Φράγμα Νόβα Καχόβκα: Κατεστραμμένες ζωές και σπίτια, χιλιάδες σε κίνδυνο λόγω των πλημμυρών

Άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα πάνω σε στέγες και δέντρα. Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι και χιλιάδες τα κατεστραμμένα σπίτια. Αναφορές για προβλήματα υδροδότησης.
via Associated Press

Περίπου 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου μετά την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ προειδοποιώντας για ”σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες”.

Οι δε μαρτυρίες και οι εικόνες από την περιοχή είναι σπαρακτικές. Άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε στέγες ή δέντρα και άλλοι μέσα σε λασπόνερα, οι πιο...τυχεροί εγκατέλειψαν με δάκρυα και κρατώντας στην αγκαλιά παιδιά, κατοικίδια και λίγα προσωπικά αντικείμενα, τα πλημμυρισμένα σπίτια τους είτε περπατώντας μέσα στο νερό είτε με βάρκες.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του Οργανισμού, Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι το μέγεθος της καταστροφής θα γίνει σαφές μόνο τις επόμενες ημέρες ενώ από χθες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει πόλεις και χωριά που πλημμύρισαν ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η στάθμη των υδάτων μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Όπως είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η καταστροφή του φράγματος ”θα έχει σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες για χιλιάδες ανθρώπους στη νότια Ουκρανία και στις δύο πλευρές του ποταμού (που ελέγχουν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές) με απώλειες σπιτιών, τροφής, καθαρού νερού και μέσων διαβίωσης”. ”Το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής θα γίνει πλήρως αντιληπτό μόνο τις επόμενες ημέρες”, όπως είπε.

STRINGER via Reuters

Καθώς συνεχίζονται οι μαζικές εκκενώσεις και σήμερα στην περιοχή της Χερσώνα, έχουν εμφανιστεί δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής. Σε μία από αυτές φαίνεται ένα πλημμυρισμένο λιμάνι και μία ολόκληρη βιομηχανική περιοχή στην περιοχή που είναι υπό ουκρανικό έλεγχο. Άλλες δείχνουν σπίτια και άλλα κτίρια βυθισμένα, πολλά με μόνο τις στέγες τους να φαίνονται. Μάλιστα η Maxar Technologies ανέφερε ότι οι εικόνες που καλύπτουν μια περιοχή άνω των άνω των 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ της Νόβα Καχόβκα και του κόλπου Ντνιπρόσβσκα, νοτιοδυτικά της πόλης Χερσώνα δείχνουν πολλές πόλεις και χωριά πλημμυρισμένα.

H κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που το BBC αναφέρει πως εκατοντάδες άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν χθες, πέρασαν τη νύχτα πάνω σε στέγες ή δέντρα περιμένοντας να ξημερώσει και να εγκαταλείψουν πληγείσσες περιοχές με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Κατά χιλιάδες απομακρύνονται οι κάτοικοι. Αναφορές για έλλειψη πόσιμου νερού

Στην πόλη Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, περίπου 60 χλμ. από το φράγμα, τα επίπεδα του νερού αυξήθηκαν κατά 3,5 μέτρα αναγκάζοντας τους κατοίκους να περπατήσουν μέσα στο νερό που έφτανε έως τα γόνατα ενός ενήλικα, μεταφέροντας πλαστικές σακούλες γεμάτες από μερικά υπάρχοντα τους και μικρά κατοικίδια.

”Τα πάντα είναι βυθισμένα στο νερό, όλα τα έπιπλα, το ψυγείο, τα τρόφιμα, όλα τα λουλούδια, όλα επιπλέουν. Δεν ξέρω τι να κάνω”, είπε η 53χρονη Οξάνα όταν ρωτήθηκε για το σπίτι της.

via Associated Press
STRINGER via Reuters

Λεωφορεία, τρένα και ιδιωτικά οχήματα επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν ανθρώπους σε ασφαλείς περιοχές από περίπου 80 κοινότητες που απειλούνται από τις πλημμύρες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά στην Χερσώνα αναφέρθηκαν και βομβαρδισμοί που ανάγκασαν ανθρώπους που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, να αναζητούν μέρος για να προστατευθούν από τα πυρά του πυροβολικού. Μάλιστα Reuters αναφέρουν πως άκουσαν εκρήξεις κοντά σε μια κατοικημένη συνοικία που εκκενωνόταν.

Ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Ολεξάντρ Προκούντιν ανέφερε ότι 1.582 σπίτια πλημμύρισαν στην δεξιά όχθη του ποταμού και περίπου 1.457 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της νύχτας.

Συνολικά έχουν πλημμυρίσει 24 κοινότητες στην Ουκρανία όπως είπε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Ιγκόρ Κλιμένκο ενώ οι ουκρανικές αρχές απομάκρυναν εσπευσμένα πάνω από 17.000 ενώ πάνω από 25.000 άμαχοι βρίσκονται σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο. Επίσης 80 κοινότητες συνολικά σε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν κανονική πρόσβαση σε πόσιμο νερό εξαιτίας της καταστροφής όπως υποστηρίζει Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία

via Associated Press
via Associated Press

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί και τα τμήματα της Χερσώνας που τελούν υπό ρωσική κατοχή.

Οι αρχές αναφέρουν πως ότι περίπου 2.700 σπίτια πλημμύρισαν και ότι σχεδόν 1.300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν ενώ τουλάχιστον επτά άνθρωποι αγνοούνται.

Επίσης ορισμένα από τα ναρκοπέδια πλημμύρισαν σήμερα και δεν αποκλείεται νάρκες να παρασύρονται με το νερό.

Πάντως κάτοικοι της πλημμυρισμένης Νόβα Καχόβκα είπαν στο Reuters ότι ορισμένοι αποφάσισαν να παραμείνουν παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει οδηγίες για εκκενώσουν τη περιοχή.

″Λένε ότι είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν χωρίς προειδοποίηση”, είπε ένας άνδρας, ο Χλιμπ περιγράφοντας ”συναντήσεις” τους με ρωσικά στρατεύματα.

Ο δε ζωολογικός κήπος στις όχθες του ποταμού που ελέγχεται από τη Ρωσία πλημμύρισε ολοσχερώς και όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι και τα 300 ζώα που φιλοξενούσε είναι νεκρά.

Κάτοικοι στην Νόβα Καχόβκα όπως η Γιεβχενίγια αναφέρουν με αγωνία πως ”Ανεβαίνει όλο και περισσότερο το νερό. Είναι πολύ βρώμικο”.

Global Images Ukraine via Getty Images
Global Images Ukraine via Getty Images

″Έγκλημα πολέμου”

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται από χθες το πρωί και το έπραξαν και κατά την συνεδρίαση του Σ.Α του ΟΗΕ. Ο ουκρανός πρέσβης, Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε ”βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής” και προκάλεσε ”τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες”, μιλώντας για ”οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία” και ”ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών”.

Ο ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μίλησε αντιθέτως για ”εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο”, για ”έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια”, για ”αδιανόητο έγκλημα”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επισήμως ανέφεραν πως είναι αβέβαιο ποιος είναι υπεύθυνος για την ανατίναξη του φράγματος. Όμως, ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα είχε νόημα η Ουκρανία να καταστρέψει το φράγμα και να βλάψει τον λαό της ενώ αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η κυβέρνηση έχει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες που δείχνουν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την καταστροφή.

via Associated Press
ALINA SMUTKO via Reuters

Σημειώνεται πως η Σύμβαση της Γενεύης απαγορεύει τη στόχευση φραγμάτων εν καιρώ πολέμου λόγω του κινδύνου για τους αμάχους και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι εισαγγελείς της χώρας προσέγγισαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να συζητήσουν για την στοχοποίηση του φράγματος. Νωρίτερα, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από μέσα.

″Οι κάτοικοι κάθονται στα σπίτια τους και περιμένουν να σωθούν... Αυτό είναι ένα ρωσικό έγκλημα κατά των ανθρώπων, της φύσης και της ίδιας της ζωής”, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολεκσί Κουλέμπα, ανώτερος αξιωματούχος και συνεργάτης του Ζελένσκι.

Σημειώνεται πως το φράγμα τροφοδοτεί με νερό μεγάλη έκταση γεωργικής γης της νότιας Ουκρανίας αλλά και υπό ρωσική κατοχή χερσόνησο της Κριμαίας, αλλά και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που ελέγχεται επίσης από τη Ρωσία. Ευτυχώς όμως, σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο όπως επιβεβαιώνουν όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί οι δεξαμενές του έχουν αρκετό νερό για να ψύχουν τους αντιδραστήρες του για ”μερικούς μήνες” από μια ξεχωριστή λίμνη.

|

Δημοφιλή