Φόβοι για νέα εξάπλωση του Έμπολα, λόγω κρούσματος σε πόλη του ανατολικού Κονγκό

Ανησυχία για εξάπλωση σε πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα.
ASSOCIATED PRESS

Το πρώτο κρούσμα του Έμπολα εντοπίστηκε την Κυριακή στην πόλη Γκόμα του ανατολικού Κονγκό, δήλωσαν αξιωματούχοι, εξέλιξη η οποία εγείρει φόβους πως ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί με ταχύτητα σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Ρουάντα.

Η Γκόμα, πόλη 1 εκατομμυρίου κατοίκων, απέχει πάνω από 350 χιλιόμετρα νότια από την περιοχή όπου ξέσπασε η δεύτερη χειρότερη επιδημία του εξαιρετικά φονικού ιού ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό πριν από έναν χρόνο. Όμως η ασθένεια σταδιακά εξαπλώθηκε προς τον νότο, μολύνοντας σχεδόν 2.500 ανθρώπους και στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 1.600 εξ αυτών.

Δεν είναι ακόμη σαφές με πόσους ανθρώπους ήλθε σε επαφή ο ασθενής ή πόσο καιρό βρισκόταν αφού μολύνθηκε στην Γκόμα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της ΛΔ Κονγκό περιορίστηκε να δηλώσει πως γίνεται προσπάθεια να διασαφηνιστούν τα στοιχεία αυτά.

Πρόκειται «για ένα κρούσμα από το Μπουτέμπο», 200 χλμ. βορειότερα, εξήγησε ο Ρισάρ Κιτένγκε, συντονιστής της ομάδας που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του ιού στην Γκόμα. Ο ίδιος σημείωσε πως ο ασθενής θα διακομιστεί πίσω στο Μπουτέμπο, όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία.

Η Γκόμα προετοιμάζεται για τον κίνδυνο εξάπλωσης του Έμπολα επί έναν χρόνο, στήνοντας σημεία όπου μπορεί κανείς να απολυμαίνει τα χέρια του και φροντίζοντας οι οδηγοί μοτοταξί να μη μοιράζονται κράνη, μεταξύ άλλων.

Όμως σε αγροτικές περιοχές, ο ιός αποδεικνύεται δύσκολο να περιοριστεί. Η δυσπιστία των ντόπιων έναντι των στελεχών των υγειονομικών υπηρεσιών και η βία διαφόρων ένοπλων ομάδων έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του Έμπολα. Αυτοί οι δύο παράγοντες συνέβαλαν στην πρόσφατη έξαρση των νέων κρουσμάτων.

Η τρέχουσα επιδημία του ιού στη ΛΔ Κονγκό είναι η δεύτερη χειρότερη στην ιστορία, έπειτα από εκείνη που μαινόταν από το 2013 ως το 2016 σε χώρες της δυτικής Αφρικής και στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 11.300 ανθρώπους.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή