Επιβεβαιώνοντας μάλιστα την πληροφορία πως η περίπτωσή του ασθενή από το Ρόκλαντ έχει συνδεθεί γενετικά με ίχνη του ιού της πολιομυελίτιδας που βρέθηκαν σε λύματα στο Λονδίνο και την Ιερουσαλήμ τονίζει: ”Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν αφορά μόνο τη Νέα Υόρκη. Πρέπει όλοι να βεβαιωθούμε πως ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος”.
Η υπόθεση του ασθενή στο Ροκλαντ και το πως κόλλησε τον ιό, συνεχίζει να αποτελεί ένα μυστήριο.
Το επικρατέστερο σενάριο επί του παρόντος είναι πως μολύνθηκε από στέλεχος του ιού που προέρχεται από εμβόλιο κατά αυτού. Ως ανεμβολίαστος, εικάζεται πως κόλλησε από κάποιον που είχε κάνει εμβόλιο με ενεργό, εξασθενημένο στέλεχος του ιού που χορηγείται από το στόμα σε χώρες εκτός ΗΠΑ, κυρίως Αφρική και Ασία. Σε αντίθεση τις ΗΠΑ το εμβόλιο γίνεται σε ενέσιμη μορφή με μη ανενεργό στέλεχος.
Το εξασθενημένο ενεργό στέλεχος σε αυτά τα εμβόλια, μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να μεταλλαχθεί και στη συνέχεια να μεταδοθεί μέσω κακής υγιεινής σε άλλους που δεν είναι εμβολιασμένοι.
Βέβαια, καθώς ο ασθενής το Ροκλαντ δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό σε χώρες που χρησιμοποιούν αυτά τα εμβόλια, σημαίνει πως μολύνθηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Κομητεία όπου ζει.
Έτσι, καμία από τις ανωτέρω εκτιμήσεις για το πως μολύνθηκε δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό, ειδικά βάσει των στοιχείων που επεσήμανε η Επίτροπος Υγείας του Ρόκλαντ για τον πιθανό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων.
Όπως αναφέρει μάλιστα η δρ. Ροκλαντ, ″Δεν φανταζόμουν ποτέ πως θα έβλεπε στην ζωή της ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας στις ΗΠΑ”.
Συναγερμός σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού
Η νόσος, που ”χτυπά” κυρίως παιδιά, ήταν κάποτε μια από τις πιο τρομακτικές ασθένειες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, με τα κρούσματα να προκαλούν χιλιάδες περιπτώσεις παράλυσης ενώ η ασθένεια επηρεάζει κυρίως τα παιδιά.
Το 1955 όμως το σωτήριο εμβόλιο ήταν πλέον διαθέσιμο και η μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού μείωσε μείωσε τον ετήσιο αριθμό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ σε λιγότερα από 100 τη δεκαετία του 1960 και λιγότερα από 10 στη δεκαετία του 1970.
Μάλιστα το 1979, η πολιομυελίτιδα κηρύχθηκε εξαλειφθείσα στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε πλέον η συνήθης εξάπλωση ενώ δεν έχει καταγραφεί κρούσμα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Φυσικά τα μειωμένα ποσοστά εμβολιασμού αποτελούν την κερκόπορτα για την εισβολή του ιού.
Συγκεκριμένα στο Ρόκλαντ, ιστορικά καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, περίπου στο 60% και το 2018 καταγράφηκε ξέσπασμα κρουσμάτων ιλαράς.
Η πολιομυελίτιδα μάλιστα, απειλεί να επιστρέψει σε παγκόσμιο επίπεδο όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Unicef, επισημαίνοντας πως η πανδημία και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια ευθύνεται για την μεγαλύτερη εδώ και 30 χρόνια μείωση στα ποσοστά παιδικού εμβολιασμό έναντι πολύ σοβαρών ασθενειών.
″Πρόκειται για έναν κόκκινο συναγερμό για την υγεία των παιδιών. Είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης συνεχιζόμενης μείωσης του παιδικού εμβολιασμού εδώ και μία γενιά” είχε δηλώσει η Κάθριν Ράσελ γενική διευθύντρια της Unicef προειδοποιώντας πως ”Οι επιπτώσεις θα μετρηθούν σε πολλές χαμένες ζωές”.
Η ασθενής εμβολιαστική κάλυψη οδήγησε στην επανεμφάνιση τους τελευταίους 12 μήνες επιδημιών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς.